Zdravlje

PROGRAM EU ZA BORBU PROTIV RAKA: Naglasak na prevenciji i ranom otkrivanju, treba eliminirati razlike među članicama

Autor Euractiv.hr

EU pojačava borbu protiv raka, a u sklopu toga prošlog su tjedna održane dvije konferencije na kojima je analizirano što treba napraviti na suzbijanju te bolesti među stanovnicima Unije

Borba protiv raka_ilustracija
Izvor: Zeljko Hladika/PIXSELL/PIXSELL

Hrvatski eurozastupnik Tomislav Sokol prošlog je tjedna u Europskom parlamentu u Bruxellesu organizirao konferenciju o implementaciji Europskog plana za borbu protiv raka i važnosti inovativnih modaliteta liječenja onkoloških bolesnika. 

Suorganizator konferencije, koja je održana u četvrtak, 29. lipnja, bio je European Cancer Organisation, priopćili su iz Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) u Europskom parlamentu, u sklopu koje djeluje i HDZ, matična stranka Sokola. 

Rak - drugi vodeći uzrok smrti u EU 

Prošlog je tjedna eurozastupnik Sokol bio i domaćin konferencije "Beating the Odds - Fostering Cancer Care in the EU“, koju je otvorila potpredsjednica Europske komisije povjerenica Dubravka Šuica, a na kojoj su sudjelovali predstavnici iz Europske komisije, Europskog parlamenta, europskih organizacija onkoloških pacijenata te stručnjaci.

Zgrada Europskog parlamenta u Bruxellesu
Izvor: James Arthur Gekiere / Zuma Press / Profimedia

"Rak je drugi vodeći uzrok smrti u Europskoj uniji, odmah iza kardiovaskularnih bolesti. Gotovo da nema čovjeka na čiji život rak nije utjecao, bilo da ga je osobno pogodio ili da je oboljela njemu bliska osoba. Pritom razlike u stopama preživljavanja raka među članicama Unije premašuju u prosjeku 25 posto. Primjerice, za prebolijevanje raka dojke stope nakon liječenja variraju od za 20 posto od zemlje do zemlje", ocijenio je Sokol.

'Građani svih članica EU moraju imati jednako pravo na dijagnosticiranje i liječenje'   

Dodao je kako svi europski građani, bez obzira na to u kojoj članici žive, moraju imati jednako pravo na dijagnosticiranje, kvalitetno liječenje, jednak pristup lijekovima te jednake izglede za izlječenje.

Tomislav Sokol, hrvatski eurozastupnik
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

"Ne smijemo imati situaciju da oboljeli od raka u istočnoj Europi imaju manje šanse za preživljavanje od onih u zapadnoj. Usvajanjem Europskog plana za borbu protiv raka pred dvije godine preuzeta je politička obveza da će se situacija u pogledu raka u EU promijeniti nabolje, čime je postignut značajan napredak u izgradnji snažne Europske zdravstvene unije. Postavljen je jasan okvir i provedbeni plan u područjima prevencije, ranog otkrivanja, dijagnoze i liječenja te poboljšanja kvalitete života", poručio je Sokol.

U 2020. u EU 2,7 milijuna novootkrivenih slučajeva raka i 1,3 milijuna umrlih 

Dostupni podaci pokazuju da je u EU u 2020. godine bilo 2,7 milijuna novootkrivenih slučajeva raka, kao i da je od raka iste godine umrlo 1,3 milijuna ljudi. Ti su podaci zabrinjavajući i pokazuju da se nešto hitno mora napraviti na prevenciji raka, kao i na liječenju te opake bolesti.

"Iznimno je važno rano dijagnosticirati rak putem najboljih i najbržih procedura, a možda još važnije omogućiti svim onkološkim pacijentima pravovremenu i optimalnu terapiju“, upozorio je prof. dr. sc. Goran Marošević, specijalist onkologije i radioterapije te medicinski direktor projekta MC Medikol, koji je između dostupnih modaliteta liječenja osobito istaknuo radioterapiju.

Napomenuo je kako sadašnje procedure često traju predugo. Uz to, dijagnostički postupci i razgovori s liječnicima često se obavljaju na različitim lokacijama, dok bolest za to vrijeme napreduje i smanjuje šanse oboljelima da će preživjeti.

"Cilj je maksimalno skratiti vrijeme u lancu dijagnosticiranja sa sadašnjih šest do devet mjeseci na dva do tri tjedna, uz pružanje personaliziranog i optimalnog modaliteta liječenja na najboljoj mogućoj razini i najsuvremenijoj opremi“, istakao je Marošević.

Naglasio je i kako nije dovoljno ulagati samo u opremu nego i u ljude. To će, kaže, ubrzati dijagnosticiranje i liječenje.

"Prevencija, rano otkrivanje i optimalni najsuvremeniji modaliteti liječenja“, poručio je Marošević iznoseći "formulu" za borbu protiv raka.

Za borbu protiv raka EU izdvojila 4 milijarde eura

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica istakla je kako u Europi živi desetina svjetske populacije, ali da na Starom kontinentu živi čak četvrtina oboljelih od raka. 

Posebno zabrinjava podatak o 15.000 djece kojima je 2020. godine dijagnosticiran rak.

Dubravka Šuica, potpredsjednica Europske komisije
Izvor: Patrik Macek/PIXSELL/PIXSELL

"Znamo da se ne mogu prevenirati svi oblici raka i zato se naš plan fokusira na ranu detekciju i uspješno liječenje. Također, cilj mu je povećati kvalitetu života za oboljele od raka i one koji su preživjeli rak. Cijenim hitnost u implementaciji našeg plana za borbu protiv raka", zaključila je Šuica.

Inače, za implementaciju Europskog plana za borbu protiv raka odobreno je ukupno četiri milijarde eura iz programa "EU za zdravlje", kao i iz drugih oblika financiranja.