Tehnologija

NATO ULAŽE U NOVE TEHNOLOGIJE: Sjedište fonda u kojeg 22 zemlje investiraju milijardu eura bit će u Nizozemskoj

Autor Euractiv/Aurélie Pugnet

Novi fond za inovacije NATO saveza 'težak' milijardu eura bit će smješten u Nizozemskoj, najavljeno je iz sjedišta saveza u ponedjeljak

epa10341845 Romanian mountain rangers prepare to march during a military parade organized to mark Romania's Great Union Day, in Bucharest, Romania, 01 December 2022. Romania is celebrating Great Union Day which commemorates the unification of the three historical provinces of Transylvania, Basarabia and Bucovina with Romania in 1918. More than 1,500 soldiers and specialists, as well as approximately 120 technical means from Romania participated in the military parade in the Arcului de Triumf Square. Also, some 150 NATO soldiers from Belgium, France, Portugal, the US and the Netherlands also marched at the parade representing allied countries contributing to NATO structures on the territory of Romania. EPA-EFE/ROBERT GHEMENT
Izvor: Robert Ghement/EPA

Taj fond, kojeg u NATO savezu opisuju kao "prvi multidržavni investicijski fond", uložit će milijardu eura u razvoj novih i "disruptivnih" tehnologija dvojne civilne i vojne namjene, u razdoblju od sljedećih 15 godina. NATO time želi ostvariti kompetitivnost u odnosu na strateške konkurente, neimenovani dužnosnik saveza potvrdio je za Euractiv.

Fond bi trebao omogućiti investiranje u startupe i druge male kompanije koje se bave inovacijama. Cilj je pritom potaknuti istraživanja i razvoj, neophodne preduvjete kako bi saveznici zadržali tehnološku konkurentnost i natjecali se s drugim državama poput Kine.

Inovacije ključne za sigurnost

"Inovacije u vojnoj industriji ključne su za našu sigurnost," rekao je neimenovani diplomat za Euractiv, dodajući da je razvoj tehnologija za dvojnu primjenu "prioritet" za NATO savez.

Na summitu u Madridu u lipnju prošle godine politički dogovor o stvaranju fonda za inovacije potpisale su 22 zemlje - Belgija, Bugarska, Češka, Danska, Estonija, Grčka, Mađarska, Njemačka, Island, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Nizozemska, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunjska, Slovačka, Španjolska, Turska i Velika Britanija.

Hrvatska se nije pridružila, kao ni ostale članice NATO-a iz regije

Hrvatska se nije pridružila, kao ni ostale članice NATO saveza iz regije, poput Slovenije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Albanije.

Po najavama, fond bi trebao "pomoći da se realiziraju tehnologije u nastajanju" koje bi potencijalno mogle "transformirati našu sigurnost u narednim desetljećima, i ojačati ekosustav inovacija cijelog saveza," rekao je neimenovani dužnosnik NATO saveza.

Područja u koje će fond investirati uključuju umjetnu inteligenciju, obradu velikih količina podataka (big data processing), biotehnologiju i proširenje ljudskih mogućnosti (human enhancement), inovativne materijale, kvantne tehnologije, kao i svemirske tehnologije.

Osnovat će se i regionalni fondovi

Još nije odlučeno gdje će u Nizozemskoj biti sjedište tog novog fonda, doznaje Euractiv, no navodno je Amsterdam glavni grad kandidat. Osnovat će se i regionalni fondovi "širom Saveza... s obzirom na velik geografski opseg fonda," rekli su u priopćenju iz NATO saveza. No o tim detaljima još nema dogovora.

Na sljedećem summitu NATO saveza koji će se održati od 10. do 12. srpnja u Vilniusu 22 države koje sudjeluju u toj inicijativi i službeno će objaviti pokretanje fonda.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: NATO eyes €1bn defence innovation fund based in the Netherlands)