Tehnologija

KLJUČNA TEHNOLOGIJA: Peking kritizira Nizozemsku zbog blokade izvoza ASML-ovih strojeva kineskim klijentima

Autor Reuters

Kina je u utorak pozvala Nizozemsku na "poštivanje tržišnih principa" samo jedan dan nakon što su iz tvrtke ASML koja proizvodi strojeve za izradu čipova rekli kako im je vlada ukinula izvozne dozvole za slanje tehničke opreme u Kinu.

Chip machine manufacturer ASML in Veldhoven. ASML is a Dutch high-tech company. South Korean President Yoon Suk-yeol state visit to the Netherlands - 12 Dec 2023,Image: 828899295, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia
Izvor: Robin Utrecht / Shutterstock Editorial / Profimedia

Nizozemska tvrtka ASML, sa sjedištem u Veldhovenu u južnoj Nizozemskoj, priopćila je u ponedjeljak kako su se u pošiljkama kojima je naglo uskraćena izvozna dozvola nalazili određeni sustavi za litografiju, namijenjeni proizvodnji čipova, izvijestila je agencija Reuters.

"Izvoznu dozvolu za isporuku litografskih sustava NXT:2050i i NXT:2100i u 2023. godini djelomično je poništila nizozemska vlada, što je utjecalo na mali broj naših kupaca u Kini," priopćili su iz tvrtke.

ASML je glavna svjetska kompanija za proizvodnju strojeva za litografske sustave u kojima se koriste laseri za proizvodnju čipova, i najvrednija europska tehnološka tvrtka koja je sredinom prošle godina imala tržišnu kapitalizaciju od 280 milijardi dolara.

Zbog te objave, vrijednost dionica ASML-a je kojima se trguje na amsterdamskoj burzi je zabilježila pad od 1,3 posto.

'Tržišna načela'

Upitan o toj odluci nizozemske vlade, glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Wang Wenbin pozvao je u utorak Nizozemsku "na nepristranost, poštivanje tržišnih načela i zakona, i na poduzimanje koraka na zaštiti zajedničkih interesa obiju zemalja i njihovih kompanija - i održanje stabilnosti međunarodnih lanaca opskrbe."

ASML nije naveo koji točno kupci su trebali primiti njihove strojeve, no među njihovim klijentima je i Semiconductor Manufacturing International Corporation (SMIC) - najveći proizvođač čipova u Kini, po navodima iz kompanijske dokumentacije.

SMIC i druge kineske tvornice čipova Hua Hong, Nexchip Semiconductor, Wuhan Xinxin Integration Dianlu Manufacture i United Nova Technology nisu odgovorili na upite za komentar.

Posljednjih godina Kina je bila treće najveće izvozno tržište za ASML - nakon Tajvana i Južne Koreje - ali je skočila na prvo mjesto u trećem tromjesečju 2023. godine, kad je na Kinu otpalo 46 posto ukupne prodaje.

Izvozne restrikcije

Američka vlada najavila je u 2023. nova pravila po kojima se Washingtonu daje pravo da ograniči izvoz ASML-ovog stroja Twinscan NXT1930Di "ako se u njemu nalazi bilo kakav dio američke proizvodnje."

Ubrzo nakon toga nekoliko nizozemskih parlamentaraca pitalo je nizozemskog ministra za trgovinu je li SAD ispravno postupio u takvom jednostranom nametanju pravila kojima se de facto regulira izvoz u Kinu sličnog stroja za izradu čipova kojeg proizvodi ASML.

"U nedavnim razgovorima s američkom vladom, ASML je dobio dodatno pojašnjenje opsega i učinka američkih propisa o nadzoru izvoza... ASML je u cijelosti predan poštivanju svih primjenjivih zakona i propisa, uključujući i zakone o kontroli izvoza u zemljama u kojima poslujemo," navodi se u šturom priopćenju za javnost iz te tvrtke.

Kina posljednjih godina pokušava uhvatiti korak u litografskoj tehnologiji, u sklopu velikih napora vlade da izgradi neovisan lanac opskrbe prijeko potrebnim poluvodičima. Shanghai Micro Electronics Equipment (SMEE) je jedini poznati proizvođač litografskih strojeva u toj zemlji - iako se smatra da tehnološki zaostaje iza nizozemskog ASML-a i japanskih proizvođača.

Prošlog mjeseca jedna od tvrtki koje imaju suvlasnički udio u kompaniji SMEE, Zhangjiang Group, priopćila je kako je SMEE uspješno razvio litografski stroj za proizvodnju čipova od 28 nm objavom na njihovom kompanijskom WeChat profilu - što bi, ako je točno, označilo velik napredak i za tu tvrtku i za Kinu.

Međutim, objava je kasnije povučena - bez navođenja razloga.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Beijing criticises Netherlands' move to block ASML exports to China)