Tehnologija

RASPRAVA O KRIPTOVALUTAMA: Sunčana Glavak kaže da su kriptovalute sistemski problem

Autor A. M.

U Europskom parlamentu raspravljalo se u srijedu o regulaciji tržišta kriptovaluta, s naglaskom na suzbijanje pranja novca

Hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak
Izvor: Goran Stanzl/PIXSELL/PIXSELL

U Europskom parlamentu u srijedu je održana rasprava o kriptovalutama.

Naime, izvješće o tržištima kriptoimovine dio je paketa zakonodavnih prijedloga za jačanje propisa Europske unije u segmentu borbe protiv pranja novca i financiranja terorizma.

Ažuriranje propisa

Ažuriranjem propisa se, ističu u Klubu zastupnika Europske pučke stranke (EPP), želi proširiti opseg pravila na određene kriptoimovine za koje postoji sve veći rizik korištenja u kriminalne svrhe i pranje novca.

Bitcoin
Izvor: Pixabay

Kako bi se spriječilo pranje novca u prostoru kriptovaluta, poduzimaju se koraci poput implementacije politika Know Your Customer (KYC) i Anti-Money Laundering (AML), koje od korisnika zahtijevaju identifikaciju i podvrgavanje dubinskim provjerama.

'Većina ulaganja u kriptovalute je legalna' 

U raspravi o kriptovalutama sudjelovala je i hrvatska eurozastupnica Sunčana Glavak. Ona je, ističe se u priopćenju EPP-a, upozorila da financijski sustavi, pa tako ni kriptovalute, nisu imuni na pranje novca. Ipak, upozorila je kako ne treba generalizirati i sve ulagače u kriptovalute sumnjičiti za pranje novca. 

"To je sistemski problem koji zahtijeva višestruki pristup za rješavanje. Iako je istina da transakcije kriptovalute može biti teže pratiti nego tradicionalne financijske transakcije, vrijedi zapamtiti da su velika većina korisnika kriptovalute legitimni pojedinci i tvrtke koje ovu tehnologiju koriste u legitimne svrhe", poručila je Glavak.