Poljoprivreda

PRIJEPORI OKO GLIFOSATA: Komisija razmatra izmjene svog prijedloga za produljenje upotrebe štetnog herbicida u EU

Europska komisija preispituje svoj prijedlog da se produlji odobrenje za korištenje spornog herbicida glifosata, u pokušaju da prikupi podršku država članica, tvrde upućeni izvori bliski Komisiji

epa07644441 A farmer on a tractor sprays farmland in Moenchengladbach Germany, 12 June 2019. The herbicide glyphosate is likely to be banned in Austria after getting bipartisan in the National Council. According to the International Agency for Cancer Research of the World Health Organization (WHO), the herbicide glyphosate is considered 'probably carcinogenic' in humans. Nevertheless, the herbicide is currently approved EU-wide until 2022. EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
Izvor: SASCHA STEINBACH/EPA

Po izvorima bliskih Komisiji, ona bi čak mogla i predstaviti sasvim novi prijedlog.

Komisija je 20. rujna predložila nacrt uredbe državama članicama, po kojem se unatoč prijeporima trebalo odobriti korištenje glifosata u Europskoj uniji i nakon 15. prosinca ove godine, kada ističe odobrenje koje je trenutno na snazi.

U Europskoj komisiji sumnjaju da mogu dobiti potrebnu većinu glasova

Ako se usvoji, ta uredba će značiti da se sporni herbicid - najpopularniji u EU - može nastaviti upotrebljavati u EU i u narednih desetak godina, unatoč prijeporima o utjecaju glifosata na ljudsko zdravlje i okoliš.

Međutim, uredba se može usvojiti samo ako se s tim složi kvalificirana većina članica. To znači da se moraju zadovoljiti dva uvjeta - za prijedlog mora glasati 55 posto država članica (što znači 15 od njih 27), i one moraju sadržavati najmanje 65 posto ukupnog stanovništva EU.

Prema diplomatskim izvorima, Komisija sumnja da može dobiti dovoljnu potporu sadašnjem prijedlogu, pa stoga trenutno radi na njegovoj izmjeni.

Francuska i Slovenija traže 'manje izmjene'

Neke su države, poput Francuske i Slovenije, navele da bi mogle glasati za prijedlog pod uvjetom da se uvedu manje izmjene.

Primjerice, Francuzi žele zabranu glifosata u situacijama u kojima ga se može zamijeniti nekim održivim alternativnim sredstvima, kojima su već u toj zemlji postigli uspjeh.

Slovenija se u načelu slaže s prijedlogom, ali je izrazila "određenu zabrinutost glede biološke raznolikosti."

Postoji manevarski prostor za izmjene

Iz same Komisije nisu htjeli reći ništa konkretno.

Na pitanje planira li Komisija izmijeniti sadašnji prijedlog, glasnogovornik Komisije izjavio je kako "ne mogu komentirati" tu temu dok god traju dijalozi, ali kako je "uvijek moguće podnositi nove prijedloge, kako bi se uzeli u obzir uzroci zabrinutosti".

"Uloga Komisije je olakšati mogućnost da dobijemo tekst s kojim se slaže najveća moguća većina zemalja članica," pojasnio je glasnogovornik.

Po aktualnom planu, još uvijek je na rasporedu glasanje o nacrtu uredbe na zasjedanju Komisijinog Stalnog odbora za bilje, životinje, hranu i hranu za životinje (PAFF), zakazanog za 13. listopada.

Komisija ima velik manevarski prostor za izmjene prijedloga, u slučaju da se države članice ne slažu s njegovim glavnim sastavnicama.

U slučaju da ga odbiju članice, prijedlog se može i u potpunosti izmijeniti.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Commission to reconsider its glyphosate renewal proposal, sources say)