Poljoprivreda

KOMISIJA PRIZNALA PORAZ: U novim preporukama za zelene mjere izbrisani ciljevi za rezanje emisija u poljoprivredi

Autor Euractiv/Maria Simon Arboleas

U svojem planu za borbu protiv klimatskih promjena do 2040. godine predstavljenom u utorak Komisija je iznenada izbacila rečenicu koja spominje redukciju emisija iz poljoprivrede, i to vjerojatno uslijed masovnih prosvjeda širom Europe

February 6, 2024, Termoli, Italy: A tractor with a placard reading ''Sow wheat, sow life'' is seen during the demonstration. Termoli becomes once again the epicentre of the protest for Molise farmers, farmers reiterate the deep crisis affecting agriculture and call on the Region, the Italian State and the European Union to provide greater protection.,Image: 844133501, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Davide Di Lalla / Zuma Press / Profimedia
Izvor: Davide Di Lalla / Zuma Press / Profimedia

U tekstu kojeg je Komisija objavila u utorak sad se puno blažim rječnikom navodi kako bi "poljoprivreda također mogla igrati ulogu u [zelenoj] tranziciji," - što ukazuje na daleko manje ambicije od očekivanih ciljeva.

U ranijoj verziji dokumenta o kojoj je Euractiv izvijestio prije dva tjedna stajalo je da bi "trebalo biti moguće smanjiti stope emisija stakleničkih plinova koji nisu CO2 u poljoprivrednom sektoru za najmanje 30 posto do 2040. u usporedbi sa stopama emisija iz 2015. godine."

U nacrtu je stajalo i kako je poljoprivreda "jedno od ključnih područja za smanjenje emisije stakleničkih plinova" i pritom se spomenulo kako je stočarstvo ključno područje za postizanje tog cilja.

Međutim, u konačnoj verziji objavljenoj u utorak ne spominju se željene brojke za redukciju stakleničkih plinova u poljoprivredi, a izbačen je i spomen stočarstva kao glavnog područja za zelenu tranziciju u poljiprivredi.

Druga izmjena u konačnom tekstu odnosi se na povlačenje spomena "zdravije prehrane temeljene na raznovrsnijoj konzumaciji proteina."

Ove izmjene su "jasan signal da je predsjednica Komisije [Ursula von der Leyen] htjela udovoljiti zahtjevima poljoprivrednika koji prosvjeduju, i poručiti im da se njihov glas čuje," izjavio je za Euractiv Simone Tagliapietra, iz briselskog think tanka Bruegel.

"Međutim, treba naglasiti da se ne očekuje da će se emisije CO2 u poljoprivrednom sektoru smanjiti do 2040. u Komisijinoj procjeni učinka, u usporedbi sa scenarijem nazvanim Fit For 55," - tj. u odnosu na plan EU za smanjenje emisija stakleničkih plinova za 55 posto do 2030.

Masovni prosvjedi

Poljoprivrednici nastavljaju s prosvjedima u nekoliko država EU, pri čemu kažu da im je jedan od glavnih problema ekonomsko i administrativno opterećenje koje proizlazi iz europskih propisa o održivom razvoju.

Šefica odjela za klimu pri Institutu za europsku ekološku politiku (IEEP), Julia Bognar, ovakva odluka u zadnji čas kojom se razvodnjavaju preporuke za poljoprivredni sektor vjerojatno su posljedica tih nemira.

"Čini se kako je ovo još jedan primjer aktualnog trenda da se ekološki izazovi u poljoprivredi ne rješavaju," rekla je Bognar, dodavši da je "potrebno odrediti sektorski cilj za poljoprovredu, kako bi se time zacrtao jasan smjer u kojem treba ići kd se radi o cijelom poljoprivredno-prehrambenom lancu."

U priopćenju za medije Marco Contiero, direktor organizacije Greenpeace za poljoprivrednu politiku EU, optužio je Komisiju za "ignoriranje savjeta iz znanosti o pomaganju poljoprivrednicima da se maknu od prekomjerne proizvodnje mesa i mliječnih proizvoda kojom se pogoršavaju klimatske promjene."

Komisija je također odustala od prijedloga za sistem cijene ugljičnih emisija (carbon pricing) u poljoprivredi.

Iako se u bivšem nacrtu dokumenta navodilo kako bi se time "stvorile poslovne mogućnosti za održiviji lanac vrijednosti poljoprivredno-prehrambenih proizvoda," - u konačnoj verziji teksta uopće se ne spominje takav sustav za poljoprivredu.

U studiji Komisije iz 2022. istraživalo se kako bi sustav određivanja cijena ugljika, sličan već postojećem europskom sustavu za trgovanje emisijama (ETS) funkcionirao u poljoprivrednom sektoru, uz različite načine primjene principa da cijenu emisija snose oni koji zagađuju.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU Commission backtracks on agricultural emissions cuts)