Tehnologija

PIRATSKI TV PRIJENOSI: Eurozastupnici traže oštriju borbu protiv ilegalnog streaminga utakmica i koncerata

Autor Euractiv/Molly Killeen

U pismu koje potpisuje 24 zastupnika Europskog parlamenta izražava se nezadovoljstvo preblagim mjerama koje Europska komisija predlaže za suzbijanje piratskih odnosno neovlaštenih video prijenosa na internetu

epa04357004 An Arsenal fan uses his mobile phone during the English Premier League soccer match between Arsenal and Crystal Palace at the Emirates Stadium in London, Britain, 16 August 2014. According to news reports, the Premier League has posted a warning to soccer fans not to post unofficial videos of goals online. EPA/ANDY RAIN DataCo terms and conditions apply. http:/www.epa.eu/downloads/DataCo-TCs.pdf
Izvor: ANDY RAIN/EPA

U već drugom pismu, poslanom u petak 28. travnja na adresu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen i u kojeg je uvid imao Euractiv, europarlamentarci su istaknuli nezadovoljstvo zbog činjenice da će preporuka Europske komisije imati oblik neobvezujuće preporuke umjesto zakonodavnog instrumenta.

Već su sličnu reakciju imali i vlasnici prava, koji su se žalili što Komisija nije zauzela pravno oštriji stav prema tom problemu.

Dugo traže da se nešto napravi na suzbijanju piratstva 

Vlasnici prava emitiranja događaja uživo, uglavnom iz sportskog sektora i kreativnih industrija, već dugo zazivaju da se nešto napravi po pitanju piratiziranja video prijenosa poput koncerata ili nogometnih utakmica. Kažu da taj problem predstavlja prijetnju njihovoj financijskoj održivosti.

U ranijem pismu iz ožujka tražili su od Komisije da odlučno djeluje protiv "onih koji iscrpljuju naše kreativne industrije".

Među potpisnicima su europarlamentarci iz svih političkih skupina. U pismu nadalje kažu kako su razočarani rješenjem Komisije, za koje kažu da stiže "usprkos nedvosmislenim zahtjevima Europskog parlamenta da se to riješi zakonodavnim instrumentom".

Zastupnici napominju da je u odgovoru izdanom u listopadu Komisija prepoznala važnost utvrđivanja transparentnog sustava praćenja koji bi osigurao da se svi dionici na koje se njihova preporuka odnosi doista i pridržavaju pravila.

Sport, glazba i kultura na udaru piratskih prijenosa

Međutim, nakon što je Euractiv izvijestio da se po postojećem prijedlogu predviđa da se revizije koliko se tko pridržava pravila rade tek svake tri godine, parlamentarci sad kažu da će tako dug period "ići u prilog zlonamjernim akterima, na štetu europskih kreativnih i sportskih industrija."

U pismu se poziva da se to razdoblje skrati na maksimalno godinu dana, a također se inzistira i da se uvrsti klauzula po kojoj bi, u slučaju da postojeća preporuka ne urodi plodom, Komisija morala razmotriti potencijalne alternative, uključujući i zakonodavni prijedlog.

Neobvezujući prijedlog, kojeg bi Komisija trebala objaviti tijekom ovog tjedna, trebao bi suzbiti nedopuštene prijenose uživo preko interneta, protiv čega se bore sektori sportskih događanja, glazbe i kulture.

'Dinamične' zabrane

Po nacrtu preporuke koju je Euractiv dobio na uvid u travnju, preporuka bi se trebala fokusirati na mehanizme obavješćivanja vezane za zahtjeve za skidanje s interneta, tzv. "dinamične" zabrane koje bi trebale služiti kao alat za zaštitu vlasnika prava na prijenos te osiguravanje da dobrovoljno počnu surađivati i oni koji dosad nisu bili meta pravnih sredstava.

Kako se navodi u pismu, Komisija će procijeniti učinkovitost inicijative u roku od tri godine od njenog usvajanja. Potpisnici su protiv tako dugačkog roka jer smatraju da to znači da u te tri godine neće biti mogućnosti ni za kakvu zakonsku intervenciju.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Some MEPs voice disappointment over proposal to fight piracy of live content)