Poljoprivreda

UVOZ POLJOPRIVREDNE ROBE IZ UKRAJINE: Osim pšenice, postaju problematičnu i velike količine peradi i šećera

Autor Euractiv/Maria Simon Arboleas

Iako Europska komisija inzistira da je protok ukrajinskih proizvoda u EU dobar, ipak priznaje da postoji "određena opasnost" od rušenja cijena i ugrožavanja proizvodnje peradi, jaja i šećera na domaćem europskom tržištu.

epa10921725 A Pakistani chef prepares roasted chicken at a road side shop on World Food Day in Peshawar, Pakistan, 16 October 2023. World Food Day is celebrated every year on 16 October to commemorate the founding of the Food and Agriculture Organization of the United Nations (FAO) in 1945. World Food Day aims to raise public awareness of the plight of the world's hungry and malnourished and to encourage people worldwide to take action against hunger on this year 2023 will focus on the theme, 'Water is Life, Water is Food. Leave No One Behind'. EPA-EFE/BILAWAL ARBAB
Izvor: BILAWAL ARBAB/EPA

"Ne vidimo nikakav značajan nepovoljan efekt na poljoprivrednom tržištu EU," rekao je prošlog tjedna zamjenik direktora Komisije za poljoprivredu Pierre Bascou eurozastupnicima koji su na sastanku odbora Europskog parlamenta za poljoprivredu izrazili bojazan zbog uvoza iz Ukrajine.

Međutim, Bascou je pritom i priznao kako je Komisija uočila "određene ranjivosti" u sektorima kao što su uvoz peradi, jaja i šećera. "To je element kojeg vrlo pozorno pratimo," dodao je.

Europska unija je u lipnju 2022. privremeno ukinula ograničenja na uvoz robe iz Ukrajine, što je dovelo rušenja cijena na europskom tržištu. Posebno se to osjetilo u susjednim zemljama - Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj. Dok žitarice i sjemenke uljarica čine većinu uvoza iz Ukrajine, jer radi se o jednom od najvećih svjetskih izvoznika žitarica, eurozastupnici su ukazali i na probleme s drugim poljoprivrednim proizvodima.

"Uvoz ukrajinskog mesa peradi porastao je za oko 150 posto u usporedbi s predratnom situacijom, a jaja preko 100 posto," rekao je njemački zastupnik Norbert Lins (EPP). Bascou je odgovorio podsjetnikom na pad domaće proizvodnje jaja u EU posljednjih mjeseci, do čega je došlo zbog "povećanih troškova proizvodnje i izbijanja slučajeva ptičje gripe," kao i istodobno povećanom potražnjom potrošača.

EU je stoga i dalje jedan od najvećih svjetskih proizvođača mesa peradi, i neto izvoznik, s godišnjom proizvodnjom od oko 13,4 milijuna tona. Međutim, europska sektorska udruga prerađivača peradi AVEC upozorava kako se konkurentnost EU sve više smanjuje, i kaže kako je povećanje uvoza iz Ukrajine - ali i Brazila i Tajlanda - "vrlo zabrinjavajuće."

Uvoz šećera

Napetosti rastu i zbog šećera, posebice u Francuskoj. Prema podacima EU ukrajinski izvoz šećera u EU porastao je s 25.000 tona u razdoblju od listopada 2020. do srpnja 2021. na čak 350.000 tona u istom razdoblju prošle godine.

Francuska udruga uzgajivača šećerne repe CGB traži "jasan odgovor Europske komisije o budućem upravljanju tim priljevom šećera," jer strahuju da bi povećanje uvoza moglo dovesti do pada cijena i naštetiti lokalnim proizvođačima.

Bascou ipak tvrdi da su cijene šećera "još uvijek vrlo visoke, i iznose više od 800 eura za tonu."

Prosječna cijena šećera u EU dosegnula je rekordno visoku razinu u 2023. godini, izjavio je povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski. "Zbog osobito teške ljetne suše, procjenjuje se kako je proizvodnja šećera za 2022-23 skoro 12 posto niža u usporedbi s prethodnom godinom," rekao je u pisanom odgovoru eurozastupniku Peteru Jahru.

Bascou je podsjetio eurozastupnike kako ne trebaju zaboraviti da je EU "ovisila o ukrajinskom uvozu prije rata, i o njemu ovisi i nakon izbijanja rata." Dodao je kako su Mađarska i Rumunjska neto uvoznici šećera.

Ukrajinski susjedi ne odustaju od zabrane

Europska komisija potvrdila je za Euractiv da su nacionalne zabrane ukrajinskog uvoza još uvijek na snazi u Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj. Sve tri su ih jednostrano uvele u rujnu, kad je istekla zabrana na razini cijele EU.

Potpredsjednik Europske komisije Valdis Dombrovskis sastao se u petak s potpredsjednikom slovačke vlade Peterom Kmecom s kojim je razgovarao o načinima za "de-eskalaciju situacije."

Dombrovskis i Kmec govorili su o poboljšanju takozvanih "putova solidarnosti" - alternativnih kopnenih putova koje je EU uspostavila kako bi Kijev izvozio svoju robu. Rusija je odustala od sporazuma o Crnom moru dogovorenog pod okriljem UN-a, koji je omogućavao prolaz teretnim brodovima, i koji je bio na snaziu od srpnja 2022. do srpnja 2023.

(Preveo i uredio David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukraine grain row extends to sugar, poultry imports to EU)