Tehnologija

EUROZASTUPNICI ŽELE REGULIRATI TRŽIŠTE VIDEOIGARA: Potrošači će moći lakše otkazivati igre, djeca će biti zaštićenija

Autor Adriano Milovan

Sektor videoigara u Europi u 2021. godini iznosila je 23,2 milijarde eura, a u njemu je radilo preko 90.000 ljudi, pokazuju podaci Europskog parlamenta.

Sektor videoigara sve je jači u EU, ali donosi i sve veće izazove vlastima.
Izvor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL/PIXSELL

Zastupnici u Europskom parlamentu usvojili su izvješće u kojem pozivaju na usklađivanje pravila o internetskim videoigrama na razini cijele EU. 

Kako su objasnili iz Europskog parlamenta, eurozastupnici prepoznaju velik inovacijski potencijal tog sektora te mogućnosti njegova rasta i otvaranja novih radnih mjesta. Stoga su u srijedu, 18. siječnja, usvojili izvješće o sektoru videoigara. 

Perspektivan sektor 

Prema podacima kojima raspolažu europarlamentarci, vrijednost sektora videoigara u Europi u 2021. godini iznosila je 23,2 milijarde eura. U tom sektoru u EU radi više od 90.000 ljudi. 

U Europskom parlamentu su identificirali pet područja u kojima je moguće postići sigurnije okruženje za igrače. 

Virtualna valuta iz igrica se kasnije prodaje za stvarni novac

Prije svega, europarlamentarci upozoravaju na potrebu rješavanja problematične praksi kupnji. Naime, videoigre mogu igrače potaknuti na kupnju dodatnih stavki koje im pomažu napredovati u igri, no to bi, zbog neželjene ili nekontrolirane kupnje i potrošnje novca, moglo za njih imati negativne psihološke i financijske posljedice, smatraju u Europskom parlamentu. 

Zastupnici upozoravaju i na praksu stjecanja virtualne valute u igricama koja se kasnije prodaje za stvarni novac, što je u suprotnosti s uvjetima i odredbama koje imaju izdavači videoigara. Takve prakse, upozoravaju u Europskom parlamentu, mogu biti povezane i s pranjem novca, prisilnim radom i iskorištavanjem djece u zemljama u razvoju pa eurozastupnici pozivaju nacionalna nadležna tijela na zaustavljanje takvih praksi. 

Također, u Europskom parlamentu smatraju da otkazivanje pretplate na internetske videoigre mora biti jednako lako i jednostavno kao i pretplata na njih. Stoga su mišljenja da automatska obnova može biti problematična ako se nastavlja na neodređeno vrijeme jer to i nije bila namjera igrača videoigara. 

"Politike povrata sredstava moraju biti u skladu s pravom EU o zaštiti potrošača jer oni trebaju imati isto pravo na povrat za kupnju putem interneta kao i kod kupnje uživo", ističu u Europskom parlamentu.

Videoigrice nisu samo za zabavu, mnogi ih koriste i za mentalne vježbe pa čak i za obrazovanje

Europarlamentarci žele osigurati i bolju zaštitu djece od mogućih štetnih posljedica internetskih videoigara i ciljanog oglašavanja. Stoga zagovaraju bolji roditeljski nadzor u skladu s europskim propisima. 

Namjera im je osigurati i bolju zaštitu ugroženih skupina. Zato potrošači, napominju u Europskom parlamentu, moraju na raspolaganju imati sve potrebne informacije o igri, kako bi mogli donositi informirane odluke o kupnji. 

Uz to, internetske videoigre moraju trebaju još bolje štititi podatke korisnika, naglašava se u izvješću Europskog parlamenta. 

"Igrice ljudima ne služe samo za zabavu, već ih koriste i za mentalne vježbe, a mogu biti i koristan alat za obrazovanje", zaključuju europarlamentarci te od Europske komisije traže da predloži europsku strategiju o videoigrama. 

U Europskom parlamentu žele uspostaviti i godišnju nagradu EU za internetsku videoigru.