Tehnologija

SIGURNOST EUROPSKIH 5G MREŽA: Europska komisija izbacuje iz upotrebe opremu kineskih tvrtki Huawei i ZTE

Autor Euractiv/Alina Clasen

Povjerenik EU Thierry Breton pozvao je u četvrtak članice EU da ograniče nabavu opreme 'visokorizičnih' dobavljača 5G tehnologije i najavio da će Komisije eliminirati opremu kineskih brendova Huawei i ZTE iz svojih internih sustava

epa08866243 Visitors gather at Huawei section at Gulf Information Technology Exhibition (GITEX) 2020 in Dubai, United Arab Emirates, 06 December 2020. The 40th GITEX Technology Week includes some 1,200 exhibiting companies from 60 countries with 350 speakers from 30 countries. This year's GITEX features for the first time an Israeli pavilion. GITEX is running from 06 to 10 December 2020. EPA-EFE/ALI HAIDER
Izvor: ALI HAIDER/EPA

U drugom izvješću o provedbi paketa za sigurnost 5G tehnlogije, kojeg su države članice jednoglasno dogovorile u četvrtak, utvrđeno je da je zasad samo 10 od 27 članica EU iskoristilo svoje regulatorne ovlasti za ograničavanje ili isključenje "visokorizičnih dobavljača" iz svojih 5G mreža.

"To je presporo i predstavlja velik sigurnosni rizik te ugrožava kolektivnu sigurnost EU jer stvara veliku ovisnost i ozbiljnu ranjivost za EU", izjavio je povjerenikThierry Breton na tiskovnoj konferenciji.

Zapadne zemlje sve opreznije prema kineskoj tehnologiji 

"Tražimo od naših pružatelja usluga da se riješe opreme Huaweija i ZTE-a, što se odnosi i na nove i na već postojeće ugovore. To vrijedi i za sve prostorije Europske komisije i pozivamo sve druge institucije EU da slijede naš primjer," dodao je Breton.

Izraz "visokorizični dobavljač" obično se koristi za proizvođače IT opreme koji bi se mogli udružiti s neprijateljskom silom. Zapadne zemlje sve su opreznije prema Huaweiju i drugim kineskim tvrtkama jer bi kineski zakon o sigurnosti mogao prisiliti kineske tvrtke da podatke koje prikupljaju prosljeđuju Pekingu.

Međutim, tu politiku ne slijede sve članice EU. Posebice Njemačka, koja želi izbjeći uvođenje mjera koje bi mogle ugroziti trgovinske odnose s Kinom.

Pitanje je koliko daleko zabrana može ići u praksi 

Zabrana Komisije ne znači samo da njena infrastruktura neće koristiti opremu tog visokorizičnog dobavljača, već i da nijedna tvrtka koja Komisiji pruža usluge ne bi smjela koristiti opremu njihove proizvodnje.

Tek ostaje za vidjeti koliko daleko u tom lancu zabrana može ići. Breton želi da i druge institucije EU slijede njihov primjer, kao što je bio slučaj kada je Komisija zabranila aplikaciju TikTok na službenim telefonima.

"Sigurnost 5G mreža od ključne je važnosti. Radi se o infrastrukturi koja sama po sebi ima ključnu ulogu, ali je ključna i za druge sektore koji ovise o njima, kao što su energetika, promet, zdravstvo i financije", pojasnio je Breton.

Paket 5G instrumenata

Države EU su u siječnju 2020. jednoglasno donijele paket instrumenata za osiguranje sigurnosti 5G mreža. U sklopu tog paketa su i ovlasti koje državama članicama omogućava da utvrde "visokorizične dobavljače" i da ih onda zabranjuju ili ograničavaju u ugradnji u temeljne elemente 5G mreža na razini EU.

Ta etiketa je došla kao posljedica činjenice da neki strani pružatelji telekomunikacijskih usluga podliježu "izrazito intruzivnim zakonima trećih zemalja o nacionalnim obavještajnim službama i sugurnosti podataka". To se prije svega odnosi na kineske dobavljače kao što su Huawei i ZTE.

Nasljeđe Donalda Trumpa

Postupci protiv Huaweija također su počele kao dio šireg trgovinskog rata kojeg je pokrenula američka vlada za vrijeme Donalda Trumpa, a koji je za cilj imao usporavanje rasta kineskog tehnološkog sektora.

Budući da su 5G mreže ključan dio tehnološkog razvoja, primjerice u primjeni "interneta stvari" (IoT), EU također nastoji smanjiti svoju ovisnost o trećim zemljama, osigurati gospodarsku sigurnost i zadržati svoj tehnološki suverenitet.

Drugo izvješće o provedbi paketa instrumenata za 5G sigurnost revizija je prvog izvješća o napretku iz srpnja 2020. U njemu se navodi da, iako su 24 države članice EU trenutno u procesu donošenja ili pripreme zakonodavnih mjere vezanih za to područje, ključni elementi još nisu provedeni.

"Takva situacija stvara jasnu opasnost od trajne ovisnosti o visokorizičnim dobavljačima na unutarnjem europskom tržištu, s potencijalno ozbiljnim negativnim efektima za sigurnost korisnika i tvrtki diljem EU, kao i ključnu infrastrukturu", navodi se u izvješću, u kojem se poziva države članice da bez odgode djeluju po tom pitanju.

Nove mjere protiv kineskih tvrtki

U izvješću je istaknuta i potreba za tehničkom provedbom te se posebna pozornost posvećuje primjeni osnovnih sigurnosnih zahtjeva i podizanju sigurnosnih standarda uvođenjem detaljnih uvjeta javne nabave, kako bi se ispunili minimalni sigurnosni zahtjevi.

"Ako države članice ne poduzmu daljnje mjere, Komisija će razmotriti poteze za jačanje otpornosti unutarnjeg tržišta, što uključuje i razmatranje mogućih zakonodavnih rješenja", zaključuje se u izvješću.

Očekuje se da će Europska komisija sljedeći tjedan predstaviti strategiju gospodarske sigurnosti koja bi mogla uključivati nove trgovinske mjere protiv kineskih poduzeća.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission bans Huawei, ZTE, urges countries to do the same)