Tehnologija

'ROAMING' ZA ZDRAVLJE: Što će digitalna zdravstvena putovnica koju uvodi EU značiti za Hrvatsku

Autor Adriano Milovan

Novi e-dokument EU omogućit će liječniku da dozna bolesti od kojih boluje pacijent, kao i terapije koje prima, što u mnogim slučajevima može biti ključno za spašavanje ljudskih života

Digitalna EU zdravstvena putovnica
Izvor: Riccardo Milani / AFP / Profimedia

Europska unija je na pragu lansiranja digitalne zdravstvene putovnice koja bi građanima zemalja članica trebala olakšati putovanja i preseljenja unutar Unije.

Riječ je o jednom od ključnih projekata Europske komisije u sektoru zdravstva koji kombinira zdravstvo i informatiku, odnosno nove tehnologije.

Lakša razmjena zdravstvenih podataka

Naime, kako je nedavno objasnio Tomislav Sokol, hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu iz redova HDZ-a, odnosno Europske pučke stranke (EPP), i glavni izvjestitelj Europskog parlamenta za projekt digitalne zdravstvene putovnice, novi će digitalni europski dokument biti svojevrstan "roaming za zdravlje"

Građani će, nakon što projekt zaživi, moći samostalno pristupati svojim podacima, ali moći će ih dijeliti i s liječnicima u svojoj i drugim državama. 

Zastupnik u Europskom parlamentu Tomislav Sokol
Izvor: Marko Prpic/PIXSELL/PIXSELL

"Sve više Europljana prelazi nacionalne granice radi posla, studija, posjeta rodbini ili putovanja. Da bi se olakšala razmjena zdravstvenih podataka, cilj je da građani mogu pristupiti svojim zdravstvenim podacima u elektroničkom formatu koji se može prepoznati i prihvatiti u cijeloj Uniji. Dakle, ubrzavamo proces digitalizacije zdravstvenog sustava u EU koji će sve države članice moći implementirati. Koristi od digitalizacije naših zdravstvenih sustava imat će mnogi, prvenstveno građani, ali i istraživači, inovatori te nadležna tijela koja oblikuju zdravstvene politike", kazao je Sokol na nedavno održanoj sjednici Europskog odbora regija, a prenijeli su iz EPP-a. 

Covid Pass utro put novom EU zdravstvenom dokumentu 

Dodajmo ovome kako smo svojevrsnu "štih probu" ujednačene europske zdravstvene politike, pa tako i e-zdravstvene putovnice, imali u vrijeme pandemije koronavirusa, kada je uveden Covid Pass, odnosno potvrda o cijepljenju koja vrijedi na području cijele EU, pa i šire. U Bruxellesu sada očito žele otići korak dalje i uvesti sličan, no ovoga puta opširniji i detaljniji elektronski zdravstveni dokument, koji će olakšati slobodu kretanju unutar Unije. 

Covid Pass
Izvor: Davorin Visnjic/PIXSELL/PIXSELL

Liječnici kažu da bi koristi od uvođenja digitalne zdravstvene putovnice trebale biti velike. Njih bi trebali osjetiti i hrvatski građani, kao i stranci koji posjećuju našu zemlju. 

Informacije koje mogu spasiti život

"Ako se nekome nešto dogodi u inozemstvu, liječnik koji mu pritekne u pomoć imat će podatke o bolestima pacijenta i njegovim terapijama. Tako će se skratiti vrijeme za dobivanje osnovnih informacija, koje u nekim slučajevima mogu spasiti i život", napominje za Euractiv  Mirando Mrsić, liječnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava. 

Liječnik i bivši ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

Dodaje kako će novi dokument pacijentu omogućiti i preskakanje jezičnih barijera jer, u slučaju liječničke intervencije, više neće morati objašnjavati medicinskom osoblju od čega boluje i koje lijekove uzima te u kojim dozama. To je posebno važno ako se pacijent nalazi u zemlji čiji jezik ne govori. 

U HZZO-u kažu da su upoznati s projektom, ali još nemaju detalje

I od Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) zatražili smo informacije o novoj EU digitalnoj zdravstvenoj putovnici. No, kratko su nam odgovorili kako su upoznati s njim, ali da je projekt tek u začetku. 

"Možemo reći da je projekt iz područja djelovanja HZZO-a u začetku te još ne raspolažemo detaljnim informacijama", stoji u odgovoru HZZO-a na upit Euractiva

Nedovoljno digitalizirano hrvatsko zdravstvo

Na pitanje u kojoj je mjeri Hrvatska spremna za novi projekt EU, Mrsić odgovara kako smatra da još nije spremna. 

I pored brojnih ulaganja u informatizaciju hrvatskog zdravstvenog sustava, ističe naš sugovornik, pacijenti u brojnim situacijama i dalje moraju nositi papirnate nalaze. To se, kaže Mrsić, posebno odnosi na bolnice koje informacijski nisu uvezane. 

Također, dodaje, potrebno je ojačati funkcioniranje e-zdravstvenog kartona.

"U našem zdravstvenom sustavu nedostaje integracija. Naš je zdravstveni sustav i dalje prilično rascjepkan, iako se putem OIB-a ti podaci mogu uvezati", zaključuje Mrsić.

Digitalna zdravstvena putovnica nije isto što i europska zdravstvena iskaznica 

Dodajmo ovome kako buduću digitalnu zdravstvenu putovnicu u EU ne treba miješati s već postojećom europskom zdravstvenom iskaznicom. Nju izdaju nacionalne zdravstvene vlasti, što je u hrvatskom slučaju HZZO. 

Europska zdravstvena iskaznica korisnicima omogućuje pravo na osnovne zdravstvene usluge u drugim članicama Unije do povratka pacijenta u matičnu domovinu. U osnovi, radi se o pravu na hitnu pomoć u slučaju ozlijede ili nekog nesretnog događaja. 

Europska zdravstvena iskaznica
Izvor: juan moyano / Alamy / Alamy / Profimedia

Europska kartica zdravstvenog osiguranja nije zamjena za putno osiguranje. Pritom valja naglasiti kako se zdravstveni sustavi razliku od članice do članice pa se tako i opseg prava koja iz nje proizlaze može razlikovati od zemlje do zemlje. 

S druge strane, nova digitalna zdravstvena putovnica trebala bi, prema onom što je dosad poznato, olakšati kretanje na području cijele EU jer bi samom pacijentu, u slučaju da treba medicinsku pomoć, trebala olakšati pružanje potrebnih zdravstvenih usluga. 

Osjetljivo pitanje zaštite osobnih podataka

Na kraju, postavlja se i pitanje zaštite podataka, posebno tako osjetljivih kao što su dijagnoze i terapije. U Europskoj komisiji i Europskom parlamentu kažu da zaštita podataka nije sporna jer će pristup podacima ionako imati samo liječnici. U isto je uvjeren i Mrsić 

"Ne vjerujem da bi tu moglo biti problema, iako su, naravno, zloupotrebe uvijek moguće. No, zato postoji sustav koji to treba spriječiti", zaključuje Mrsić.