Tehnologija

DOGOVOR OKO UMJETNE INTELIGENCIJE: SAD i EU pojačale suradnju oko istraživanja za rješenja za globalne izazove

Autor Euractiv/Luca Bertuzzi

Washington i Bruxelles dogovorili su sporazum o većoj suradnji na razvoju umjetne inteligencije (AI), i to u ključnom trenutku uoči donošenja europske regulative vezane za tu rastuću i sveprisutnu tehnologiju.

Izvor: Unsplash/Markus Spiske

Europska komisija i američka vlada su u virtualnoj ceremoniji održanoj u petak, 27. siječnja, potpisale dokument nazvan Administrativni sporazum o umjetnoj inteligenciji za javnu dobrobit (Artificial Intelligence for the Public Good).

Sporazum je potpisan u kontekstu europsko-američkog Vijeća za trgovinu i tehnologiju (Trade and Technology Council, TTC) koje je pokrenuto 2021. godine kao trajna platforma za transatlantsku suradnju u nekoliko prioritetnih područja, od osiguranja opskrbnih lanaca do novih tehnologija.

Posljednji sastanak Vijeća održan na visokoj razini bio je u prosincu, i tamo je umjetna inteligencija predstavljena kao jedno od najnaprednijih područja u smislu suradnje s obje strane Atlantika.

Obje strane su tada podržale zajednički hodogram za usuglašavanje pristupa ključnim aspektima ove nove tehnologije, poput primjerice kriterija koji bi se trebali primjenjivati za procjenu pouzdanosti, te metode za upravljanje rizikom.

"Na temelju zajedničkih vrijednosti i interesa znanstvenici iz Europske unije i SAD-a će udružiti snage kako bi se razvila društvena primjena umjetne inteligencije, i surađivat će s drugim međunarodnim partnerima kako bi njihov rad imao doista globalni utjecaj," rekao je tada povjerenik za unutarnje tržište Europske komisije Thierry Breton.

Suradnja na istraživanju AI

Na temelju plana za umjetnu inteligenciju (AI), izvršne vlasti EU i SAD-a će pojačati suradnju na identificiranju i razvoju istraživanja koje bi potencijalno moglo ponuditi rješenja za globalne i društvene izazove poput klimatskih promjena ili prirodnih nepogoda.

Pritom je određeno pet prioritetnih područja: prognoziranje ekstremnih vremenskih događaja i klimatskih promjena, upravljanje reakcijama na hitne situacije, poboljšanja u području zdravlja i medicine, optimizacija električne mreže, te optimizacija poljoprivrede. Ova vrsta suradnje je inače dosad bila puno uža i bavila se preciznije definiranim temama.

Iako će obje strane graditi zajedničke modele, nije predviđena međusobna razmjena bazi podataka, tzv. data sets, koje se koriste za treniranje AI.

Velike baze podataka često sadrže osobne podatke koje je vrlo teško odijeliti od ostatka sadržaja. Trenutno ne postoji nikakav pravni okvir koji bi  regulirao dijeljenje osobnih podataka preko Atlantika zbog razlike u tretmanu podatka korisnika opisanoj u tzv. Schrems II presudi Europskog suda iz srpnja 2020.

"Američki podaci ostaju u Americi, a europski podaci ostaju u Europi, ali ipak možemo napraviti model koji komunicira i s europskim i s američkim podacima, jer što je veća količina i raznolikost podataka bolji je i model," neimenovani američki dužnosnik rekao je za agenciju Reuters.

Europska komisija naglasila je da će, u sklopu sporazuma, EU i SAD dijeliti resurse i rezultate istraživanja i s drugim međunarodnim partnerima koji "dijele njihove vrijednosti" ali koji sami nemaju mogućnost da se vlastitim snagama bave ovim temama.

Kako su i Washington i Bruxelles naglasili, sporazum se temelji na Deklaraciji za budućnost interneta (Declaration for the Future of the Internet), što znači da su ostale zemlje potpisnice te deklaracije izgledni kandidati za suradnju i korist od ovih istraživanja.

Okvir za upravljanje rizikom

Dok je ovaj novi europsko-američki sporazum o suradnji u području umjetne inteligencije označava zasad tek simbolički korak naprijed, Washington se čini odlučan u nastojanjima da vlastite standarde pokuša nametnuti globalno, baš u trenutku kad EU, kao prva na svijetu, upravo dovršava formiranje svojih pravila za buduće korištenje umjetne inteligncije.

Prošlog četvrtka, dan prije službene najave, američki državni Institut za standarde i tehnologiju NIST koji djeluje u okviru ministarstva trgovine objavio je svoj Okvir za upravljanje rizikom od umjetne inteligencije (Artificial Intelligence Risk Management Framework), u kojem su artikulirane smjernice za developere koji rade s umjetnom inteligencijom, za pitanja mapiranja, mjerenja i upravljanja rizikom.

Ovaj okvir, kojeg bi se developeri trebali dobrovoljno pridržavati, razvijen je u suradnji s privatnim kompanijama i tijelima javne uprave i predstavlja američki - mada neobvezujući - pristup novim tehnologijama. Kad se one u Americi reguliraju, to se obično radi na razini pojedinih saveznih država, i to u usko definiranim područjima, poput primjerice u zdravstvenoj skrbi.

EU ima potpuno suprotan pristup i trenutno radi na izradi zakona o umjetnoj inteligenciji (AI Act), horizontalnom zakonskom propisu koji bi time regulirao sve oblike upotrebe umjetne inteligencije na temelju njihove procijenjene razine rizika. To bi uključivalo niz područja za koje se vjeruje da su visokorizične za primjenu AI, poput zdravstva, zapošljavanja, i policijskih službi.

Očekuje se da će taj zakon biti vrlo utjecajan i da bi potencijalno mogao postati međunarodni standard za regulativu, zbog takozvanog "briselskog efekta." Kako je većina vodećih tvrtki u tom području iz Amerike, ne iznenađuje da sad američka vlada pokušava utjecati oblikovanje tog zakona.

U listopadu prošle godine Euractiv je otkrio da Washington ulaže napore kako bi se kategorizacija "visokog rizika" od primjene AI više temeljila na individualiziranoj procjeni, od slučaja do slučaja. Ključan prijedlog američke vlade je bio zahtjev da se standardi njihovog instituta NIST gledaju kao alternativni set kriterija s kojima se kompanije i institucije mogu usklađivati kako bi zadovoljili pravila za vlastito reguliranje propisano u nacrtu zakona o umjetnoj inteligenciji Europske unije.

Objava ovog Okvira prošli tjedan stoga stiže u ključnom trenutku za europski AI Act, jer zakonodavstvo EU upravo dovršava formiranje svojeg stava o toj temi, prije nego što krenu inter-institucionalni pregovori Europske komisije i država članica EU.

"Okvir za upravljanje rizikom od umjetne inteligencije može pomoći kompanijama i drugim organizacijama bilo koje veličine, i u bilo kojem sektoru, da pokrenu ili da prošire svoj pristup tom pitanju," izjavila je direktorica američkog NIST-a, Laurie Losascio.

(Originalan članak pročitajte ovdje: EU, US step up AI cooperation amid policy crunchtime)