Poljoprivreda

PROBLEM UKRAJINSKE PŠENICE: Bugarska razmišlja o zabrani uvoza nakon što su sličnu mjeru najavile Mađarska i Poljska

Nakon što su Poljska i Mađarska u subotu najavile zabranu uvoza ukrajinske pšenice, sad i Bugarska razmišlja o istom potezu, najavio je u nedjelju ministar poljoprivrede Javor Gečev

Izvor: Pixabay

U međuvremenu, iz Europske komisije stižu kritike u kojima se kaže da je potez Varšave i Budimpešte "neprihvatljiv".

"Bugarski interesi se također moraju štititi. Nadalje, kad dvije članice EU ovako reagiraju - a mi ne postupimo isto kao i one - može doći do dodatnog akumuliranja ukrajinske pšenice u Bugarskoj, pa zato radimo na tom pitanju," rekao je Gečev.

Privremena vlada u Sofiji

U ponedjeljak se počekuje da će Gečev dobiti pojašnjenja o pravnim temeljima za odluku Poljske i Mađarske da zabrane uvoz pšenice i nekih osnovnih namirnica iz Ukrajine.

"Idemo u tom smjeru. U utorak ćemo razgovarati s predsjednikom države, koji je predan rješavanju ove situacije. Tako da je zabrana uvoza samo pitanje vremena", dodao je Gečev.

Bugarska ima na vlasti privremenu vladu koju je imenovao predsjednik Rumen Radev za kojeg mnogi smatraju da je proruski orijentiran. Radev je još u rujnu tražio od Europske komisije da nešto poduzme po pitanju uvoza ukrajinske pšenice.

Prosvjedi bugarskih poljoprivrednika

Nedugo prije parlamentarnih izbora 2. travnja bugarski poljoprivrednici su tri dana održavali prosvjede na kojima su tražili da se zabrani uvoz pšenice iz Ukrajine. Ministar poljoprovrede Javor Gečev tada je podržao prosvjede i čak je sjeo na jedan od parkiranih traktora koji su blokirali cestovni promet između Bugarske i Rumunjske na mostu preko Dunava.

Bugarska je zbog dopuštenja da kroz njen teritorij prolazi ukrajinska roba od EU dobila naknadu u visini 16 milijuna eura. Bugarska je kasnije tražila još 100 milijuna leva (51 milijun eura), iako bugarski proizvođači već dobivaju stotine milijuna eura od EU kroz izravne poticaje za poljoprivredu.

U subotu su Poljska i Mađarska uvele zabranu uvoza pšenice i drugih vrsta prehrambenih proizvoda iz Ukrajine, i to uslijed velikog pritiska njihovih domaćih proizvođača. Poljski premijer Mateusz Morawiecki i lider vladjuće stranke Pravo i pravda (PiS/ECR) Jarosław Kaczyński objavili su zabranu uvoza, koja se osim pšenice odnosi i na voće, povrće i peradarske proizvode.

Mađarska se pridružila i najavila sličnu mjeru.

Zabrane su uvedene unatoč sporazumu kojeg su 15. travnja te dvije zemlje dogovorile s još četiri članice (Bugarskom, Češkom, Rumunjskom i Slovačkom) kako bi se zajednički uhvatile u koštac s problemom jeftinog ukrajinskog uvoza.

Reakcija Europske komisije

Europska komisija je na najave reagirala negativno, ustvrdivši da su Poljska i Mađarska time prekršile trgovinsku politiku EU.

"Svjesni smo najave Poljske i Mađarske koje žele zabraniti uvoz pšenice iz Ukrajine... U tom kontekstu, važno je istaknuti da trgovinska razmjena isključivo spada pod nadležnost Europske unije, i stoga jednostrani potezi nisu prihvatljivi", stoji u priopćenju Europske komisije kojeg je citirala agencija Reuters.

No, Komisija nije zasad precizirala kakve mjere bi mogla pokrenuti protiv Poljske i Mađarske.

"U tako izazovnim vremenima, ključno je koordinirati i usklađivati sve odluke s EU".

Posebni transportni pravci za uvoz žita iz Ukrajine

Europska unija je u svibnju prošle godine odlučila formirati posebne transportne pravce radi lakšeg uvoza robe iz ratom poharane Ukrajine. No, to je dovelo do uvoza velikih količina jeftinije ukrajinske pšenice koja se zbog logističkih poteškoća zadržala na tržištu zemalja središnje Europe, poput Poljske, Rumunjske, Mađarske i Bugarske - i pritom srušila tržišne cijene i smanjila prodaju domaćim proizvođačima.

U Poljskoj su poremećaji na tržištu doveli do velikih prosvjeda poljoprivrednika. Bivši ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk, kojeg su poljoprivrednici optužili da zanemaruje taj problem i čak da im je lagao kad je prošle godine najavio da će cijene pšenice rasti umjesto da padaju, ubrzo je smijenjen.

Poljski ministar za ekonomski razvoj Waldemar Budau nedjelju je objasnio da će se zabrana uvoza odnositi i na robu koja je namijenjena poljskom tržištu i na onu koja je samo u tranzitu prema drugim zemljama.

Euractiv nije naveo kada bi zabrana trebala stupiti na snagu.

Oštre reakcije iz Kijeva

Poljska odluka je naišla na oštre reakcije i iz vlade u Kijevu, koja kaže da se tim potezom krše bilateralni trgovinski sporazumi između Poljske i Ukrajine. Prije Uskrsa, Kijev i Varšava su dogovorili drastično smanjenje uvoza pšenice i čak da će ga privremeno obustaviti.

Ukrajina je "uvijek suosjećala sa poljskim poljoprivrednim sektorom i brzo reagirala na razne izazove... No, u ovom trenutku drastični jednostrani postupci neće ubrzati pozitivno rješenje ove situacije", rečeno je u priopćenju ukrajinskog ministarstva poljoprivrede.

U međuvremenu je za ponedjeljak najavljen sastanak poljskih i ukrajinskih ministara iz tog resora.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Bulgaria mulls ban on Ukrainian grain as EU slams Poland, Hungary)