Poljoprivreda

ZAPELO S EU PRAVILIMA ZA PESTICIDE: Zastupnici otežu s procedurom - hoće li doći do odgode do sljedećeg saziva?

Autor Euractiv/Natasha Foote

Pismo iz odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta pokazuje da se oteže s donošenjem regulative o održivoj upotrebi pesticida (SUR), što je dovelo do optužbi iz Europske komisije za namjerno blokiranje cijelog procesa.

Oznaka za opasnost od pesticida na plantaži naranča
Izvor: JIM WEST / Sciencephoto / Profimedia

Sporan ali ambiciozan prijedlog nove regulative SUR trebao bi značajno smanjiti upotrebu i opasnost od pesticida u EU do 2030., u sklopu glavne prehrambene strategije EU, nazvane "Od polja do stola" (Farm to Fork).

Ali napredak u izradi tog ključnog dokumenta ne ide glatko jer ministri EU iz poljoprivrednog resora zahtijevaju više informacija prije nastave s poslom, što je u praksi dovelo pregovore u slijepu ulicu.

Predsjednik odbora za poljoprivredu Europskog parlamenta (AGRI) Norbert Lins je u pismu naslovljenom na predsjednicu parlamenta Robertu Metsolu najavio da će i taj odbor izdati mišljenje o zakonskom prijedlogu tek nakon što im se dostave dodatni podaci.

U tom pismu, koje je na uvid dobio Euractiv, Lins kaže da će njegov odbor "jedva čeka nastaviti s radom" na tom prijedlogu, no uz naglasak da "zakonodavci, očito, neće moći glasati o ovom tekstu prije nego što prime i analiziraju spomenute elemente."

Kritika AGRI odbora iz Europske komisije

Budući da Vijeće - tijelo koje okuplja ministre iz tog resora iz svih država članica EU - "ne predviđa da prije toga usvoji zajednički pristup," parlamentarni odbor za poljoprivredu onda smatra da "nije relevantno davati mišljenje o tom prijedlogu sve dok se čeka da se dovrši dodatna procjena efekta predložene legislative."

Njegovo pismo je kritizirao neimenovani dužnosnik Europske komisije, koji je rekao za Euractiv da "nisu optimistični" glede napretka na radu predložene legislative SUR zbog, najvećim dijelom, ponašanja odbora za poljoprivredu.

"Odbor AGRI stoji u mjestu - vrlo svjesno i namjerno koriste taktike za otezanje s donošenjem tog dokumenta," rekao je Euractivu dužnosnik Komisije pod uvjetom da ostane anoniman. Dodao je i da u odboru "stvaraju pritiske kojima je cilj da se prijedlog ili razvodni, ili da ga se uopće ne usvoji do isteka ovog saziva, ili da ga se prebaci na sljedeći saziv."

Iako dužnosnik dodaje da ne želi "spekulirati o tome koji je konačni cilj AGRI odbora," kaže da sve upućuje na "opasan zastoj." Razlog je u tome što je vremena za djelovanje u sadašnjem sazivu sve manje, i da će se uskoro "zatvoriti vrata" za legislativne procese.

Postoje političke snage koje računaju na "drugačiju političku klimu"

Slično je rekao i drugi dužnosnik Europske komisije kojeg citira Euractiv. "Vremenski prozor da se naprave zakonske promjene se zatvara, i nije sasvim jasno kakvi će politički vjetrovi puhati za dvije godine... Jasno je da postoje određene političke snage koje računaju na drugačiju političku klimu."

U isto vrijeme, predsjednik parlamentarnog odbora za okoliš, Pascal Canfin, kritizirao je odluku svog kolege iz odbora za poljoprivredu u vlastitom pismu koje je također poslano Metsoli i koje je na uvid dobio Euractiv.

"Namjera odbora AGRI da pauzira parlamentarni rad na prijedlogu mogao bi ugroziti zaključenje ove važne zakonodavne procedure u sadašnjem sazivu, i baš ne odražava princip dobre suradnje između parlamentarnih odbora," napisao je u pismu.

Canfin također ističe da je, unatoč zahtjevima da se pruži više informacija, švedsko predsjedništvo EU potvrdilo na odboru za okoliš ENVI 9. veljače da će se u Vijeću nastaviti rad "na ostalim dijelovima zakonskog prijedloga."

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Commission sounds alarm as progress stalls on pesticide reduction plan)