Poljoprivreda

PROBLEM UMJETNIH GNOJIVA: Europska poljoprivredna proizvodnja sve više ovisi o jeftinijem uvozu iz Rusije

Autor Euractiv/Angelo di Mambro

Europa sada ovisi o Moskvi još više nego prije rata u Ukrajini, jer je EU zamijenila ovisnost o ruskim energentima ovisnošću o ruskom gnojivu, upozorio je u četvrtak direktor norveške kemijske tvrtke Yara, Svein Tore Holsether.

LIMA, PERU - MAY 26: An aerial view of organic fertilizer for sustainable agriculture field as a group of women, wives, and daughters of fishermen prepare fish guts and waste to convert them into 100% organic fertilizer at a small processing plant in the city of Huacho in Lima, Peru on May 26, 2023. The initiative has become an economic livelihood for these women, as well as a means to combat pollution caused by the use of chemical agents in agriculture. It provides an effective and sustainable alternative for farmers who currently face challenges with the scarcity of chemical fertilizers nationwide. The project, called Coastal Marine Adaptation, was led by the Environmental Fund Profonanpe, with the aim of reducing the impacts of climate change on coastal ecosystems and fishery resources across the country. Klebher Vasquez / Anadolu Agency,Image: 782377397, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Klebher Vasquez / AFP / Profimedia
Izvor: Klebher Vasquez / AFP / Profimedia

"Jasno smo vidjeli kako Rusija ili Putin koriste gnojivo i hranu kao oružje," izjavio je novinarima Holsether, dodavši kako "ne smijemo biti naivni" kad predviđamo što bi se moglo dogoditi s proizvodnjom hrane. "Ne možemo biti iznenađeni" ako u tom sektoru dođe do novih šokova, dodaje Holsether.

Prema podacima Eurostata ukupni uvoz dušika za gnojivo EU porastao je za 34 posto za sezonu 2022.-2023. u odnosu na godinu ranije - pri čemu je Rusija činila otprilike trećinu ukupnog uvoza.

Uvoz uree (dušičnog gnojiva) porastao je 53 posto u odnosu na godunu ranije, i bio dvostruko veći nego u sezoni 2020.-2021. Od tih količina, 40 posto dolazi iz Rusije. Trend se, čini se, ipak usporio u tekućoj sezoni - ali ruska urea i dalje čini gotovo trećinu ukupnog europskog uvoza.

"Europa je uspjela smanjiti energetsku ovisnost o Rusiji u vrlo kratkom vremenskom razdoblju, ali je za to platila cijenu, kako za kućanstva tako i za industriju, koja je bila ogromna... Zabrinut sam da be razmišljanja ponovimo istu stvar i u pogledu gnojiva," kaže Holsether.

Povećanje te ovisnosti o Rusiji također ima utjecaj i na okoliš, istaknuo je Holsether na novinskoj konferenciji u Bruxellesu. Zbog zamjene gnojiva iz Europe onima iz Rusije ili iz drugih dijelova svijeta, EU danas uvozi gnojiva s mnogo većim ugljičnim otiskom, koji je "50-60 posto veći nego kod gnojiva europske proizvodnje."

'Presudna godina'

Zato se na 2024. gleda kao na presudnu godinu u EU za poduzimanju mjera koje će definirati sljedećih desetak godina u poljoprivredi. Holsether poziva na poticaje za poljoprivredu koji bi im trebali olakšati donošenje ekološki prihvatljivih odluka - uz zadržavanje istih razina proizvodnje.

Holsether je ponovio i poziv na uspostavu "predvidivog okvira financiranja" za europsku industriju, po uzoru na američki Zakon o smanjenju inflacije (IRA) koji uključuje niz subvencija za poticanj tzv. zelene tranzicije.

Proizvodnja gnojiva energetski je intenzivna i uvelike ovisi o fosilnim gorivima, osobito o plinu. Po procjenama stručnjaka, za postupno ukidanje fosilnih gnojiva i prelazak na organske alternative bit će potrebno 15 do 20 godina. Ali to se ipak može učiniti, ako se za to ponude pravi poticaji.

Istovremeno, latvijsko izaslanstvo u Europskom vijeću zatražilo je raspravu o "sankcijama protiv uvoza ruskih poljoprivrednih proizvoda" - što uključuje i gnojiva - na sljedećem sastanku ministara poljoprivrede EU, zakazanom za 23. siječnja.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU increasingly food dependent on Russia, fertiliser company CEO warns)