Tehnologija

PRIVATNOST OSOBNIH PODATAKA: Zakon koji uvodi 'sudske naloge za detekciju' pedofilskog sadržaja krši ljudska prava

Autor Euractiv/Luca Bertuzzi

Na sastanku iza zatvorenih vrata prvi čovjek EU za zaštitu privatnosti podataka oštro je pred europarlamentarcima kritizirao predloženi zakon za sprečavanja širenja pedofilskog materijala jer kaže da odredbe krše temeljna ljudska prava.

Izvor: Unsplash/Andrej Lišakov

Europski nadzornik za zaštitu podataka (European Data Protection Supervisor, EDPS) Wojciech Wiewiorowski je službenik EU zadužen za savjetovanje institucija EU o svim pitanjima vezanima za privatnost.

U mišljenju kojeg potpisuje i Europski odbor za zaštitu podataka (EDPB), Wiewiorowskije otvoreno kritizirao prijedlog navedenog zakona.Kad je Europska komisija u svibnju iznijela svoj prijedlog zakona kojemu je cilj sprečavanje širenja materijala koji prikazuje seksualno zlostavljanje djece (Child Sexual Abuse Material, CSAM), naišao je na kritike jer sucima daje ovlasti da narede "prisluškivanje" aplikacija za primanje i slanje poruka.

Po toj ideji, u slučaju da pravosudno tijelo smatra da postoji "značajna opasnost" da se neka aplikacija ili e-mail servis koriste za širenje CSAM materijala, moći će tražiti da pružatelji internetske usluge postave alat za skeniranje poruka kako bi se automatski detektirao sumnjiv sadržaj.

Takva mjera je odmah naišla na kritike pobornika privatnosti na internetu, koji kažu da je prijedlog neproporcionalan i da de facto krši obostranu enkripciju (end-to-end encryption), metodu zaštite podataka kod koje samo pošiljatelji i primatelji poruka mogu vidjeti sadržaj koji se razmjenjuje.

U svom zajedničkom mišljenju, EDPS i EDPB naveli su da je široka priroda takvih sudskih naloga - koji se mogu primjenjivati na cijelu komunikacijsku uslugu i mogu trajati do dvije godine - dovesti u praksi do nadzora bez ikakvih kriterija.

U prosincu je u privatnom razgovoru s eurozastupnicima koji razmatraju taj zakonski prijedlog u odboru za građanske slobode, pravosuđe i unutrašnje poslove Europskog parlamenta Wiewiorowski bio puno otvoreniji iznošenju kritika.

Rekao je da će ovakva vrsta skeniranja privatnih oblika komunikacije bez kriterija "uvijek biti ilegalna, po odredbama Povelje EU o temeljnim pravima (i vjerojatno po ustavnim zakonima nekoliko zemalja članica)," kako je pisalo u transkriptu uvodnih izlaganja kojeg je Euractiv dobio na uvid.

Otišao je i korak dalje, ustvrdivši da "nalog za detekciju stiže pod krinkom individualno ciljane mjere" a prijedlog "stvara privid legalnosti uvođenjem brojnih proceduralnih 'osigurača' koji, međutim, ne mijenjaju bit stvari."

Neimenovani glasnogovornik potvrdio je Euractivu da je to stav koji EDPS ima prema zakonskom prijedlogu. Međutim, kad su ga pitali da li korištenjem izraza "privid" uvijena optužuje Europsku komisiju da je sastavila prijedlog na namjerno dvosmislen način, predstavnik EDPS-a to je negirao.

Budući da bi svi korisnici platforme pod takvim nadzorom mogli potencijalno trpiti posljedice zbog naloga za detekciju, Wiewiorowski smatra da prijedlog proceduralno zamagljuje granicu između nepoznatog prijestupnika, pružatelja usluge, te nevinih korisnika čija temeljna prava bi time mogla biti prekršena.

"Kad nešto tako utječe na bit temeljnih prava, to nije moguće popraviti i osigurati proporcionalnost primjene dodavanjem osigurača," rekao je Wiewiorowski, spominjući i pravne presedane presuda na Europskom sudu u slučajevima Tele2 Sverige iz 2018. i Digital Rights Ireland iz 2014.

Drugim riječima, EDPS smatra da nikakvi osigurači ne mogu biti dostatni da se ispravi potencijalno neproporcionalan pristup podacima kojeg bi nalog za detekciju sadržaja pružio policiji, u domeni privatnih komunikacija. Stoga takvu mjeru bi trebalo sudski poništiti.

Očekuje se da će parlamentarni odbor za građanske slobode sastaviti izvješće o zakonskom prijedlogu u travnju. Na odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača, koji bi trebao također o tome izdati svoje mišljenje, rok za predlaganje amandmana je utorak, 7. ožujka.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU watchdog: Online child abuse draft law creates ‘illusion of legality’)