Tehnologija

ZELENO SVJETLO EUROPSKE KOMISIJE: Google može preuzeti hrvatski Photomath

Autor G. I.

Integracija Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja neće ojačati tržišnu poziciju tehnološkog diva, smatraju u Bruxellesu

Zgrada Europske komisije u Bruxellesu
Izvor: Pixabay

Europska komisija odobrila je u utorak Googleovo preuzimanje Photomatha, zaključivši da "neće potaknuti zabrinutost za tržišno natjecanje u Europskom ekonomskom području (EEA)".

Bruxelles je "na temelju istrage tržišta utvrdio da transakcija neće u značajnoj mjeri ograničiti natjecanje na tržištu alata za pomoć pri izradi domaćih zadaća i učenju koji uključuju matematiku kao predmet (...) ni na tržištu općih usluge pretraživanja”, priopćila je EK. Naglasili su da je Googleovo preuzimanje Photomatha odobreno bez ikakvih uvjeta.

Komisija je utvrdila da je objedinjeni udio Googlea i Phtomatha na tržištu softverskih alata za pomoć pri izradi zadaća i učenja matematike ograničen i da postoje brojni alternativni tržišni igrači. 

Google s preuzimanjem Photomatha neće ojačati tržišnu poziciju

Zaključili su također da integracija Photomatha u Googleovu opću uslugu pretraživanja neće ojačati tržišnu poziciju tehnološkog diva budući da matematički upiti na tražilicama čine mali udio upita, a Photomathove tehničke mogućnosti "nisu ni jedinstvene ni rijetke".

Njihova analiza pokazala je i da pristup Googleovoj tražilici nije od velike važnosti za privlačenje novih korisnika matematičkih alata.

Smatraju da konkurentski alati za matematičke zadatke ne dolaze do novih korisnika samo preko Googleove trgovine aplikacija već i drugim kanalima kao što su preporuke prijatelja i učitelja, društvenih medija i promotivnih kampanja.

Preuzimanje traje gotovo godinu dana

Google je Bruxellesu prijavio kupnju Photomatha koncem veljače nakon što je transakciju dogovorio u svibnju 2022. godine. 

Photomath je osnovan 2014. godine u Hrvatskoj, a kreirao je aplikaciju koja koristi računalni vid i umjetnu inteligenciju za prepoznavanje, trenutno rješavanje i objašnjavanje matematičkih zadataka. Imaju urede u Zagrebu i u američkom San Mateu.

Kako navode na svojoj internetskoj stranici, aplikacija Photomath preuzeta je više od 300 milijuna puta, dostupna je u više od 200 zemalja, na više od 30 jezika.

Photomath ima brojne ulagače, među kojima su i američke investicijske tvrtke Cherubic Goodwater Capital, GSV Ventures, LearnCapital i Menlo Ventures.