Tehnologija

EUROPSKA KOMISIJA I AKT O DIGITALNIM USLUGAMA: Počelo savjetovanje o neovisnim revizijama za internetske platforme

Autor G.I.

Stroge neovisne revizije za digitalne usluge važan su alat za utvrđivanje odgovornosti poput onih u financijskom sektoru

društveni mediji, internet, platforme
Izvor: Pixabay

Europska komisija danas je pokrenula savjetovanje o nacrtu pravila o tome kako bi se neovisne revizije trebale provoditi u skladu s Aktom o digitalnim uslugama (DSA) za vrlo velike internetske platforme (VLOP) i vrlo velike internetske tražilice (VLOSE).

Savjetovanje će trajati do 2. lipnja. Nakon što prikupi povratne informacije, Komisija planira prije kraja godine donijeti pravila.
Neovisne revizije ključne su kako bi se Komisiji pomoglo u procjeni usklađenosti sa svim obvezama iz Akta o digitalnim uslugama i kodeksa ponašanja, navodi se u priopćenju Komisije.

Stroge neovisne revizije važan su alat za utvrđivanje odgovornosti u skladu s Aktom o digitalnim uslugama i odražavaju najbolje prakse u drugim reguliranim sektorima kao što su financijske usluge.

U nacrtu zakona o savjetovanju navode se glavna načela koja bi revizori trebali primjenjivati pri odabiru revizijskih metodologija i postupaka te se navode dodatne specifikacije za reviziju usklađenosti vrlo velikih internetskih platformi i internetskih tražilica s obvezama upravljanja rizicima i odgovora na krizu.

Nacrt sadržava predloške za izvješća o reviziji i izvješća o provedbi revizije koji će se objaviti i dostaviti Komisiji i koordinatoru za digitalne usluge u zemlji poslovnog nastana vrlo velike internetske platforme ili internetske tražilice.

Revizorsko izvješće trebalo bi sadržavati jasno i neovisno revizorsko mišljenje o usklađenosti vrlo velike internetske platforme ili tražilice s Aktom o digitalnim uslugama, kao i revizorsko mišljenje o usklađenosti sa svakim kodeksom ponašanja koji platforma primjenjuje.

Prva izvješća o reviziji dospijevaju najkasnije godinu dana nakon što se obveze iz Akta o digitalnim uslugama počnu primjenjivati na vrlo velike internetske platforme i internetske tražilice.