Tehnologija

MICROSOFT POD POVEĆALOM: Europska komisija pokrenula istragu zbog aplikacije Teams

Autor Euractiv/Luca Bertuzzi

Europska komisija pokrenula je u četvrtak, 27. srpnja, istragu protiv američkog diva Microsofta zbog zabrinutosti kako je tvrtka spajanjem svog alata za suradnju Teams s paketom poslovnih aplikacija Office prekšila pravila natjecanja

epa10740594 A Microsoft store in New York, New York, USA, 11 July 2023. A federal judge ruled that Microsoft is allowed to move forward with its acquisition of the video game company Activision. EPA-EFE/JUSTIN LANE
Izvor: JUSTIN LANE/EPA

Istraga se pokreće tri godine nakon što je konkurent usluge Teams - aplikacija Slack u vlasništvu američkog diva za cloud computing, tvrtke Salesforce - podnio pritužbu protiv Microsofta zbog ilegalnog povezivanja aplikacije Teams sa svojim softverskim paketom, čime je konkurencija stavljena u nepovoljan položaj.

Pritužba je podnesena 2020. godine, kada je globalna pandemija Covida prisilila milijune ljudi da rade od kuće, što je naglo povećalo potražnju za alatima za online suradnju, koja je i dovela do pojave novih velikih igrača kao što su Teams i Slack.

Temelji za pokretanje istrage

Nakon analize pritužbe, Komisija je utvrdila da postoje temelji za pokretanje istrage jer je Microsoft potencijalno nezakonito dao prednost aplikaciji Teams prednost ograničavanjem slobode izbora korisnika žele li se pretplatiti na ovaj proizvod prilikom kupnje Office paketa.

"Alati za komunikaciju i suradnju na daljinu, kao što je Teams, postali su neophodni za mnoge tvrtke u Europi. Stoga moramo osigurati da tržište tih proizvoda ostane konkurentno, i da kompanije mogu slobodno birati proizvode koji najbolje zadovoljavaju njihove potrebe", navodi se u priopćenju povjerenice EU za tržišno natjecanje Margrethe Vestager.

Nadalje, sumnja se da je Microsoft zloupotrijebio svoj dominantni položaj na tržištu softvera za produktivnost ograničavanjem interoperabilnosti svojih usluga s konkurentskim proizvodima kao što je Slack.

Povezivanje proizvoda u pakete

Budući da je praksa povezivanja proizvoda u pakete kako bi se naštetilo konkurenciji, kršenje pravila EU o tržišnom natjecanju, Komisija će o tome provesti detaljnu istragu.

Iz Microsofta su na upit Euractiva odgovorili kako "poštuju rad Europske komisije na ovom slučaju" i vrlo ozbiljno shvaćaju vlastitu odgovornost.

"Nastavit ćemo surađivati s Komisijom i ostat ćemo predani pronalaženju rješenja kojima će se riješiti njena zabrinutost”.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission investigates Microsoft over alleged bundling of Teams)