Poljoprivreda

ZASAD IPAK NEKAŽNJENO: Bayer i Syngenta prekršili pravila uskraćivanjem studija o toksičnosti pesticida

Autor Euractiv/Natasha Foote

Agrokemijski divovi Bayer i Syngenta prekršili su zakonske obveze uskraćivanjem informacija o riziku od toksičnosti pesticida za ljudski mozak, priopćila je u utorak, 18. srpnja, Europska komisija

epa01598507 (FILES) A file picture dated 14 October 2008 shows a farmer spraying pesticides on his field in Germany.. The European Parliament adopted a broad ban of dangerous pesticides, the world's most strict pesticide regulation, on 13 January 2009. Toxic substances that can cause cancer, alter genetic material or harm fertility are banned for the first time in the European Union. The regulation was adopted by a vast majority of representatives. EPA/PATRICK PLEUL
Izvor: PATRICK PLEUL/DPA

"To pitanje stvara vrlo ozbiljnu zabrinutosti, i smatramo kako su time prekršene zakonske obveze tih kompanija", rekla je Claire Bury, zamjenica direktora Glavne uprave Komisije za zdravlje DG SANTE na sastanks odbora za zaštitu okoliša u Europskom parlamentu.

Ta reakcije je uslijedila nakon studije objavljene u lipnju u znanstvenom časopisu Environmental Health, u kojoj su znanstvenici utvrdili da agrokemijski divovi Bayer i Syngenta nisu nadležnim tijelima Europske unije proslijedile rezultate nekoliko studija o toksičnosti nekih od svojih pesticida i njihovom efektu na mozak.

Procjene se oslanjaju na studije koje naručuju sami proizvođači

Procjene sigurnosti pesticida i drugih sredstava za zaštitu bilja (PPP) u EU uglavnom se oslanjaju na studije koje naručuju sami proizvođači, koji su onda obvezni prenijeti sve dobivene rezultate agencijama EU, a posebno Europskoj agenciji za sigurnost hrane (EFSA) i Europskoj agenciji za kemikalije (ECHA).

Međutim, utvrđeno je kako od 35 studija koje su te tvrtke proslijedile američkim vlastima devet nije uopće objavljeno EU - iako je većina njih mogla imati "stvaran ili potencijalni efekt na regulativu," zaključuje se u studiji.

Međutim, obje kompanije tvrde da su ispunile sve zahtjeve koji su se od njih tražili.

"Te studije nismo predali regulatorima EU, jer nisu bile obavezne, i utvrdili smo kako se u njima ne nalaze nikakve nove informacije", izjavila je Alexandra Brand, izvršna ravnateljica Syngente za Europu, Afriku i Bliski istok.

Dodala je da su tadašnji europski propisi o sredstvima za zaštitu usjeva poticali podnositelje zahtjeva da "dostave samo potrebne podatke".

'Nije korektno ono što je napravljeno'

No, Europska komisija je nedvosmisleno osudila takav potez.

"Ono što je napravljeno nije korektno. To nije bilo u skladu s obvezama", kazala je Bury, dodavši kako Komisija smatra kako je te studije trebalo proslijediti.

Izvršni ravnatelj EFSA-e Bernard Url dodao je kako se s "etičkog i znanstvenog stajališta" ne može složiti s objašnjenjem koje su tvrtke ponudile.

"To nije samo neetično, već se radi i o kršenju regulative," rekao je Url.

Što bi se promijenilo?

Bury naglašava da predmetne studije nisu bile "presudni element" za odluku o neobnavljanju dozvole za korištenje pojedinih pesticida ili uvođenju restrikcija.

Axel Mie, znanstvenik na Sveučilištu u Stockholmu, koji je jedan od autora studije, kaže da je "moguće, ali ne i sasvim sigurno" da bi objavljivanje rezultata možda blokiralo odobrenje pesticida u EU.

Moguće sankcije?

Prema Komisiji, na državama članicama je odgovornost za izricanje sankcija i kazni strankama koje traže odobrenje, u slučaju povrede pravnoobvezujućih propisa, kao što je i nepodnošenje relevantnih dokumenata.

Zasad nijedna država članica nije obavijestila Komisiju o namjeri da to doista i učini, iako ih je Komisija "izričito podsjetila na ove slučajeve".

"Podsjetili smo sve države članice na mehanizme koji su potrebni kako bi se predvidjele sankcije i kazne za prijestupničko ponašanje, i dosljedno ih primjenjivale," kazala je Bury.

Url iz EFSA-e pozvao je države EU da razmisle o financijskim sankcijama.

"Oni koji ne igraju po pravilima trebali bi imati veliki rizik od financijskih gubitaka", rekao je Url, i naglasio kako pitanje kazni "zaslužuje razmatranje".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU says pesticide giants breached law over withheld brain toxicity studies)