Poljoprivreda

ELIMINIRANJE ŠTETNIH PESTICIDA: Zbog nove studije Komisije, Zeleni traže da se prestane s otezanjem i postigne dogovor

Najnovije procjene Europske komisije o učinku plana za smanjenje upotrebe pesticida među dionicima i zakonodavcima izazvale su dvojake reakcije i potaknule pozive da se prestane s odugovlačenjem potrebnih reformi

epa10454487 A tractor carries a signboard reading 'Agriculture in danger' during a protest organized by the National Federation of Farmers Union (FNSEA) and other unions against the EU pesticide ban and other environmental regulations they say will threaten agricultural production, in Paris, France, 08 February 2023. EPA-EFE/MOHAMMED BADRA
Izvor: Mohammed Badra/EPA

Iako je Europska komisija već provela studiju učinka prije svog prijedloga o smanjenju upotrebe pesticida u europskoj poljoprivredi za polovicu do 2030. (SUR), koja je predstavljena u lipnju prošle godine, ruska invazija na Ukrajinu i njene posljedice na globalnu sigurnost opskrbe hranom po mišljenju članica Europske unije tražile su da se napravi nova procjena.

Stoga su u prosincu 2022. ministri poljoprivrede država članica zatražili od Komisije da dostavi nove informacije o tome bi li upotreba znatno manje količine pesticida naštetila prinosima i, u konačnici, smanjila sigurnost opskrbe.

'Nije ugrožena sigurnost opskrbe hranom'

Taj dodatni dokument je konačno objavljen početkom lipnja i u njemu se potvrdilo kako "ciljevi vezani za smanjenje pesticida [izneseni u zakonskom prijedlogu] ne ugrožavaju sigurnost opskrbe hranom".

"Ovaj zaključak nije se promijenio zbog negativnih kratkoročnih efekata ruske agresije na Ukrajinu", dodaje se u priopćenju.

U izjavi se dalje tvrdi da će, naprotiv, "svako neispunjavanje cilja za smanjenja pesticida sada imati dugoročne i potencijalno nepovratne učinke za našu buduću sigurnost hrane."

Istoga je dana Komisija objavila godišnje izvješće o trendovima u upotrebi i riziku od kemijskih pesticida, pritom istakavši da su zemlje EU već postigle znatan napredak u pogledu smanjenja pesticida.

Upotreba pesticida u EU već smanjenja za trećinu

U usporedbi s razdobljem od 2015. do 2017., koje je postavljeno kao polazište za smanjenje do 2030., upotreba kemijskih pesticida u EU već je do 2021. godine smanjena za trećinu, tvrdi se u najnovijim podacima koje je Komisija objavila u četvrtak.

Manji napredak postignut je prema najavljenom cilju smanjenja od 50 posto za posebno opasne pesticide, što je također ugrađeno u prijedlog nazvan SUR. Upotreba tih posebno opasnih sredstava se u EU smanjila za 21 posto u usporedbi s razdobljem od 2015. do 2017.

Dvojake reakcije

Odluka država članica da traže dodatnu studiju učinka oštro su kritizirali zastupnici iz redova Zelenih i aktivisti koji su to opisali kao taktički manevar kojemu je cilj potpuno zaustaviti pregovore o planu za redukciju pesticida i izbjeći njegovo usvajanje prije europskih izbora u lipnju 2024.

Sada kada je Komisija ispunila traženo i pružila svoj odgovor, Zeleni pozivaju da se ubrzaju pregovori.

Budući da najnoviji podaci "crno na bijelo pokazuju kako smanjenje pesticida ne ugrožava sigurnost hrane, nema razloga da Kršćanski demokrati [tj. EPP] i zemlje članice blokiraju napredak rada na SUR-u", navodi se u priopćenju kojeg je objavila zastupnica Zelenih Sarah Wiener, voditeljica parlamentarne skupine za taj zakon.

"[Zeleni] pozivaju španjolsko predsjedništvo i sve političke skupine u Europskom parlamentu na konstruktivno pregovaranje i donošenje novih pravila za smanjenje pesticida prije europskih izbora," dodaje Wiener.

'Nisu proveli dodatne analize'

S druge strane, iz poljoprivrednog think tanka FarmEurope bili su razočarani novom procjenom učinka, ustvrdivši da Komisija nije predstavila nikakve nove studije niti provela dodatne kvantitativne analize.

U svom komentaru kažu da je "zbunjujuća" tvrdnja da će ipak doći do pada produktivnosti, ali uglavnom vezano za proizvode kao što su grožđe, rajčice i hmelj "koji ne utječu na sigurnost opskrbe hranom".

"Prema Komisiji, ako i dođe do gubitka prihoda, poljoprivrednici će moći pokriti te gubitke potporama iza Zajedničke poljoprivredne politike [CAP] - ponovno! Takve izjave pokazuju izostanak poštovanja za poljoprivredni sektor, od kojeg se godinama tražilo da bude i više tržišno orijentiran i ekološki održiv", napisali su iz FarmEurope u priopćenju.

Alternative spremne do 2030.?

Pitanje dostupnih alternativa za zamjenu konvencionalnih pesticida - ključan dio za plan smanjenja - također je spomenuto u studiji.

Komisija kaže da "ako industrija, nadležna tijela država članica i Komisija poduzmu odgovarajuće mjere, čini se da će u vremenskom okviru za cilj smanjenja pesticida do 2030. biti dostupno dovoljno alata".

Na nedavno pitanje Euractiva o tom specifičnom vremenskom okviru, zamjenica glavnog direktora Komisijine službe za sigurnost hrane (DG SANTE) Claire Bury rekla je kako će "to ovisiti o zbivanjima u području istraživanja i razvoja".

"Pokušavamo to ubrzati. Mislim da je vrlo teško postaviti neki točan vremenski okvir. Ali mislim da će se puno toga dogoditi u sljedećih pet do sedam godina", dodaje Bury.

'Potrebne alternative'

Iz sektorskog udruženja CropLife, koje okuplja proizvošače sredstava za zaštitu usjeva, rekli su za Euractiv da je potrebno "dopuniti set alata koje poljoprivrednici imaju na raspolaganju".

"Moramo osigurati dostupnost prikladnih alternativa, bez obzira je li riječ o pesticidima ili biopesticidima, prije nego što počnemo uklanjati postojeća rješenja".

Jennifer Lewis, izvršna direktorica Međunarodne udruge za industriju biokontrole (IBMA), novi zakonski okvir za pesticide je "ključan je za oslobađanje potencijala kojeg imaju alternative", poput "biokontrole".

"Ova dodatna studija Komisije utire put za konstruktivne rasprave u Europskom parlamentu i Vijeću kako bi se poboljšao pristup poljoprivrednika sredstvima za biokontrolu koja su ključna za razvoj otpornog prehrambenog sustava", zaključuje Lewis.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Commission pushes out new data in bid to break stalemate on pesticide cuts plan)