Poljoprivreda

AGRO-EKOLOŠKA TRANZICIJA: Europska komisija odobrila Francuskoj program pomoći za proizvodnju bez štetnog glifosata

Autor Euractiv/Hugo Struna

Europska komisija odobrila je početkom siječnja plan francuske vlade da ulaganjem 215 milijuna eura u obliku porezne olakšice pomogne poljoprivrednicima koji u proizvodnji ne koriste kontroverzni herbicid glifosat.

epa07690119 (FILE) - A farmer on a tractor sprays farmland in Moenchengladbach Germany, 12 June 2019 (reissued 02 July 2019). Reports on 02 July 2019 state the herbicide glyphosate has been banned in Austria as first country in the European Union after a decision made by majority in the National Council. According to the International Agency for Cancer Research of the World Health Organization (WHO), the herbicide glyphosate is considered 'probably carcinogenic' in humans. Nevertheless, the herbicide is currently approved EU-wide until 2022. EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
Izvor: SASCHA STEINBACH/EPA

Nakon zelenog svjetla glavnog izvršnog tijela EU, francuski poljoprivrednici koji odustanu od upotrebe glifosata - i kojima bi zbog toga mogli narasti troškovi proizvodnje - imat će pravo na državnu pomoć u 2023. godini. Mjera je dio strategije francuske vlade za potpuno napuštanje glifosata u poljoprivredi.

Bruxelles je formalno odobrio program te pomoći 10. siječnja u sklopu Privremenog okvira za mjere državne potpore u kriznim situacijama usvojenog u ožujku 2022. godine, što je omogućilo ublažavanje prilično strogih antimonopolističkih propisa EU, kako bi se pružila potpora europskom gospodarstvu u razdoblju nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Francuski program pomoći, kojeg je predstavila vlada u prosincu 2020. i koji je uveden u zakonodavstvo 2021. godine, propisuje poreznu olakšicu od 2.500 eura za svako poljoprivredno gospodarstvo koje ne koristi glifosat.

Po uzoru na postojeće porezne olakšice za gospodarstva koja imaju oznaku visoke vrijednosti za okoliš (HVE) ili ona koja se bave organskom proizvodnjom (AB), cilj subvencije je pomoći poljoprivrednicma da pokriju povećane troškove koji proizlaze iz ukidanja uporabe proizvoda za zaštitu biljaka.

Prednost organskom uzgoju

Francuska vlada je 2021. objavila da s tom novom poreznom olakšicom želi “pomoći onim poljoprivrednicima koji su se potpuno okrenuli agro-ekološkoj tranziciji sustava proizvodnje. Ova jednostavna i lako dostupna olakšica je dodatak već postojećim mjerama koje se odobravaju za organski uzgoji i za gospodarstva s oznakom HVE, iako se ne može koristiti usporedo s njima.”

Mjera je namijenjena poljoprivrednim gospodarstvima za koja se smatra da bi mogla biti u najnepovoljnijem položaju zbog odustajanja od glifosata, npr. ona koja uzgajaju trajne usjeve, ona s obradivim površinama, ili stočne farme koje također imaju takvu vrstu usjeva.

Komisija je, sa svoje strane, opisala francuski plan “potreban, prikladan, i razmjeran odgovor na značajni poremećaj u državi članici,” i naglasila da je njena suglasnost “u skladu s uvjetima postavljenima u Privremenom okviru.”

Na upit Euractiva, Komisija je pojasnila da su pravila o državnoj pomoći postala fleksibilnija još od 2020. godine, prvo zbog krize oko Covida, i sada zbog rata u Ukrajini, kako bi se time pružio prostor državama EU da pomognu domaćim kompanijama.

Francuski plan za napuštanje glifosata će stoga pomaknuti rok, najmanje do 31. prosinca 2023., jer je Komisija u studenom prošle godine donijela odluku o produljenju dopuštenja za korištenje tog herbicida za još godinu dana - nakon što je ono trebalo isteknuti krajem 2022. godine.

Što se tiče budućnosti glifosata, europska agencija za sigurnost hrane EFSA trebala bi napraviti znanstveni izvještaj koji bi analizirao postojeću situaciju u srpnju 2023.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron obećao je još 2017. da će zabraniti glifosat u Francuskoj “najkasnije unutar tri godine” prije nego što je od toga na kraju odustao.