Tehnologija

TIKTOK U PROBLEMIMA: Kina odgovara na nove zabrane koje su najavile sve tri glavne institucije Europske unije

Autor Euractiv/Molly Killeen

Tjedan dana nakon što je Euractiv otkrio da je EK uvela zabranu korištenja aplikacije TikTok na službenim telefonima zabrana je proširena i na druge institucije EU. Iz Pekinga stižu nervozne reakcije.

epa10351124 The Tiktok application logo is pictured on a smartphone in Taipei, Taiwan, 06 December 2022. On 02 December, the The US Federal Bureau of Investigation (FBI) warned about Tiktok, that it presents national security concerns in regards to the integrity of the application's algorithm. On 05 December, a Ministry of Digital Affairs (MODA) official announced that the application have been deemed to be 'harmful product against national information security.' EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO
Izvor: RITCHIE B. TONGO/EPA

Prošlog četvrtka, 23. veljače, Euractiv je izvijestio da je Europska komisija naredila svim svojim zaposlenicima uklanjanje aplikacije TikTok sa svih poslovnih uređaja, kao i osobnih uređaja na kojima koriste softver za rad, poput e-maila. Razlozi zabrane su zabrinutost oko zaštite osobnih podataka i tzv. cyber sigurnosti.

Taj potez je uslijedio nakon sličnih odluka u SAD-u koje su propisale razne savezne i državne vlasti. No ovo je bio prvi put da neko europsko javno tijelo donosi takvu odluku. Nakon tog, primjer Komisije slijedile su i druge dvije glavne institucije EU - Europsko vijeće i Europski parlament.

U srijedu je Kina odgovorila na europske zabrane, i pritom upozorila da one ugrožavaju međunarodno povjerenje u europsko tržište i optužila EU da zloupotrebljava temu sigurnosti kako bi ograničila konkurentnost kineskim kompanijama.

Europska komisija pokrenula trend

Komisija je svojim zaposlenicima dala rok do 15. ožujka da uklone tu aplikaciju u kineskom vlasništvu - ili će izgubiti pristup korporativnim aplikacijama poput Skypea ili poslovnim e-mail računima. Ta odluka - koja je privukla značajan interes u svijetu - donesena je "kako bi se zaštitili podaci Komisije i kako bi se povećala njena cyber sigurnost," rečeno je e-mailu poslanom njenim zaposlenicima.

U Bruxellesu je odluka Europske komisije dovela do lančane reakcije u nizu institucija EU. Prošli tjedan su i Europsko vijeće i tijelo za vanjsku politiku Europske unije EAS (External Action Service) također zabranili TikTok i rekli diplomatima i dužnosnicima da obrišu aplikaciju sa svojih uređaja.

Europski parlament je donio istu odluku u utorak, 28. veljače, i postavio 20. ožujka kao krajnji rok za uklanjanje aplikacije sa službenih uređaja. Institucije također preporučuju europarlamentarcima i dužnosnicima da obrišu TikTok i sa telefona za osobnu upotrebu.

"Cyber sigurnost mora biti važnija od korištenja aplikacije za društvenu mrežu na telefonu. Ako TikTok želi biti dozvoljen na uređajima Europskog parlamenta, onda mora surađivati s parlamentom kako bi ta aplikacija zadovoljila naše sigurnosne standarde," rekla je potpredsjednica Europskog parlamenta za cyber sigurnost, Dita Charanzova, u izjavi za Euractiv.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Mao Ning rekao je na tiskovnoj konferenciji u srijedu da takve zabrane "smanjuju povjerenje međunarodne zajednice u poslovnu okolinu u Europskoj uniji."

"EU za sebe tvrdi da je najotvorenije tržište na svijetu, ali nedavno uvodi restriktivne mjere i nerazumno potiskuje kompanije iz drugih zemalja, tvrdeći da se radi o nacionalnoj sigurnosti," dodaje Ning. Drugim riječima, Peking optužuje institucije EU za zloupotrebu koncepta nacionalne sigurnosti kako bi se onemogućila konkurentnost uspješnim kineskim kompanijama.

'125 milijuna Europljana koristi TikTok'

Zabrinutost oko sigurnosti TikToka posljednjih mjeseci je u porastu nakon otkrića magazinaForbes da su putem te aplikacije bili praćeni novinari koji pišu o kompaniji koja stoji iza nje, kao i da je kompanija preko nje identificirala zaposlenike koji su informacije prosljeđivali novinarima.

U studenom je kompanija priznala da su korisnički podaci TikToka dostupni njihovim zaposlenicima u sjedištu tvrtke u Pekingu. Predsjednik uprave te tvrtke, Shou Zi Chew, posjetio je Bruxelles u siječnju i sastao se s dužnosnicima EU kako bi povratio njihovo povjerenje. No to nije dalo rezultate.

"TikTok koristi 125 milijuna građana EU, a potencijalno onemogućavanje korisnicima da imaju pristup vlastitim predstavnicima [u Europskom parlamentu] predstavlja potez koji je u sukobu sa samim sobom, osobito kad se radi o našoj zajedničkoj borbi protiv dezinformacija, i kad se takvi potezi rade na temelju straha umjesto činjenica," rekli su iz TikToka za Euractiv.

Odluka Europske komisije da zabrani TikTok stigla je nakon slične odluke u Americi. Tamo je u prosincu prošle godine naređeno osoblju i zastupnicima u Predstavničkom domu - donjem domu američkog Kongresa - da obrišu aplikaciju sa telefona, a zabranjeno je i preuzimanje iste s interneta.

Kasnije je odobrena i šira zabrana korištenja te aplikacije na svim poslovnim uređajima koje koriste zaposlenici saveznih agencija, u sklopu donošenja novog proračuna.

U ponedjeljak, 27. veljače, Bijela kuća je objavila da agencije savezne vlade imaju rok od 30 dana da obrišu TikTok ili bilo koju drugu aplikaciju njegove tvrtke ByteDance sa svih uređaja. No i prije toga je više američkih ministarstava već uvelo vlastite zabrane, kao i više od polovice vlada u američkim saveznim državama.

Ovog tjedna je došlo i do rasprave u odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma, na temu treba li ovlastiti predsjednika Joea Bidena da zabrani korištenje te aplikacije svim Amerikancima. Takav potez zahtijevao bi suglasnost oba doma američkog Kongresa.

"Ponavljamo svoj poziv institucijama EU da se okrenu poštenom procesu i jednakopravnom tretmanu," poručili su iz TikToka.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: China pushes back as all main EU institutions ban TikTok on work phones)

Tagovi