Tehnologija

ISTRAŽIVAČIMA IZ BLAGAJNE EU 628 MILIJUNA EURA: Mladi znanstvenici pokretat će projekte i provoditi istraživanja

Autor Adriano Milovan

Europsko istraživačko vijeće financirat će, primjerice, projekte proučavanja atmosfere Venere, zatim analize parazita koji izazivaju malariju i načina korištenja algoritama za nadzor zaposlenika

Mladi znanstvenici
Izvor: Sigrid Gombert / ImageSource / Profimedia

Europsko istraživačko vijeće (ERC), posebno tijelo Europske unije za poticanje znanstvenih istraživanja, objavilo je u utorak pobjednike novog kruga dodjele bespovratnih sredstava za mlade istraživače, priopćili su iz Europske komisije.

U Bruxellesu ističu kako će sredstvima u vrijednosti 628 milijuna eura pomoći istraživačima koji su na početku svoje karijere da pokrenu vlastite projekte, osnuju timove i istražuju najbolje znanstvene ideje.

Očekuje se otvaranje novih 2600 radnih mjesta u znanosti

"Financiranjem će se istraživačima omogućiti da, primjerice, proučavaju atmosferu Venere, kako bi bolje razumjeli uvjete na drugim planetima, analiziraju parazite koji uzrokuju malariju ili istražuju kako se algoritmi upotrebljavaju za nadzor zaposlenika na radnom mjestu. Financirana istraživanja obuhvaćaju sva područja - od fizike i inženjerstva do bioloških znanosti te društvenih i humanističkih znanosti", objašnjavaju u Europskoj komisiji.

U priopćenju se dodaje kako procjene pokazuju da će se ovim krugom bespovratnih sredstava otvoriti oko 2600 radnih mjesta za postdoktorske stipendiste, studente doktorskih studija i druge istraživače.

Pobjednici natječaja iz 44 zemlje

Napominje se i kako su pobjednici natječaja građani 44 zemlje. Svoje će projekte provoditi na sveučilištima i u istraživačkim centrima u 24 članice EU, kao i u zemljama koje su se pridružile programu Obzor Europa.

"U posljednjem pozivu prijavilo se 2696 podnositelja zahtjeva, od kojih će 14,8 posto dobiti financijska sredstva. Istraživačice su osvojile oko 43 posto bespovratnih sredstava, što je povećanje od 39 posto u odnosu na 2022. godinu", zaključuje se u priopćenju Europske komisije.

Raspolažu proračunom od 16 milijardi eura

EU je osnovala ERC 2007. godine kao instituciju čiji je zadatak financiranje znanstvenih projekata. U razdoblju od 2021. do 2027. godine ERC raspolaže s više od 16 milijardi eura.

ERC dio je znanstveno-istraživačkog programa Europske komisije Obzor Europa, koji u razdoblju od 2021. do 2007. godine raspolaže proračunom od 95,5 milijardi eura.

Osim članica EU, u programu kao pridružene članice sudjeluju, prema dostupnim podacima, i Albanija, Armenija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Farski otoci, Gruzija, Island, Izrael, Kosovo, Moldavija, Novi Zeland, Norveška, Srbija, Sjeverna Makedonija, Tunis, Turska i Ukrajina.