Poljoprivreda

EUROPA U PROSVJEDIMA: Poljoprivrednici širom kontinenta kreću u blokade i prosvjede

Autor Euractiv/Maria Simon Arboleas

Dok poljoprivrednici i dalje blokiraju ceste i ključnu infrastrukturu širom Europe, nekoliko organizacija namjerava pojačati pritisak na političare okupljanjem pred mjestom summita čelnika EU u četvrtak u Bruxellesu.

Rows of tractors pictured from a building in the Belliard street during a protest action in the European district in Brussels, organized by several agriculture unions from Belgium but also other European countries on Thursday 01 February 2024. ABS (Algemeen Boerensyndicaat), FWA, FAJ take part in the farmers' protests across Europe as they demand better conditions to grow, produce and maintain a proper income. BELGA PHOTO HATIM KAGHAT,Image: 842352358, License: Rights-managed, Restrictions: *** World Rights Except Belgium and France *** BELOUT FRAOUT, Model Release: no, Credit line: Belga / ddp USA / Profimedia
Izvor: Belga / ddp USA / Profimedia

Od početka ove godine traktori su izašli na ulice u Francuskoj, Njemačkoj, Rumunjskoj, Poljskoj i Litvi. Prosvjedi su se pojačali ovog tjedna i u Belgiji i Italiji, a regionalni prosvjedi najavljeni su i u Španjolskoj.

Nekoliko poljoprivrednih organizacija, uključujući i udrugu valonskih poljoprivrednika (FWA) iz Belgije, i izaslanstva španjolskih, portugalskih i talijanskih poljoprivrednih organizacija, iskoristit će za prosvjed summit čelnika EU u četvrtak, s namjerom dovođenje traktora u europsku četvrt u Bruxellesu.

Europska koordinacija Via Campesina (ECVC), paneuropska organizacija seljaka, doći će na prosvjed protiv potpisivanja trgovinskog sporazuma EU i Mercosura u Bruxelles, zajedno s drugim organizacijama civilnog društva.

U međuvremenu, poremećaji u prometu na glavnim autocestama Belgije i Francuske i dalje su prisutni.

Poljoprivrednici traže bolje mjere za taj sektor, a među glavnim problemima su povećanje troškova proizvodnje, opterećenje zakonima EU o zaštiti okoliša, i tržišno natjecanje s jeftinim uvozom iz trećih zemalja.

Belgijska luka Zeebrugge blokirana je u utorak, i dalje operira s velikim prekidima. Francuski poljoprivrednici pokušali su blokirati veletržnicu Rungis južno od Pariza - najveću tržnicu u Europi na kojoj se trguje hranom o kojom ovisi 10 milijuna ljudi.

Distributivni centri lanaca supermarketa također su se našli na meti prosvjednika u obje zemlje, jer se poljoprivrednici žale na, kako smatraju, nepoštene trgovačke prakse trgovaca.

U Njemačkoj su se masovne mobilizacije otprije nekoliko tjedana pretvorile u manje blokade u nekoliko regija, posebice u Bavarskoj. Njemački poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak pristup prema nekoliko važnih luka, i nastavljaju izazivati zastoje u prometu uoči ključnog izglasavanja proračuna u Berlinu u petak.

"Dosadašnja nevoljkost savezne vlade na daljnje ustupke poljoprivrednom sektoru po pitanju dizelskog goriva dovela je do ogromnog gubitka povjerenja poljoprivrednika u saveznu vladu," izjavio je u srijedu Joachim Rukwied, predsjednik njemačke udruge poljoprivrednika.

Pokušaj kompromisa

U pokušaju da se ublaži nezadovoljstvo poljoprivrednika, Europska komisija predložila je u srijedu jednogodišnje produljenje nekih pravila zajedničke poljoprivredne politike (CAP) o zemljištu i uvela zaštitne mehanizme kako bi se ograničio uvoz određenih vrsta prehrambenih proizvoda iz Ukrajine. Međutim, još uvijek nema znaka da bi se time mogli smiriti prosvjedi.

Posljednjih dana francuski premijer Gabriel Attal i njegov belgijski kolega Alexander de Croo pokušali su smiriti nemire sastancima s poljoprivrednicima. Attal je prošlog tjedna najavio niz mjera, uključujući i poništenje vladine odluke o povećanju poreza na poljoprivredni dizel, što je i jedan od glavnih zahtjeva francuskih poljoprivrednika.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron najavio je kako će se sastati s predsjednicom Europske komisije Von der Leyen na marginama summita u četvrtak i obećao kako će se usprotiviti spornom sporazumu o slobodnoj trgovini s Mercosurom.

De Croo je također obećao da će s Von der Leyen razgovarati o problemima poljoprivrednika.

Južna Europa se pridružuje

U Italiji su se posljednjih dana počeli pojavljivati spontani prosvjedni skupovi, i o po cijelom talijanskom poluotoku. Poljoprivrednici su već prosvjedovali u okolici Milana i blizu Rima, a očekuje se da će se nastaviti prosvjedi i na Sardiniji, u Toskani i u Lombardiji.

Grčki poljoprivrednici također su se priključili valu nemira - u srijedu su izašli na prosvjede na sjeveru zemlje, a za četvrtak planiraju prosvjed u Solunu u četvrtak, prigodom otvaranja tamošnjeg velikog poljoprivrednog sajma.

Portugalski poljoprivrednici su također najavili prosvjede u četvrtak. U Španjolskoj su glavne poljoprovredne udruge najavile regionalne prosvjede u narednih nekoliko tjedana.

Pozivaju na obustavu pregovora o slobodnoj trgovini s Mercosurom i ostalim trećim zemljama, kao i na jači nadzor španjolske granice s Marokom, kako bi se osiguralo da uvezeni proizvodi "budu u skladu s unutarnjim propisima EU."

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: More agricultural groups planning to rally during EU summit in Brussels)