Poljoprivreda

PROSVJEDI POLJOPRIVREDNIKA: Ukrajina bi na blokadu granice s Poljskom mogla reagirati bojkotom uvoza

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Kijev bi mogao ograničiti uvoz poljskih poljoprivrednih proizvoda ako prosvjedi farmera u Poljskoj ne prestanu s blokadom graničnih prijelaza s Ukrajinom.

Polish farmers with their tractors and vehicles block the highway linking Warsaw and Lublin outside the town of Ryki, Lublin region, during a protest of farmers across the country againts EU climate measures on February 20, 2024. Farmers in Poland resumed a blockade of around 100 roads to the Ukrainian border in the morning of February 20 to protest against "uncontrolled" imports and demand a change to EU agricultural policy. For weeks Polish farmers have been blocking Ukrainian goods lorries from entering their country in anger at what they say is unfair competition from cheaper imports from Poland's war-torn neighbour and ally.,Image: 848636706, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Sergei GAPON / AFP / Profimedia
Izvor: Sergei GAPON / AFP / Profimedia

U posljednjih nekoliko dana priroda prosvjeda poljskih poljoprivrednika se promijenila, i umjesto ranijih izlazaka na ulice po gradovima farmeri koji prosvjeduju protiv ukrajinskog uvoza koji preplavljuje domaće tržište koncentriraju se na blokiranje graničnih prijelaza s Ukrajinom, i sprečavaju ulazak kamiona koji prevoze ukrajinske proizvode u Poljsku.

Budući da poljska vlada ništa ne čini kako bi spriječila takve blokade - i čak otvoreno podržava prosvjede - Ukrajina razmišlja o ograničavanju uvoza iz Poljske, izvijestilo je ukrajinsko izdanje magazina Forbes, pozivajući se na anonimne izvore bliske ukrajinskoj vladi.

"Htjeli bismo to izbjeći, ali... to bi se moglo pokazati potrebnim," izjavio je ukrajinski dužnosnik koji je želio ostati anoniman.

Ministar poljoprivrede Mikola Solskji također je ranije potvrdio Forbesu da je odmazda protiv Poljske opcija o kojoj se razmišlja u Kijevu. "Odlučili smo se za konstruktivan pristup - ali naravno, spremni smo reagirati." Odluka kako dalje mogla bi se donijeti u naredna dva tjedna. "Vidjet ćemo što se biti," dodao je Solskyi, i odbio dati bilo kakve dodatne detalje.

Na jednom pd prosvjeda prošlog tjedna poljski poljoprivrednici tražili su otvaranje ukrajinskih kamiona na graničnom prijelazu Dorohusk, i zatim su pšenicu iz njega prosuli po cesti. Poljska vlada kritizirala je takve postupke poljoprivrednika, ali je i priznala kako se tijekom prosvjeda "događaju različite situacije" i - unatoč zahtjevima Ukrajine - odbila kazniti prosvjednike.

Gradonačelnik Lavova Andrij Sadovji otišao je toliko daleko da je poljske poljoprivrednike koji prosvjeduju opisao kao "proruske provokatore," iako se kasnije zbog toga i ispričao.

Ukrajinski doministar gospodarstva i trgovine Taras Kačka izjavio je kako ponašanje poljoprivrednika koji prosvjeduju "nema nikakve veze s mirnim prosvjedom." Dodao je da, ako Poljska ostane ravnodušna prema uništavanju ukrajinske hrane, da ga "ne bi iznenadili" agresivni ispadi protiv poljskih kamiona koji dovoze sir, ili poljske robe na policama trgovina.

Drugi visoki dužnosnik ukrajinske vlade izjavio je za agenciju Bloomberg da poljski poljoprivrednici koji blokiraju granicu nanose štetu ukrajinskoj obrani.

Poljski ministar poljoprivrede Czesław Siekierski razgovarao je o tom problemu sa Solskjijem već dva puta ove godine, a posljednji sastanak održan je prošlog tjedna. Poljska i Ukrajina pregovaraju o bilateralnom sporazumu o uvozu hrane koji bi odredio kvote hrane koje se mogu uvesti u obje zemlje bez destabiliziranja tržišta, priopćio je Siekierski tijekom sastanka s poljoprivrednicima.

No, u međuvremenu poljski poljoprivrednici nastavljaju svoj 30-dnevni opći štrajk i blokiraju granične prijelaze. Pritom su pozvali i poljoprivrednike iz drugih zemalja EU da im se pridruže na granici. Poljoprivrednici iz Njemačke, Francuske i Belgije sudjelovali su na prosvjedu održanom u nedjelju.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine threatens to ban Polish food imports in retaliation for border protests)

Tagovi