Poljoprivreda

DOBROBIT ŽIVOTINJA: Skupina europskih ministara poljoprivrede protivi se najavi potpune zabrane izvoza životinja

Autor Euractiv/Paula Andrés

Skupina europskih ministara poljoprivrede na sastanku udružila se radi pružanja otpora prijedlogu zakonodavstva Europske komisije u kojem se razmatra zabrana izvoza živih životinja iz EU u treće zemlje.

epaselect epa04688305 View of some of the 19 thousand cattle heading to a ship which leaves Montevideo harbor for Egypt, where they will become meat, according to exporting firm Gladenur, owner of the process, in Montevideo, Uruguay, on 31 March 2015. The ship, will transport the animals from herds across the country, weighing between 250 and 380 kilos. EPA/Hugo Ortuno
Izvor: HUGO ORTUNO/EFE

Na prvom sastanku ministara za poljoprivredu ove godine, održanom u ponedjeljak, 30. siječnja - i prvom za vrijeme švedskog predsjedanja EU - tema prava životinja bila je ključna točka na dnevnom redu.

Prošle godine Europska komisija evaluirala je trenutno stanje europskog zakonodavstva o dobrobiti životinja, i zaključila da su potrebne temeljite reforme. Predložene promjene se očekuju u drugoj polovici 2023. godine.

Istovremeno, nakon što je u fokus javnosti došao niz slučajeva u kojima je na tisuće grla stoke prevoženo morem 'zaglavilo' na pučini, izvršna grana EU pod postojećim zakonskim okvirom priprema uvođenje nekih propisa koji bi trebali poboljšati nadzor brodova za prijevoz stoke, koji bi se trebali usvojiti krajem 2023.

Prijedlog za potpunom zabranom izvoza živih životinja izvan granica EU pojavio se kao dio te rasprave, no odmah se pokazao kao točka razdora među državama EU jer se njih osam (Francuska, Grčka, Irska, Latvija, Litva, Portugal, Rumunjska, Španjolska) udružilo kako bi spriječili takav potez.

Portugalska ministrica Maria do Céu Antunes koja predvodi tu skupinu kaže da bi cilj revizije postojećeg zakonodavstva trebao biti osiguravanje "visoke razine skrbi za životinje" u trgovini unutar EU i u "izvozu živih životinja" umjesto da se uvodi potpuna zabrana. Dodala je da, budući da je prijevoz životinja "jedan od najvidljivijih dijelova stočne proizvodnje," on "privlači pozornost i zabrinutost naše javnosti."

Drugi ministri su zauzeli sličan stav, naglasivši da bi primarni cilj revizije trebali biti uvjeti u kojima se žive životinje prevoze do trećih zemalja, umjesto da se takav prijevoz jednostavno zabranjuje.

Njemačka: Mi smo obavili domaću zadaću

"Ovo je vrlo osjetljiva tema za naš stočni sektor, kao i za druge zemlje na periferiji EU," rekao je španjolski ministar Luis Planas, dok je njegov francuski kolega, Marc Fesneau, dodao kako bi zabrana izvoza životinja "dovela do kaosa u proizvodnom lancu."

Međutim, Stella Kyriakides, povjerenica Europske komisije za zdravlje i sigurnost hrane, ostala je pri svojem, naglasivši da u svjetlu znanstvenih spoznaja "nije moguće ne činiti ništa."

"Ako iz znanosti i iz iskustva vidimo da određene prakse u transportu životinja narušavaju njihovu dobrobit, onda se morate sa mnom složiti da moramo razmisliti o načinima kako da to popravimo," poručila je ministrima.

Druge države članice, među kojima su Njemačka, Nizozemska i Danska, podržale su mišljenje Europske komisije."Ne možemo jednostavno nastaviti gledati kako životinje umiru u mukama ili nepotrebno pate dok ih se prevozi," rekao je njemački ministar iz tog resora, Cem Özdemir.

"Mi u Njemačkoj smo obavili domaću zadaću kad se radi o transportu životinja u države izvan EU," naglasio je, dodavši da "kako bi se ipak osiguralo da se nacionalni zakoni ne mogu zaobilaziti, moramo hitno ustanoviti zajednička pravila na razini Europe."

U studenom je Njemačka na nacionalnoj razini uvela mjere kojima se strogo ograničava prijevoz živih životinja u treće zemlje, i najavila povlačenje veterinarskih certifikata za stoku, ovce i koze do sredine 2023. godine.

Budući da se potpuna zabrana može uvesti samo na razini EU, Özdemir je pozvao sve države da slijede primjer Njemačke. Međutim, također je izrazio zabrinutost da bi taj prijedlog "mogao pasti u drugi plan u kontekstu predstojećih europskih izbora."

Prijatelji životinja uzvraćaju udarac

Sve je veći broj glasova koji od Europske komisije traže da ne popusti pod pritiscima pojedinih ministara za poljoprivredu.

Parlamentarna skupina za pomicanje dobrobiti životinja (Animal Welfare Intergroup) Europskog parlamenta poslala je pismo povjerenici Kyriakides uoči sastanka Vijeća u ponedjeljak, u kojem podsjeća kako nije moguće osigurati da će se standardi za tretman životinja poštivati izvan granica EU.

"Imate priliku da postavite temelje za reviziju regulative koja se bavi prijevozom životinja, koja bi mogla istovremeno udovoljiti onome što životinjama treba i doprinijeti izgradnji održivije Europe," članovi te skupine naveli su u pismu.

Nevladine organizacije također su oštro uzvratile prigovorima skupine zemalja koju predvodi Portugal i optužile ih da "brane status quo" i produljuju patnju milijuna životinja.

"Mnoge ministre agrara u EU uopće nije briga, i nastavljaju štititi interese postojećeg stanja, što onda produljuje nepotrebnu patnju životinja. To je sramotno," rekla je Olga Kikou, predstavnica europske podružnice udruge za humaniji tretman životinja u poljoprivredi Compassion in World Farming (CIWF).

Sadašnja legislativa EU o zaštiti životinja u prijevozu stupila je na snagu 2005. godine.

U listopadu 2022. Europska agencija za sigurnost hrane (European Food Safety Authority, EFSA) objavila je znanstveno mišljenje u kojem se preporučuje da se vrijeme koje životinje u poljoprivrednoj proizvodnji provedu u prijevozu mora smanjiti kako bi se poboljšala njihova dobrobit, i kako bi se smanjio rizik od širenja otpornosti na antimikropska sredstva.

(Originalan članak pročitajte ovdje: EU ministers step up fight against animal transport ban)