Poljoprivreda

SPORAZUM O SURADNJI: Korištenje obnovljivih izvora energije u poljoprivredi povećalo bi njenu konkurentnost

Autor A. M.

Obnovljivi izvori energije Hrvatske i Hrvatska poljoprivredna komora potpisali su sporazum kojim nastoje potaknuti korištenje alternativnih izvora energije u hrvatskoj poljoprivredi

Poljoprivreda u Baranji
Izvor: Davor Javorovic/PIXSELL/PIXSELL

Iako su proizvodnja hrane i energije strateški važne grane za svaku državu, Hrvatska ne koristi u dovoljnoj mjeri prirodne potencijale kojima u tim granama raspolaže.

Stoga su Obnovljivi izvori energije Hrvatske (OIEH) i Hrvatska poljoprivredna komora (HPK) potpisali sporazum o suradnji, priopćili su u četvrtak iz HPK.

Ključ za ekonomsku i ekološku održivost

Time se, objašnjavaju u HPK, mogu ostvariti znatne koristi za hrvatsku poljoprivredu.

"Poljoprivreda je prostorno najšire rasprostranjena djelatnost, ali i veliki potrošač energije i energenata. Njihova proizvodnja unutar poljoprivrednih gospodarstava omogućila bi poljoprivrednicima sigurnu i isplativu energetsku opskrbu, a time bi im i povećala konkurentnost. U okolnostima energetske krize i velike konkurencije na poljoprivrednom tržištu, to je ključan korak za ekonomsku, ali i ekološku održivost", ističu u HPK.

Objašnjavaju kako je to dobra praksa u mnogim zemljama koja je dala odlične rezultate.

'Hrvatska ne treba zaostajati za drugima' 

"Vrijeme je da zaživi i u Hrvatskoj. Potrebno je sagledati sve njene benefite i početi je primjenjivati", poručuju iz HPK.

U okviru suradnje, OIEH i HPK namjeravaju organizirati edukativne radionice, konferencije i institucionalne aktivnosti.

Hrvatska, zaključuju u HPK, ima ogroman potencijal za zajedničko djelovanje poljoprivredne i energetske proizvodnje i ne treba zaostajati za drugima.