Poljoprivreda

UREDBA O PESTICIDIMA: Odgoda glasanja u parlamentarnom odboru dovodi u pitanje cijeli raspored

Autor Euractiv/Julia Dahm

Glasanje o predloženoj uredbi EU o pesticidima na odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta pomaknuto je za listopad ove godine, što dodatno smanjuje izglede da s o tome postigne dogovor prije europskih izbora

Izvor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Sporni prijedlog Europske komisije za regulaciju održive upotrebe pesticida (SUR), kojom se želi prepoloviti upotreba pesticida u EU do 2030. godine, trenutno je u rukama Europskog parlamenta i nacionalnih ministara, koji o tome tek trebaju formirati svoja stajališta.

Međutim, u Europskom parlamentu je taj proces sada u zastoju, budući da je prvo predviđeno glasanje na odbora za poljoprivredu odgođeno. Iako je odbor za poljoprivredu AGRI prvotno trebao glasati o prijedlogu na redovnom sastanku u srijedu 19. srpnja, glasanje na kraju nije završilo na predviđenom dnevnom redu sastanka.

Još traju razgovori političkih grupa

U izjavi za Euractiv, neimenovani dužnosnik Europskog parlamenta potvrdio je kako je glasanje pomaknuto za listopad, budući da su razgovori na tu temu između političkih skupina još uvijek u tijeku, te je potrebno još rada na brojnim kompromisnim amandmanima.

Iako odbor AGRI nije vodeći odbor za donošenje novih pravila o pesticidima, nadležnost za neke dijelove zakona dijeli s odborom za zaštitu okoliša ENVI, što znači da bi ovo kašnjenje moglo lančano utjecati na daljnji proces usvajanja stajališta.

Odgoda na odboru za poljoprivredu vjerojatno će dovesti i do odgode glasanja na odboru za zaštitu okoliša.

Daljnja kašnjenja

To znači i da bi glasanje na plenarnom zasjedanju, na kojem se konačno usvaja stajalište parlamenta i time označava početak međuinstitucionalnih pregovora s Vijećem ministara, također bilo odgođeno.

Budući da se europski izbori održavaju u lipnju 2024., brzina zaključivanja pregovora ključna je za uspjeh same uredbe.

Ako prijedlog ne bude donesen prije isteka sadašnjeg mandata, nije jasno bi li nova Komisija i Parlament - s vjerojatno većim udjelom desnice u novom sazivu - nastavili s guranjem tog zakonskog prijedloga.

Što se tiče Vijeća, zelene stranke i ekološki aktivisti optužili su ministre za odugovlačenje kada su u prosincu zatražili dodatnu studiju učinka predloženih mjera za proizvodnju hrane.

Nakon što je Komisija prošlog tjedna objavila zatražene dodatne informacije, tvrdeći da smanjenje pesticida neće smanjiti sigurnost opskrbe hranom, parlamentarci iz redova Zelenih naglasili su kako sada nema više nijedan razlog za "blokiranje rada" na uredbi o pesticidima.

Do najnovijeg kašnjenja dolazi i nakon što je prvotno predstavljanje prijedloga Komisije prošle godine pomaknuto od ožujka na lipanj.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU pesticide law further behind schedule as committee vote delayed)