Tehnologija

DIGITALNE USLUGE: Europska komisija pokrenula prikupljanje broja korisnika internetskih platformi i tražilica

Autor Euractiv.hr

Cilj je utvrditi jesu li internetske platforme ili tržilice definirane kao platforme koje obuhvaćaju više od 10 posto stanovništva Unije, odnosno imaju li 45 milijuna i više korisnika, što im onda nosi i dodatne obveze.

Digitalne platforme
Izvor: Pixabay

U petak je u Aktu o digitalnim uslugama utvrđen rok u kojem sve internetske platforme i tražilice, osim onih mikro i malih poduzeća, po prvi put moraju objaviti broj korisnika u EU, priopćili su iz Europske komisije. 

Broj korisnika morat će ubuduće objavljivati svakih šest mjeseci. 

Europska komisija je nedavno objavila neobvezujuće smjernice na svim jezicima EU, kako bi pomogla poduzećima koja su obuhvaćena područjem primjene Akta o digitalnim uslugama da ispune taj zahtjev. Cilj je utvrditi jesu li internetske platforme i tražilice definirane kao platforme koje obuhvaćaju više od 10 posto stanovništva EU, odnosno imaju li 45 milijuna i više korisnika. Velike platforme i tražilice podlijegat će dodatnim obvezama, poput procjene rizika i poduzimanja mjera za smanjenje rizika, objašnjavaju u Europskoj komisiji.

Uz to, Europska komisija pokreće i javno savjetovanje o postupcima provedbe Akta o digitalnim uslugama koje će trajati mjesec dana, odnosno do 16. ožujka. Cilj savjetovanja je da pomogne u oblikovanju konačnih provedbenih pravila Europske komisije.