Tehnologija

DUAL-USE TECH: Komisija želi potaknuti razvoj tehnologija koje mogu imati i vojnu i civilnu primjenu

Europska komisija razmatra nekoliko mogućnosti za promicanje istraživanja i razvoja (R&D) tehnologijama potencijalne dvojne namjene, odnosno onima koje se mogu koristiti i u civilne i u vojne svrhe, poput dronova ili satelita.

Izvor: Pixabay

Komisija namjerava preispitati svoje trenuta programe financiranja kako bi procijenila pružaju li odgovarajuću i stratešku potporu za suočavanje s novim geopolitičkim izazovima. Taj novi pristup povezan s tehnologijama dvojne namjene detaljno je izložen u nacrtu kojeg Komisija treba objaviti 24. siječnja, u okviru Paketa mjera za ekonomsku sigurnost (Economic Security Package).

Euractiv je dobio na uvid radnu verziju tog dokumenta, a u njemu je detaljno opisano nekoliko opcija koje će biti predmet javnog savjetovanja predviđenog da traje do 30. travnja.

Vodeći znanstveni program EU Horizon Europe trenutno se bavi isključivo civilnim pitanjima, dok je Europski fond za obranu (ERF) posvećen isključivo vojnoj primjeni. Međutim, Komisija sad pokušava premostiti taj jaz između njih s nekoliko inicijativa.

U okviru širih napora za uklanjanje rizika od ovisnosti o trećim zemljama - a posebice Kine - EU nastoji poticati tehnološki razvoj u tehnologijama koje su ključne za gospodarsku sigurnost RU, i koje često imaju potencijal za dvojnu namjenu.

Predložene promjene

U dokumentu se naglašava potreba za istraživanjem više međusobne suradnje u kontekstu potpore R&D programima povezanima s tehnologijama s dvojnom namjenom, posebno u integraciji novih tehnologija razvijenih vojnim financiranjem u civilnom sektoru.

Upućuje se na to da je nedavno iskustvo pokazalo stratešku važnost jačanja civilne sigurnosti u području ključne infrastrukture, nadzora granica, otpornosti ključnih usluga, te rješavanja socijalnih nemira uzrokovanih kampanjama dezinformacija i cyber napada.

U tom je pogledu Komisija osmislila tri mogućnosti za rješavanje tih izazova. Prva se sastoji od boljeg iskorištavanja trenutačne situacije - dok bi druga dva zahtjeva tražila donošenje novih zakona.

U prvom scenariju Komisija namjerava iskoristiti postojeće mjere koje tek trebaju proizvesti željene učinke. Te mjere uključuju tzv. "spin-in" pozive za uključenje vojne tehnologije u civilnu primjenu, potporu poduzećima koje razvijaju tehnologije dvojne namjene u okviru programa InvestEU, kao i uvođenje obveza iskorištavanja tehnologije za projekte programa Horizon Europa povezane s ključnim tehnologijama.

Parametri za odobravanje sredstava u okviru programa kao što je Horizon Europe mogli bi se prilagoditi kako bi se bolje razvile sinergije. Spominju se i zajednička ulaganja Komisije i Europske investicijske banke (EIB) u kljulčne komunikacijke "disruptivne" tehnologije i svemir.

Drugo, u dokumentu se navodi da bi se isključivi civilni naglasak mogao ukloniti u nekim dijelovima znanstvenog programa koji će naslijediti Horizon Europe, koji istječe 2027.

Tim ciljanim pristupom zadržalo bi se otvoreno sudjelovanje trećih zemalja u istraživačkom programu EU, pri čemu bi se ograničenja odnosila na dijelove povezane s tehnologijom koja ima potencijalnu dvojnu namjenu.

"Ta opcija omogućila bi programiranje dodatnih spin-in poziva za rezultate projekata vezanih za obranu izravno u programu koji će naslijediti Horizon Europe, dok bi program koji je nasljednik EDF-a mogao osigurati dodatna sredstva za razvoj sposobnosti vojne dimenzije najperspektivnijih civilnih projekata," nastavlja se u dokumentu.

Poseban instrument

Naposljetku, Komisija predlaže uspostavu posebnog instrumenta za R&D tehnologija dvojne namjene. No čini se da ta mogućnost nije poželjna jer bi mogla dodatno povećati složenost i dovesti do preklapanja aktivnosti istraživanja i razvoja koje se provode isključivo u civilnom ili vojnom sektoru.

Taj bi instrument mogao imati vlastiti proračun, pravila i upravljanje. Alternativno, to bi mogao biti i mehanizam za promicanje tržišnog prihvaćanja tehnologija s dvojnom namjenom, ili putem instrumenta javne nabave.

Osim toga, u dokumentu se iznosi ideja o vodećim tzv. flagship projektima u području tehnologija s dvojnom namjenom kako bi se "EU pretvorio u vodećeg korisnika usluga od javnog interesa u području obrane i civilnog sektora" - pa se za primjer toga navode anti-dronski sustavi i autonomna vozila.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: LEAK: EU Commission mulls options for boosting R&D in dual-use technologies)