Tehnologija

PREMALO, PREKASNO: Velika Britanija najavila plan ulaganja milijardu funti u industriju čipova

Autor Euractiv/Molly Killeen

Velika Britanija objavila je svoju Nacionalnu strategiju za poluvodiče u kojoj se najavljuju ulaganja od milijardu funti u narednom desetljeću, usprkos kritičarima koji kažu da se se s planom debelo zakasnilo

Izvor: Pixabay

London je obećao da će izdvojiti do jedne milijarde funti (1,15 milijarde eura) u narednih deset godina za razvoj domaće industrije čipova, jačanje istraživanja i razvoja tog segmenta i zaštitu sigurnosti opskrbnih lanaca.

Strategija također naglašava i razvoj međunarodne suradnje, što se poklapa s najavom sklapanja "strateške suradnje" s Japanom ovoga tjedna na summitu G7 u Hirošimi.

No, dok britanski dužnosnici strategiju predstavljaju kao alat kojim će se "cementirati status Velike Britanije kao globalne velesile u području znanosti i tehnologije", drugi su na najavu reagirali s mnogo manje entuzijazma jer kažu da plan nije dovoljno ambiciozan, posebno u usporedbi s investicijskim planovima u istu industriju kakve su najavili SAD, EU i Kina.

Strategija za poluvodiče

Strategija objavljena u petak, 19. svibnja, iznosi plan za ulaganje do jedne milijarde funti u narednih 10 godina, što uključuje i 200 milijuna funti (230 milijuna eura) u razdoblju između 2023. i 2025. godine.

Sredstva se uglavnom fokusiraju na područja za koja vlada kaže da predstavljaju stratešku prednost za Veliku Britaniju, što znači istraživanje i razvoj, kompozitne poluvodiče, kao i njihov dizajn.

Plan je također zamišljen i kao odgovor na globalnu potrebu za jačanjem lanaca opskrbe čipovima jer koncentracija proizvodnje čipova u Istočnoj Aziji, a posebno na Tajvanu, "stvara ranjivost" za globalnu ekonomiju. Nacionalna sigurnost također je ugrađena u strategiju u obliku industrijskog protekcionizma, cyber sigurnosti uređaja, te vlasništva pogona za proizvodnju čipova.

London ovom strategijom želi i ojačati međunarodne odnose. U četvrtak je britanski premijer Rishi Sunak s japanskim kolegom potpisao Hirošimski sporazum, kojemu je cilj povećanje suradnje radi zaštite lanaca opskrbe i jačanje domaćih proizvodnih kapaciteta u obje zemlje.

Sporazum također jača suradnju u istraživanju između ove dvije zemlje i olakšava razmjenu vještina. Nacionalna strategija Velike Britanije navodi tri glavna područja kojima se bavi: rast domaćeg sektora čipova, smanjenje rizika od poremećaja u lancu opskrbe, i zaštita nacionalne sigurnosti.

Domaći sektor

Prvi dio bavi se jačanjem britanske industrije čipova, posebno u proizvodnji kompozirnih poluvodiča, istraživanju i razvoju, te specijaliziranim vještinama. To uključuje ulaganje u Nacionalnu inicijativu za infrastrukturu poluvodiča, koja bi mogla pružiti mjere za veći pristupa startup kompanija specijaliziranom softveru, te veću dostupnost poslovne i tehničke podrške za britanske tvrtke iz tog sektora.

Također je predviđeno stvaranje i Savjetničkog vijeća za poluvodiče, koje će okupljati predstavnike industrije, vlade i znanstvenih ustanova, koji bi trebali raditi na provedbi tog plana. Vlada kaže da će do jeseni objaviti daljnje planove za podršku investicijama u sektoru proizvodnje čipova, a posebno za one koje se tiču ključnih tehnologija i nacionalne sigurnosti.

Opskrbni lanac

Kako bi se poboljšala otpornost Velike Britanije na moguće prekide opskrbe, London planira objaviti smjernice za bolje razumijevanje mogućih rizika kod malih i srednjih poduzeća, kako bi same tvrtke mogle poduzeti neke korake za ublažavanje posljedica takvih poremećaja.

Osim toga, namjerava se uspostaviti i forum za predstavnike vlade i industrije kako bi se identificirale i suzbijale potencijalne ranjivosti u opskrbnom lancu, a osobito kad bi iste mogle  ugroziti ključne sektore poput zdravstva ili hitnih službi.

Međunarodna partnerstva ponovno su istaknuta kao ključan faktor u ovom dijelu strategije, pri čemu se kao dobar primjer navode već postojeća tehnološka savezništva koje Velika Britanija ima s SAD-om, Japanom i Južnom Korejom.

Nacionalna sigurnost

Što se tiče nacionalne sigurnosti, strategija navodi neke mjere za zaštitu britanskih tvrtki i tehnologija od potencijalnih prijetnji, pto uključuje strožu kontrolu izvoza, kao i suradnju između vlade i znanosti u tom području.

Strategija također ističe potrebu da se više pažnje posveti mogućim ranjivostima ugrađenima u sam hardver, te najavljuje daljnju podršku inicijativama poput Digital Security by Design, koja cilja na razvoj otpornijih i pouzdanijih tehnologija u području hardvera i softvera.

Primjedbe kritičara

Međutim, strategija je privukla i niz kritika. Njeno objavljivanje stalno je bilo odgađano, toliko čak da je nekoliko velikih proizvođača čipova posljednjih mjeseci upozoravalo da bi mogli "biti prisiljeni" otići iz Velike Britanije ako ne dobiju odgovarajuću podršku tamošnje vlade.

Ranije ove godine, ARM, velika britanska tvrtka za dizajn čipova, objavio je da svoje dionice neće uvrstiti na Londonsku burzu, već će radije otići u Ameriku.

Mnogi su također primijetili da najavljeni iznos od milijardu funti djeluje kao patuljak u usporedbi s više od 40 milijardi eura koje je za sličnu svrhu predvidjela Europska unija ili s investicijom od 52 milijarde dolara koju je prošle godine odobrila američka vlada.

Lucy Powell, glasnogovornica oporbene Laburističke stranke za digitalna pitanja, reagirala je na objavu plana izjavom kako "nakon godina odgađanja, ova strategija će biti dočekana s razočaranjem, i to zbog [nedovoljnih] ambicija".

"Iza naslova od milijardu funti, u stvarnosti se krije samo 200 milijuna u sljedeće tri godine, što je značajno skromnije u usporedbi s našim konkurentima. Nakon objave da će ARM svoje dionice plasirati na burzu u SAD-u, ova strategija baš i ne uspijeva pružiti uvjerenje da možemo održati i razvijati industriju koja je vitalna za rast i nacionalnu sigurnost".

Julian David, direktor strukovnog udruženja techUK, rekao je da strategija "ima priliku označiti start za svijetlu budućnosti britanskih poluvodiča", ali je upozorio i da ne bi trebalo biti više nikakvih kašnjenja u njenoj provedbi".

"S obzirom na odgode u izradi ove strategije, ako još i provedba bude kasnila riskiramo da još više zaostanemo u utrci za osiguravanjem svogamjesta u ovom vrijednom globalnom sektoru", rekao je David.

"Provedba će biti ključna i stoga je važno da vlada brzo poduzme sve korake kako bi ovu strategiju pretvorila u djela".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: UK unveils £1bn chip strategy amid criticism over lack of ambition)