Poljoprivreda

PAD CIJENE PŠENICE: Poljski poljoprivrednici prijete uličnim prosvjedima zbog jeftnog uvoza iz Ukrajine

Autor Euractiv/Aleksandra Krzysztoszek

Poljski poljoprivrednici prijete prosvjedom u Varšavi prilikom ovotjednog posjeta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog jer žele da vlada zaustavi uvoz jeftine ukrajnske pšenice koja je preplavla domaće tržište.

Izvor: Pixabay

Zelenski u srijedu dolazi u službeni posjet Poljskoj, gdje će ga primiti poljski predsjednik Andrzej Duda. Očekuje se da će se Zelenski zahvaliti Poljskoj na pomoći koju je pružila Ukrajini od samog početka ruske invazije.

No ministar poljoprivrede Henryk Kowalczyk našao se pod paljbom kritika domaćih proizvođača pšenice jer nije implementirao raniji dogovor s poljoprivrednicima koji je trebao riješiti probleme na poljskom tržištu koje je sada preplavljeno ukrajinskom pšenicom.

'Rute solidarnosti' 

"Vlada bi trebala malo razmisliti o tom. Ako ministar želi da mu kvarimo atmosferu u srijedu u Varšavi, onda smo na to i spremni. Isto vrijedi i za posjet ukrajinskog predsjednika," rekao je Marcin Sobczuk, lider udruženja poljoprivrednika Zamość.

Prošle godine Europska unija je formirala "rute solidarnosti" kako bi se omogućilo da se kopnenim putem pšenica izvozi iz ratom poharane Ukrajine zbog blokade ukrajinskih luka na Crnom moru. Zbog toga su ogromne količine jeftine pšenice završile na tržištima središnje Europe, što je onda snizilo prodajne cijene i za domaće proizvođače, i to ponajviše u Poljskoj, Rumunjskoj i Bugarskoj.

Nakon razgovora prolog tjedna između predstavnika poljoprivrednika i resornog ministarstva, potpisan je sporazum u kojem se navodi niz mjera koje bi trebale okončati prekomjerni uvoz pšenice iz Ukrajine, te kompenzirati gubitke domaćim proizvođačima.

Nagomilane zalihe

"Mislili smo da nas je ministar ozbiljno shvatio, ali pokazalo se da nije tako," dodaje Sobczuk, i tvrdi da se nijedno od obećanja nije ostvarilo, i da se uvoz pšenice i dalje neometano nastavlja i čak je u porastu.

"Nakon potpisivanja sporazuma vidjeli smo povećanje uvoza ukrajinske pšenice. Kompanije bjesomučno dovoze pšenicu u Poljsku. Izgleda kao da istovaruju nagomilane zalihe," rekao je Michał Kołodziejczak, poljoprivrednik aktivist, za domaće medije.

Pomoć EU poljoprivrednicima 

Europsko vijeće je nedavno odobrilo isplatu 56,3 milijuna eura kao mjeru pomoći poljoprivrednicima u Bugarskoj, Poljskoj i Rumunjskoj koji trpe gubitke zbog ukrajinske pšenice koja preplavljuje tamošnja tržišta.

Poljsko ministarstvo poljoprivrede najavilo je da će iz državnog proračuna izdvojiti dodatna sredstva. No, Kołodziejczak kaže da se radi o "kapi u moru" u usporedbi s gubicima do kojih je doveo uvoz ukrajinske pšenice.

"Europska unija sad bježi od problema," rekao je za Euractiv.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Polish farmers threaten to disrupt Zelenskyy visit as Ukrainian grain floods market)