Poljoprivreda

EUROPSKI PARLAMENT USVOJIO ILČIĆEV AMANDMAN: Eurozastupnici traže izmjenu Mediteranske uredbe, kažu da je zastarjela

Autor Adriano Milovan

Hrvatski eurozastupnik Ladislav Ilčić kaže da se mnoge odredbe uredbe ni ne mogu primijeniti jer u današnjem ribarstvu vladaju drukčiji uvjeti

Ribarstvo
Izvor: alimdi / Arterra / Kurt Voorspoels / imageBROKER / Profimedia

Europski parlament je u četvrtak izglasao amandman hrvatskog eurozastupnika Ladislava Ilčića kojim se traži izmjena osporavane Mediteranske uredbe, priopćili su iz Ilčićeva ureda.

Uredba je jedan od ključnih dokumenata u okviru Zajedničke ribarske politike Europske unije te je, ocjenjuje Ilčić, donijela brojne probleme hrvatskim malim ribarima.

Uredba usvojena znatno prije ulaska Hrvatske u EU

Naime, Mediteranska je uredba usvojena sedam godina prije ulaska Hrvatske u EU, pa su i potrebe i posebnosti hrvatskih ribara tek minimalno uzeti u obzir. Tom se uredbom određuju pravila o tehničkim karakteristikama ribolovnih alata i načinu njihova korištenja.

Ilčić, međutim, upozorava da je uredba u uvjetima koji danas vladaju u ribarstvu zastarjela. Stoga se mnoge od smjernica iz uredbe ni ne mogu primijeniti.

Hrvatski eurozastupnik Ladislav Ilčić
Izvor: Jurica Galoic/PIXSELL/PIXSELL

"Brojni ribolovni alati i tehnike malog priobalnog ribolova danas su izjednačeni s onima koji se koriste u industrijskom ribolovu te se ista pravila primjenjuju i na industrijski i mali priobalni ribolov. Stoga je danas veći broj različitih ribolovnih alata i tehnika koji se upotrebljavaju u malom priobalnom ribolovu zabranjen ili pod različitim restriktivnim i vremenski ograničenim derogacijama, što tjera ribare da se prebacuju iz malog priobalnog ribolova u industrijski ribolov“, objašnjavaju u Ilčićevom uredu.

Dodaju kako takvo stanje rezultira nemogućnošću lova morskih organizama koji se inače mogu loviti samo malim priobalnim ribolovom. Također, rezultat je i povećanje ribolova onih organizama koji se love u industrijskom ribolovu, a od kojih je većina već ionako prekomjerno iskorištena.

'Europska komisija ne želi mijenjati uredbu, ali neće moći ignorirati Europski parlament'

Amandmanom koji je usvojio Europski parlament naglašava se da je potrebna izmjena Mediteranske uredbe.

Ilčić podsjeća da su iz Europske komisije još prije samo dva mjeseca kazali da ne namjeravaju pokrenuti izmjene Mediteranske uredbe.

"To je loša odluka jer bi institucije EU trebale pokazivati liderstvo i hrabrost kada se radi o regulativi koja nije dala rezultata ili je jednostavno zastarjela i ne odgovara suvremenim potrebama ili stanju na terenu. Zato sam pokrenuo inicijativu u Europskom parlamentu i uspio s puno truda dobiti podršku većine kolega i većine klubova zastupnika. Europska komisija, zatvorena u svojim bjelokosnim dvorima, možda može pokušati ignorirati glas ribara i svih drugih građana, ali ne može ignorirati Europski parlament koji predstavlja te ljude“, zaključio je Ilčić.