Poljoprivreda

SINTETIČKA HRANA: Italija želi biti prva zemlja koja će zakonom zabraniti proizvode uzgojene u laboratoriju

Autor Euractiv/Federica Pascale

Italija će zabraniti 'sintetičku' hranu, izjavio je talijanski ministar poljoprivrede Francesco Lollobrigida na skupu kojeg su organizirali europski konzervativci i reformisti (ECR) proteklog vikenda

epa10767981 Cows under the solar panels in SUNfarming Research & Innovation Center in Rathenow, Germany, 25 July 2023. EPA-EFE/FILIP SINGER
Izvor: Filip Singer/EPA

Skup su organizirali Europski konzervativci i reformisti (ECR), a nazočio mu je i povjerenik EU za poljoprivredu Janusz Wojciechowski.

Talijanska zabrana znači da bi Italija postala prva zemlja na svijetu koja zabranjuje sintetičke prehrambene proizvode.

Rasprava u talijanskom parlamentu

U ponedjeljak bi se o nacrtu zakona kojim zabranjuju proizvodnja, uvoz i stavljanje na tržište hrane proizvedene u laboratorijima trebalo raspravljati u donjem domu talijanskog parlamenta.

U organizaciji ECR-a u irskom gradu Kilkennyju, održan je događaj na kojem su se okupili europski konzervativni političari radi razgovora o poljoprivrednim politikama i izazovima i prilikama koje proizlaze iz europske regulative i suradnje u području stočarstva, poljoprivrede i zelenog gospodarstva.

Lollobrigida i Wojciechowski su sudjelovali na sastanku putem videoveze.

'Italija želi pružiti primjer'

"Italija će biti prva zemlja na svijetu u kojoj nema sintetičke hrane i želi pružiti primjer kako se ona može regulirati," kazao je Lollobrigida (Fratelli d' Italia/ECR).

"Odabrali smo načelo predostrožnosti... Kvaliteta hrane je temeljna, i ne možemo pristati na društvo koje se dijeli u dva dijela, tako da se kvalitetna hrana proizvodi samo za bogatu elitu. Uvjereni smo kako svatko treba imati mogućnost da dobro jede".

Slično mišljenje ima i europski povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciechowski (PiS/ECR).

"Kao povjerenik zalažem se za tradicionalnu poljoprivredu i vrlo snažno stajem u zaštitu prirodnih proizvoda. Sustav etiketa za hranu ne ovisi o meni, ali pokušavam zaštititi tradiciju", objasnio je Wojciechowski.

'Sintetičko meso nije meso, sintetičko mlijeko nije mlijeko'

"Sintetičko meso nije meso, sintetičko mlijeko nije mlijeko. Branim prirodne proizvode, i smatram da korištenje naziva prirodnog proizvoda za sintetički ekvivalent nije korak u pravom smjeru," rekao je Wojciechowski, istaknuvši da Europska komisija izdvaja više od šest milijardi eura za podršku dobrobiti životinja i tradicionalne poljoprivrede.

Međutim, model poljoprivrede koji su predložili konzervativci u suprotnosti je s modelom EU, koji je, prema stranci Fratelli d' Italia, previše birokratiziran i nesposoban odgovoriti na nove izazove koji opterećuju cijeli kontinent.

"Poljoprivrednici, uzgajivači i ribari u opasnosti su da plaćaju vrlo visoku cijenu za ideološke ludosti koje stoje iza Green Deala Europske unije, koji proizvođače kažnjava ciljevima za smanjenja emisija - koji će samo dovesti do smanjene proizvodnje hrane", objasnio je zastupnik u Europskom parlamentu Carlo Fidanza, voditelj kluba Fratelli d' Italia.

"A smanjena proizvodnja hrane bit će zamijenjena srednjoročno većim uvozom iz zemalja koje ne ispunjavaju naše standarde održivosti i kvalitete - ili laboratorijskim proizvodima o kojima ne znamo dovoljno," dodao je.

Kako bi se trend preokrenuo, skupina ECR mora ostvariti dobre rezultate na europskim izborima u lipnju 2024. i pronaći saveznike sa kojima bi mogli biti alternativa ljevičarskoj većini u Europskom parlamentu.

"Nakon sljedećih izbora računamo da će ECR biti snažniji u Bruxellesu", dodaje Fidanza.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Italy set to be first-ever country to ban synthetic food)