Zdravlje

KORONAVIRUS OPET PRIJETI: Dok se nova varijanta širi Amerikom stručnjaci kažu da Europa mora pojačati praćenje zaraze

Autor Euractiv/Giedre Peseckyte

Najnovija varijanta virusa Covid-19 koja se od kraja prošle godine velikom brzinom širi po Americi uočena je i u nizu europskih zemalja, što ponovno ukazuje na važnost nadzora i praćenja širenja koronavirusa.

epa09973180 An individual places their self-administered Covid-19 test in a plastic container along side other tests at the Carbon Health testing site in Lincoln Park Recreation Center in Los Angeles, California, USA, 24 May 2022. Accoring to the latest California state data, the number of covid-positive patients hospitalized in Los Angeles County has reached its highest number since March with overall cases on the rise. EPA-EFE/CAROLINE BREHMAN
Izvor: CAROLINE BREHMAN/EPA

Prošlog ljeta čelnik Tijela za pripravnost i odgovor na zdravstvene krize (Health Emergency Preparedness and Response Authority, HERA) Europske komisije, Pierre Delsaux, upozorio je na opasnost od pojave novih varijanti koronavirusa.

"Ne želim vam prijetiti, niti plašiti vas, ali takva mogućnost postoji," rekao je europarlamentarcima na sastanku odbora za koronavirus.

No čini se da je taj trenutak stigao, jer u nekoliko europskih zemalja detektirana je prisutnost nove XBB.1.5. varijante omikrona. XBB.1.5 je prvi put otkriven krajem listopada, i od tada se velikom brzinom širi po sjevernim i istočnim dijelovima SAD-a.

"Prisutan je rizik od povećanje broja slučajeva oboljelih od Covida u EU/EEA uslijed pojave ove varijante, ali ne još u narednih mjesec dana, jer zasad je ovdje prisutna u vrlo niskim količinama," rekli su iz Europskog centra za sprečavanje i kontrolu bolesti (European Centre for Disease Prevention and Control, ECDC) u izjavi objavljenoj 9. siječnja.

Velike razlike između Sjeverne Amerike i Europe

Nova varijanta je zasad uočena u 15 od 30 zemalja EU/EEA, a bila je zaslužna za manje od 2,5% novih slučajeva Covida otkrivenih u drugoj polovici prosinca 2022.

"Slučajevi zaraze varijantom XBB.1.5 u našoj regiji se detektiraju u malim, ali sve većim, količinama. Sad radimo na procjeni potencijalnog efekta kakvog bi mogla prouzročiti," rekao je u siječnju novinarima Hans Kluge, direktor za Europu pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji (WHO).

U međuvremenu, ne zna se hoće li se brzo širenje novog soja viđenog s druge strane Atlantskog oceana preliti i na Europu.

"Brzo širenje u Americi ne znači nužno da će ta varijanta postati dominantna u zemljama EU/EEA jer su već nekoliko puta za vrijeme pandemije primijećene velike razlike između Sjeverne Amerike i Europe u načinu na koji sojevi virusa cirkuliraju," rekli su iz ECDC-a.

Što je novo kod ove varijante?

Iz ECDC-a su izvijestili kako se povećana stopa zaraze novim sojem možda može objasniti visokim stupnjem proboja ljudskog imunosustava, u kombinaciji s drugačijim oblikom jednog od "šiljaka" na samom virusu. Međutim, znanstvenici još ne razumiju sasvim kako je došlo do rapidnog širenja u Americi.

Catherine Smallwood, europska dužnosnica iz WHO zadužena za hitne situacije rekla je: "Moramo ispitati na temelju čega se ta zaraza širi, radi li se o bržem širenju zbog načina prijenosa, zbog drugačijeg vezivanja za receptore, ili zbog boljeg izbjegavanja reakcije ljudskog imunosustava."

XBB je rekombinacija sojeva omikrona BA.2.10.1 i BA.2.75, rekli su stručnjaci iz WHO, što znači da je genetski sastavljen od mješavine materijala iz oba soja. "Trenutno nemamo dovoljno informacija da bismo mogli procijeniti ima li ikakve promjene u smislu težine oboljenja koje uzrokuje varijanta XBB.1.5," dodali su.

Fokus na praćenju širenja

S obzirom na trenutne okolnosti, praćenje širenja nove varijante bit će ključan faktor za razumijevanje - i izbjegavanje - potencijalnih štetnih posljedica za javno zdravlje koje bi mogao prouzročiti XBB.1.5.

"Naša glavna preporuka europskim zemljama u ovom trenutku jest da bi trebale osigurati vrlo dobre sustave za nadzor genoma, koji bi onda mogli detektirati takve slučajeve u Europi, koji bi mogli proučiti tu novu varijantu, način na koji se širi, kao i njene karakteristike," rekla je Smallwood.

Poziv državama da pojačaju nadzor osobito je važan u trenutku kad su europske zemlje u međuvremenu smanjile svoje kapacitete za praćenje Covida-19. U prvih pet tjedana 2022. godine WHO i ECDC zajedno su primili informacije o sojevima iz 1,2 milijuna novih slučajeva. Kako je godina odmicala, ta brojka se drastično smanjila, i u posljednjih pet tjedana 2022. poslani su im podaci za tek 90.000 slučajeva.

Početkom siječnja, države EU su "snažno poticale" testiranje prije leta za sve putnike koji pristižu iz Kine, uz niz drugih mjera, poput nošenja maski i povećanog praćenja prisutnosti virusa u otpadnim vodama, rečeno je u izjavi švedskog rotirajućeg predsjedništva EU.

No zasad WHO ne preporuča testiranje putnika koji dolaze iz SAD-a. "Države moraju svoje odluke o testiranju prije odlaska temeljiti na prikupljenim dokazima," rekla je Smallwood.

(Originalni članak pročitajte ovdje: Health Brief: Here we CO…VID again)