Poljoprivreda

ZBOG SLABOG INTERESA POLJOPRIVREDNIKA: Njemačka planira izmjene ekoloških programa koji se plaćaju europskim novcem

Autor Euractiv/Julia Dahm

Njemačke savezne pokrajine dogovorile su prijedloge za poboljšanje ekoloških programa, novog instrumenta u okviru zajedničke europske poljoprivredne politike, koji zasad nisu zaživjeli očekivanim tempom

epa09307292 Cows and their herdsmen have reached the summer pasture at Engstligenalp, after they have climbed the narrow and steep path from Adelboden, Switzerland, 28 June 2021. Around 500 cows, cattle and calves cover the 600 meters of altitude during the traditional alpine procession to their summer pasture, located at 2,000 meters above sea level. EPA-EFE/ALESSANDRO DELLA VALLE ATTENTION: This Image is part of a PHOTO SET
Izvor: ALESSANDRO DELLA VALLE/KEYSTONE

Ekološki programi su jedna od glavnih inovacija nove europske Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP), koja je stupila na snagu u siječnju ove godine.

Budući da je njihov cilj poticanje održivih poljoprivrednih praksi, poljoprivrednici mogu dobiti dodatna europska sredstva za provedbu posebnih klimatskih ili ekoloških mjera, iz kataloga kojeg za sebe definira svaka pojedina država članica.

Izmjene njemačkog kataloga za 2024. 

No, budući da je te programe u Njemačkoj prihvatilo znatno manje poljoprivrednika nego što se isprva očekivalo, savezne pokrajine složile su se u srijedu, 26. srpnja, oko zajedničkog stajališta o promjenama njemačkog kataloga za 2024., kako bi sudjelovanje u ekološkim programima postalo atraktivnije.

Prijedlozi koje su iznijele savezne države bit će temelj za razgovore između njemačkog Ministarstva poljoprivrede i Europske komisije o izmjenama njemačkog strateškog plana za poljoprivredu.

"Stopa iskorištavanja novih pravila od strane poljoprivrednog sektora očito nije ispunilo očekivanja," istaknuo je u priopćenju ministar poljoprivrede savezne pokrajine Schleswig - Holstein Werner Schwarz (CDU), koji trenutačno predsjeda njemačkom konferencijom saveznih ministara za poljoprivredu.

Schwarz dodaje da je potrebno u planu povećati premije za poljoprivrednike, kao i pojednostaviti uvjete koje za dobivanje potpora moraju ispuniti.

U prijedlogu saveznih pokrajina, kojeg je na uvid dobio Euractiv, traži se povećanje isplata za 130 posto u odnosu na iznose predviđene za 2024. godinu.

Povećanje isplata

Jedan od ciljeva povećanih isplata jest osigurati da se iskoriste sva dostupna europska sredstava. Drugim riječima, ako i dalje u programu bude sudjelovalo manje poljoprivrednih gospodarstava - ali tako da svako dobije veći iznos poticaja - sredstva namijenjena Njemačkoj bi se i dalje mogla u potpunosti iskoristiti.

S druge strane, aktivisti za zaštitu okoliša protive se povećanju isplata za ekološke programe ako to ne donosi i veći ekološki efekt. No, njemačko udruženje poljoprivrednika (DBV) tvrdi da je potrebno povećati isplate kako bi se te dobrovoljne mjere učinile financijski isplativima.

Dodatne subvencije vezane za sadnju drveća i drvnih biljaka na poljima trebale bi se povećati više od drugih - sa 60 eura na 200 eura po hektaru - jer se u to upustio najmanji broj poljoprivrednih gospodarstava, njih ukupno samo 50 u cijeloj Njemačkoj.

Osim toga, savezne pokrajine žele pojednostavniti uvjete za nekoliko ekoloških programa, kao što je održavanje trajnih travnjaka ili poticanje uzgoja raznolikih usjeva.

Predložene izmjene 'samo početak'

Predložene izmjene za 2024. godinu su "samo početak," istaknuo je Schwarz, i dodao kako je "za strateški plan za 2025. godinu potrebno kritički preispitati oblikovanje cijelog projekta, kao i isplate za ekološke programe", kazao je.

"Za mene je posebno važno da postoji atraktivan ekološki program za mljekarske farme s pašnjacima", kaže Schwarz.

Udruga poljoprivrednika DBV ranije je kritizirala činjenicu da su značajna poboljšanja u poticajima za farme s pašnjacima nisu bile predviđena za 2024., već tek za 2025. godinu.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Germany aims to tweak CAP plan as green measures fall through)