Tehnologija

UNATOČ GEOPOLITIČKIM NAPETOSTIMA: U 2022. znatno porastao uvoz visokotehnoloških proizvoda u EU, glavni dobavljač Kina

Autor Adriano Milovan

Osim iz Kine, Unija uvozi puno proizvoda visoke tehnologije i iz SAD-a, Velike Britanije, Švicarske, Tajvana i Vijetnama

Proizvod visoke tehnologije
Izvor: Pixabay

Europska unija je prošle godine uvezla proizvoda visoke tehnologije u vrijednosti od 482 milijarde eura, što je 22 posto više nego u 2021. godini, pokazuju novi podaci eurostatističara.

Gotovo dvije petine visokotehnoloških proizvoda Unija je uvezla iz Kine.

Iz te je zemlje, naime, u EU u 2022. godini uvezeno proizvoda visoke tehnologije u vrijednosti od 183 milijarde eura. To predstavlja 38 posto ukupnog uvoza tih proizvoda na područje EU.

Svaki peti visokotehnološki proizvod na tržištu Unije iz SAD-a

Na popisu zemalja iz kojih EU najviše uvozi proizvode visoke tehnologije slijedi SAD. Iz te je zemlje Unija lani uvezla visokotehnoloških proizvoda u vrijednosti od 91 milijardu eura. To je gotovo petina, odnosno 19 posto, ukupne vrijednosti visokotehnoloških proizvoda koje je EU uvezla u prošloj godini.

Osim iz Kine i SAD-a, EU proizvode visoke tehnologije u većim količinama uvozi i iz Švicarske, iz koje je tih proizvoda lani uvezeno u vrijednosti 30 milijardi eura, što čini šest posto ukupnog uvoza visokotehnoloških proizvoda.

Među vodećim dobavljačima europskog tržišta visokim tehnologijama je i Tajvan, iz kojeg je Unija lani uvezla takvih proizvoda u vrijednosti od 23 milijarde eura, što predstavlja pet posto ukupnog uvoza visokotehnoloških proizvoda u EU.

Značajan dio proizvoda visoke tehnologije u Uniju se uvozi i iz Velike Britanije, ali i iz Vijetnama. Iz Ujedinjenog je Kraljevstva na tržište EU lani uvezeno visokotehnoloških proizvoda u vrijednosti od 20 milijardi eura, što predstavlja četiri posto ukupnog Unijinog uvoza proizvoda visoke tehnologije, dok je iz Vijetnama uvezeno visokotehnoloških proizvoda u vrijednosti 18 milijardi eura, što predstavlja također oko četiri posto ukupnog Unijinog uvoza tih proizvoda, pokazuju podaci Eurostata.

Najviše se uvozi telekomunikacijska oprema

Među proizvodima visoke tehnologije koje Unija uvozi prvo mjesto drži telekomunikacijska oprema, vrijednost koje je lani iznosila 202 milijarde eura. Telekomunikacijsku opremu EU najviše uvozi iz Kine, ali i iz Tajvana i Vijetnama.

Značajan je i uvoz farmaceutskih proizvoda, koje EU mahom nabavlja u Švicarskoj.

I EU među velikim izvoznicima visokotehnoloških proizvoda 

Istodobno, EU je lani izvezla proizvode visoke tehnologije u vrijednosti od 446 milijardi eura, što je 16 posto više nego u 2021. godini, pokazuju podaci eurostatističara.

Najviše europskih proizvoda visoke tehnologije lani je izvezeno u SAD, 118 milijardi eura. To je više od četvrtine, odnosno 26 posto, ukupnog izvoza proizvoda visoke tehnologije iz EU u 2022. godini.

Drugi po veličini uvoznik europskih visokotehnoloških proizvoda bila je Kina, na čije su tržište tvrtke iz EU plasirale proizvode visoke tehnologije u vrijednosti 53 milijarde eura, što je Kini davalo udjel od 12 posto u ukupnom izvozu visokotehnoloških proizvoda iz Unije.

Značajne udjele u izvozu visokotehnoloških proizvoda iz EU imale su i Velika Britanija, Švicarska, Japan i Turska.

Među europskim proizvodima visoke tehnologije koji su lani izvezeni u druge dijelove svijeta prvo mjesto drže lijekovi. Iz EU je, naime, lani izvezeno lijekova u vrijednosti 145 milijardi eura, pokazuju podaci Eurostata.

Zategnuti odnosi EU i Kine

Podatke o trgovini proizvoda visoke tehnologije Eurostat je objavio u trenutku novog zatezanja odnosa između Kine i EU, kao i Zapada općenito. I u Bruxellesu, naime, zamjeraju Pekingu što se nije jasno odredio prema ruskoj invaziji na Ukrajini. Štoviše, Kina je tijekom prošle godine ojačala političke i ekonomske odnose s Rusijom. 

Dio razloga zbog kojeg se Peking sve više okreće Moskvi leži i u problemu Tajvana. Taj otok od 1949. godine, kada je u Kini završen građanski rat, funkcionira samostalno pod nazivom "Republika Kina". S druge starne, Narodna Republika Kina ne priznaje "Republiku Kinu" na Tajvanu, već taj otok smatra svojom odmetnutom pokrajinom.

Odnosi između Kine i Tajvana vrlo su napeti i lani su gotovo eskalirali u pravi rat. Iako službeno priznaje vlasti u Pekingu, SAD Tajvan smatra jednim od svojih vodećih saveznika na Dalekom istoku.

Dobre odnose s Tajvanom - iako neslužbene, budući da priznaju NR Kinu, a ne "Republiku Kinu" na Tajvanu - imaju i brojne europske države.  

EU razmatra uvođenje sankcija protiv pojedinih kineskih kompanija

Tako napeti odnosi Zapada i Kine, pojačani ruskom invazijom na Ukrajinu, ali i sve većim natjecanjem za prestiž u svijetu između Washingtona i Pekinga, poremetili su i odnose Unije s Kinom.

U EU sada razmatraju uvođenje sankcija protiv kineskih tvrtki koje Rusiju opskrbljuju proizvodima i uslugama koje mogu podmazati ruski ratni stroj. Među njima je puno upravo proizvoda visoke tehnologije.