Poljoprivreda

NJEMAČKA VLADA U PROBLEMIMA: Najavljenu zabranu štetnog glifosata mogli bi blokirati europski propisi

Autor Euractiv/Julia Dahm

Njemačka vlada drži se svojeg predizbornog obećanja da će do kraja godine povući kontroverzni herbicid glifosat s tržišta. Međutim, ako Bruxelles obnovi dozvolu za njega, zabrana na nacionalnoj razini biti će teško održiva.

epa07690119 (FILE) - A farmer on a tractor sprays farmland in Moenchengladbach Germany, 12 June 2019 (reissued 02 July 2019). Reports on 02 July 2019 state the herbicide glyphosate has been banned in Austria as first country in the European Union after a decision made by majority in the National Council. According to the International Agency for Cancer Research of the World Health Organization (WHO), the herbicide glyphosate is considered 'probably carcinogenic' in humans. Nevertheless, the herbicide is currently approved EU-wide until 2022. EPA-EFE/SASCHA STEINBACH
Izvor: SASCHA STEINBACH/EPA

"Uklonit ćemo glifosat s tržišta do kraja 2023. godine," stoji u koalicijskom sporazumu triju vladajućih stranaka u Njemačkoj.

Produljenje odobrenja za široko korišten herbicid glifosat izvor je prijepora ne samo u Njemačkoj nego i u Europskoj uniji. Dok kritičari upozoravaju na značajne rizike za okoliš i ljudsko zdravlje koje glifosat donosi, zagovornici tog herbicida kažu da za to nema znanstvenih osnova.

U skladu s koalicijskim sporazumom, njemačko ministarstvo poljoprivrede već je poduzelo neke korake u smjeru zabrane glifosata nakon što je koalicijska vlada došla na vlast, uključujući i utvrđivanje datuma za njegovo postupno povlačenje iz upotrebe u relevantnoj regulativi.

"Točno je da se koalicija dogovorila da se glifosat više neće koristiti u Njemačkoj nakon 1. siječnja 2024. godine," rekla je glasnogovornica ministarstva poljoprivrede za Euractiv.

No, to možda neće ići tako lako. U narednih nekoliko mjeseci EU će odlučiti hoće li produljiti odobrenje za korištenje glifosata kao aktivne tvari u proizvodima za zaštitu bilja, koje je trenutno na snazi do 15. prosinca 2023. godine. Ako se odobrenje produlji i nakon tog datuma, usvajanje zabrane na nacionalnoj razini moglo bi postati vrlo težak zalogaj za njemačku vladu.

Prepreke Europske unije

Općenito govoreći, EU je odgovorna za izdavanje odobrenja za aktivne tvari, dok je izdavanje dozvola za proizvode za zaštitu bilja na temelju te tvari u nadležnosti država članica.

Ako se proizvod za zaštitu bilja temelji na aktivnoj tvari koja je odobrena u EU, pojedinačne države članice mogu samo "odbaciti ili ograničiti stavljanje na tržište, na temelju specifičnih poljoprivrednih i okolišnih uvjeta na njihovom teritoriju," potvrdili su izvori iz Europske Komisije za Euractiv.

U praksi to znači da ako glifosat ostane odobren u EU i nakon isteka ove godine, njemačka vlada, umjesto uvođenja opće zabrane, može nametnuti ograničenja za njegovu upotrebu samo u određenim slučajevima ili u određenim područjima zbog opravdanih razloga. 

"Dok god je aktivni sastojak odobren u EU, potpuna zabrana glifosata u okviru trenutne pravne situacije u EU bila bi nezakonita i neodrživa," potvrdilo je njemačko ministarstvo poljoprivrede. Ako se odobrenje za glifosat u EU doista produlji, njemačka vlada će "razmotriti daljnje korake za zabranu njegove upotrebe na nacionalnoj razini," objasnili su iz ministarstva.

Međutim, donošenje takvih mjera koje bi bile pravno održive dok god je odobrenje EU još uvijek na snazi moglo bi biti jako teško, na što ukazuju i nedavna presuda iz Luksemburga.

Slučaj Luksemburga

Iako je Luksemburg uveo zabranu upotrebe glifosata koja je stupila na snagu u siječnju 2021. godine, upravni sud je prije nekoliko tjedana poništio tu zabranu, u sudskom sporu kojeg je pokrenula kemijska i farmaceutska tvrtka Bayer, tvrdeći da zabrana nije u skladu sa zakonodavstvom EU.

Između ostalog, sud je ustvrdio da luksemburška vlada nije pružila dostatno objašnjenje o tome zašto bi specifične okolnosti u zemlji opravdavale uvođenje zabrane usprkos činjenici da je glifosat odobren u cijeloj EU. Stručnjaci kažu da se presuda ne može potpuno preslikati na situaciju u Njemačkoj, i to zbog "specifičnosti luksemburškog zakona." No, taj slučaj ukazuje da je za potpunu zabranu u nekoj zemlji potrebno zadovoljiti visoke pravne standarde.

Na upit Euractiva, predstavnik tvrtke Bayer nije potvrdio ni negirao namjerava li ta tvrtka poduzeti pravne radnje ako Njemačka ipak zabrani upotrebu glifosata - unatoč potencijalnom produljenju odobrenja na razini EU.

Države članice mogu odbiti odobrenje za korištenje nekog sredstva za zaštitu bilja temeljenog na aktivnoj tvari odobrenoj u cijeloj EU "samo u usko definiranim i iznimnim slučajevima, i pod strogim uvjetima koje mora potkrijepiti dotična država članica," istaknuo je i dodao, da su "upravo u tom kontekstu sudovi u Luksemburgu donijeli odluku o sredstvima za zaštitu bilja koja sadrže glifosat".

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Berlin’s promised glyphosate ban plans could face hurdles at EU level)