Poljoprivreda

POBUNA UDRUGA ZA ZAŠTITU OKOLIŠA: Ekološke organizacije tvrde da lobiji blokiraju donošenje propisa o obnovi prirode

Autor Adriano Milovan

U ekološkim udrugama, među kojima je i hrvatski BIOM, prstom upiru u lobije poljoprivrednika, kao i u Europsku pučku stranku, koje optužuju za kampanju dezinformiranja i sabotiranje usvajanja propisa o zaštiti prirode u EU

Zaštita okoliša
Izvor: ANP / ddp USA / Profimedia

Koalicija nevladinih udruga Restore Nature, koju čine ekološke nevladine udruge iz Europske unije, optužila je lobije poljoprivrednika i Europsku pučku stranku (EPP) da sabotiraju usvajanje propisa Europske komisije za obnovu prirode u EU.

"Jaki osobni interesi guraju intenzivne kampanje dezinformiranja kako bi osigurali da ovaj propis nikada ne ugleda svjetlo dana, ponavljajući laži da će propis EU o obnovi prirode biti preskup, previše birokratski i previše štetan za poljoprivrednike, sigurnost hrane i tvrtke. Ove tvrdnje nisu potkrijepljene nikakvom znanošću i kontraproduktivne su jer potkopavaju javnu potporu propisu i odgađaju hitnu akciju", ističe se u priopćenju BIOM-a, hrvatske ekološke udruge.

Europska komisija želi obnoviti 20 posto kopnenog i morskog područja EU do 2030.

U toj nevladinoj udruzi pritom podsjećaju da je prijedlog Europske komisije obnoviti 20 posto kopnenog i morskog područja Unije do 2030. godine, što uključuje i obnovu prirodnih staništa i ekosustava.

"Uz milijun vrsta kojima prijeti izumiranje zbog ljudskih aktivnosti, kao što su uništavanje staništa, prekomjerni izlov ribe, onečišćenje i klimatske promjene, više nije dovoljno zaštiti prirodu, već je moramo i aktivno obnavljati", naglašavaju u BIOM-u.

Upozoravaju, međutim, da su se poljoprivredni lobiji tome snažno usprotivili. Protiv se izjasnio i EPP koji je, napominju u BIOM-u, u potpunosti odbacio prijedloge Zakona o obnovi prirode i Uredbe o održivoj uporabi pesticida, koje bi u srpnju trebao usvojiti Europski parlament na plenarnoj sjednici.

Pripremili dokumente za borbu protiv tvrdnja interesnih lobija

Stoga je skupina nevladinih organizacija za zaštitu okoliša, među kojima su i Bird Life Europe, Client Earth, EEB i WWF, pripremila dokument s često postavljanim pitanjima i odgovorima, kao i brifing o tome kako propis o obnovi prirode može osigurati dugoročnu sigurnost hrane. U BIOM-u ističu kako se dokumenti temelje na znanstvenim dokazima.

"Iako čujemo mnogo pritužbi i lažnih argumenata koji dolaze od protivnika prijedloga ovog zakonskog propisa u Odboru za poljoprivredu Europskog parlamenta, oni ne nude nikakvo drugo rješenje za prirodnu i klimatsku krizu koja utječe na sve nas, ali i, što je najvažnije, na poljoprivrednike. Jasno je da nije opcija nastaviti ponašanje po starom. Stvarnost je takva da nam je potrebna priroda ako želimo dugoročno nastaviti proizvoditi hranu. Zakonski propis o obnovi prirode je rješenje za prirodu i ljude kojim svi dobivaju i ne bi ga smjeli izbaciti iz kolosijeka dezinformacije i lobiji protiv prirode", zaključuje koalicija Restore Nature, a prenosi BIOM u priopćenju.