Tehnologija

KOMISIJA NAJAVILA ISTRAGU: Kineska aplikacija TikTok pod povećalom europskih regulatora

Autor Euractiv/Julia Tar

Europska komisija pokrenula je u ponedjeljak postupak protiv TikToka, u skladu sa Zakonom o digitalnim uslugama (DSA) zbog potencijalnih prekršaja u nekoliko područja, uključujući i zaštitu djece.

TikTok App symbolisch unter der Lupe, EU hat Verfahren eröffnet nach neuem Digital Services Act, Februar 2024 Deutschland, Februar 2024, TikTok App symbolisch unter der Lupe, Tiktok ist eine chinesische Online-Plattform, nach dem neuen EU Digital Services Act wird von der Europäischen Kommission ein Verfahren gegen Tiktok wegen mangelndem Jugendschutz eröffnet, Vorwurf der EU, Videoplattform vernachlässigt Jugendschutz, EU-Gesetz, DSA, *** TikTok app symbolically under the microscope, EU has opened proceedings under new Digital Services Act, February 2024 Germany, February 2024, TikTok app symbolically under the microscope, Tiktok is a Chinese online platform, under the new EU Digital Services Act, the European Commission opens proceedi,Image: 848341544, License: Rights-managed, Restrictions: imago is entitled to issue a simple usage license at the time of provision. Personality and trademark rights as well as copyright laws regarding art-works shown must be observed. Commercial use at your own risk., Credit images as "Profimedia/ IMAGO", Model Release: no, Credit line: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia
Izvor: Wolfgang Maria Weber / imago stock&people / Profimedia

Zakon o digitalnim uslugama (DSA), koji je stupio na snagu 17. veljače za sve platforme koje djeluju u EU propisuje kako bi internetske kompanije trebale postupati s nezakonitim i štetnim sadržajem.

Ova odluka rezultat je preliminarne istrage na temelju izvješća o procjeni rizika koje je TikTok poslao Komisiji u rujnu prošle godine, i službenih zahtjeva institucije EU za informacijama o nezakonitom sadržaju, zaštiti maloljetnika i pristupu podacima.

Kao što je Europski povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton također istaknuo u objavi na društvenim mrežama, istraga će se fokusirati na potencijalne povrede transparentnosti i zaštite maloljetnika, a u sklpu toga i na tzv. adiktivni dizajn, vremenska ograničenja korištenja aplikacije, verifikaciju starosti korisnika, i defaultne postavke privatnosti.

"TikTok je predvodnik u uvođenju postavki za zaštitu tinejdžera i sprečavanja pristupa djeci mlađoj od 13 godina, a to u pitanja s kojima se cijela industrija bori... Nastavit ćemo surađivati sa stručnjacima i industrijom kako bismo učinili da TikTok i dalje bude sigurna platforma za mlade, i radujemo se što ćemo sada imati priliku detaljno objasniti taj rad Komisiji," stoji u nepotpisanom priopćenju iz TikToka, tj. kompanije koja je vlasnik TikToka, kineskog ByteDancea.

Komisija je napomenula da usklađenost sa zakonom DSA uključuje procjenu i ublažavanje sistemskih rizika, no postojeće mjere, kao što su TikTokovi alati za provjeru dobi, možda se neće smatrati da spadaju u "razumne, razmjerne ili u potpunosti učinkovite" metode u rješavanju tih problema.

Komisija također ističe da DSA traži i uvođenje prikladnih i uravnoteženih mjera kojima se maloljetnicima jamči privatnost, sigurnost i zaštita, uključujući i defaultne postavke privatnosti prilagođene maloljetnicima. Zakon također traži i da se napravi pretraživ i pouzdan repozitorij svih oglasa koji se nalaze na TikToku i prikazuju korisnicima.

Napori TikToka na povećanju transparentnosti također su pod povećalom. Istraga je usmjerena na moguće nedostatke u omogućavanju istraživačima pristupa javno dostupnim podacima platforme, što je i zahtjev u okviru zakona DSA.

Dizajn koji izaziva ovisnost

Platforme društvenih medija kritizirane su zbog dizajna kojemu je cilj stvaranje ovisnosti kod korisnika, kako bi provodili što više vremena na njima, poput primjerice takozvanof efekta zečje rupe (rabbit hole effect), kojeg sada spominje Breton, a koji se odnosi na algoritme koji korisnicima pokazuju veće količine neke specifične vrste sadržaja što više komuniciraju s njima, na primjer "lajkanjem" ili gledanjem sadržaja.

Europski parlament donio je 12. prosinca prošle godine velikom većinom inicijativu da se digitalne platforme učine "manje ovisničkima" na plenarnom zasjedanju u Strasbourgu.

Zaštita djece

Prema pravilima DSA internetske platforme koje mjesečno koristi više od 45 milijuna korisnika predstavljaju "sistemski rizik" za društvo i stoga moraju slijediti poseban režim moderiranja sadržaja, uključujući veću transparentnost i obavezne mehanizme upravljanja rizicima.

Europska komisija najavila je u travnju prvi popis takozvanih "vrlo velikih internetskih platformi" (VLOP) i "vrlo velikih tražilica" (VLOSE), koji je zatim ažuriran krajem prosinca. Na popisu se također nalaze i platforme društvenih mreža, kao što su Instagram i Facebook kompanije Meta, kao i TikTok i Twitter (X).

U ažuriranoj verziji iz prosinca, kada su dodane i tri pornografske platforme - XVideos, Pornhub i Stripchat - Breton i izvršna potpredsjednica nadležna za tržišno natjecanje Margrethe Vestager već su istaknuli zaštitu maloljetnika kao jedan od prioriteta u okviru DSA.

Sljedeći koraci

Komisija će sada provesti "dubinsku istragu" i nastaviti prikupljati dokaze kojima bi se moglo dokazati da je TikTok prekršio DSA pravila. Pokretanjem službenog istražnog postupka Komisija može, na primjer, provoditi privremene mjere i odluke o neusklađenosti, ili prihvatiti TikTok-ova rješenja ako ih ta platforma ponudi.

Rokovi tih ispitnih postupaka mogu ovisiti o nekoliko čimbenika, tako da ne postoji jasan rok do kada bi Komisija trebala završiti postupak.

U međuvremenu, Meta i TikTok također su 7. veljače potvrdili kako tuže Europsku komisiju zbog uvođenja godišnje naknade za koju moraju platiti kompanije uvrštene u popis velikih platformi po pravilima DSA. Euractiv nije izvijestio koliko iznosi ta naknada.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission opens formal investigation into TikTok, focused on child protection)