Tehnologija

TIKTOK POD POVEĆALOM: Prvi čovjek aplikacije sastao se s povjerenicama EK zbog zabrinutosti oko korisničkih podataka

Autor Euractiv/Molly Killeen

Tri europske povjerenice upozorile su početkom siječnja ove godine predsjednika uprave popularne aplikacije TikTok da ta tvrtka mora pridobiti izgubljeno povjerenje, nakon što se otkrilo da je osjetljive korisničke podatke slala u Kinu.

The Tiktok application logo is pictured on a smartphone in Taipei, Taiwan, 06 December 2022.
Izvor: EPA-EFE/RITCHIE B. TONGO

Predsjednik uprave te tvrtke, Shou Zi Chew, susreo se 10. siječnja s potpredsjednicom Europske komisije za vrijednosti i transparentnost, Verom Jourovom, povjerenicom za tržišno natjecanje, Margrethe Vestager, i povjerenicom za unutarnje poslove, Ylvom Johansson, s kojima je razgovarao o temama koje uključuju sigurnost podataka, dezinformacije i digitalnu regulativu Europske unije.

Ti sastanci su se odvijali u kontekstu sve veće pažnje koja se pridaje zaštiti podataka i privatnosti na toj aplikaciji za kratke video snimke, koja je u studenom priznala da je do podataka europskih korisnika moglo pristupiti njihovo osoblje u Kini, gdje se nalazi njena matična tvrtka ByteDance.

Neke od tema o kojima se raspravljalo na sastanku s Jourovom bile su zaštita djece, transparentnost plaćenog političkog sadržaja, i usaglašavanje s budućom EU regulativom, koja uključuje Akt o digitalnim uslugama (Digital Services Act, DSA) i Akt o digitalnim tržištima (Digital Markets Act, DMA).

Kodeks dobre prakse

Razgovaralo se i o potencijalnom širenju ruskih dezinformacija na toj platformi, a povjerenica Jourova je pritom pohvalila odluku TikToka iz lipnja prošle godine o pridruženju Kodeksu dobre prakse u suzbijanju dezinformacija, paketu dobrovoljnih mjera namijenjenih borbi protiv dezinformacija koji bi trebao evoluirati u regulatorni alat u kombinaciji s DSA.

Prvo izvješće o napretku ostvarenom nakon usvajanja najnovije verzije Kodeksa 2022. godine trebao bi se objaviti u siječnju. “Transparentnost će biti ključan element u tom pogledu,” Jourova je rekla nakon sastanka.

“Računam na TikTok da će u potpunosti izvršiti svoje obaveze i učiniti dodatan napor za poštivanje zakona Europske unije i ponovnog pridobivanja povjerenja europskih regulatora,” dodala je. “Ne smije biti nikakve sumnje da su podaci korisnika iz Europe na sigurnom, i da nisu izloženi protuzakonitom pristupanju od strane državnih vlasti u trećim zemljama.”

Razgovaralo se i o nedavnim saznanjima da je ByteDance pristupao podacima novinara koji su izvještavali o toj kompaniji, kako bi se utvrdilo koji zaposlenici su novinarima potencijalno prosljeđivali informacije.

U odgovoru na pitanje vezano za taj slučaj, Komisija je rekla da je Chew potvrdio da je to bilo “pogrešno” i dodao da osobe koje su u to bile upletene više ne rade za tu kompaniju.

TikTok pod povećalom na obje strane Atlantika

Na sastanku s povjerenicom Vestager razgovor se usredotočio na pripreme te tvrtke za usklađivanje s regulativama DSA i DMA i njenom pristupu odredbama GDPR propisa Europske unije za zaštitu podataka.

Postupanje s korisničkim podacima aplikacije TikTok postalo je predmet nekoliko istraga regulatornih tijela u nekoliko država EU, a i s druge strane Atlantskog oceana američke vlasti već neko vrijeme pažljivo promatraju tu kompaniju.

Malo prije nove godine američki Zastupnički dom naredio je svim svojim zaposlenicima da obrišu tu aplikaciju sa službenih uređaja, nakon što su visoki dužnosnici te institucije izdali upozorenje da ona predstavlja “visok rizik za korisnike.”

“U našim današnjim razgovorima govorili smo o posvećenosti naše kompanije usuglašavanju s regulativom koja će oblikovati iskustvo Europljana na platformama poput naše, i koja će usput postaviti i važne nove standarde po pitanju transparentnosti,” rekao je Theo Bertram, potpredsjednik za javnu politiku u Europi kompanije TikTok. “Za nas je spremnost na to glavni prioritet.”

“Rado smo dočekali priliku da dodatno pojačamo svoj rad na boljoj sigurnosti podataka u Europi,” rekao je, dodajući da se tvrtka očekuje da će se nastaviti “ovaj konstruktivni dijalog u 2023. godini, kao i nakon tog.”

(Originalan članak pročitajte ovdje: TikTok CEO meets EU top officials amid growing privacy concerns)