Poljoprivreda

UPITNA PROLJETNA SJETVA: Ukrajinska poljoprivreda muči se s problemima miniranog zemljišta i skupe logistike

Autor Euractiv/Olha Lyshen

Ukrajinska poljoprivreda pred velikim je problemima uoči prljetne sjetve, a ključni izazovi su minirana područja i problemi s logistikom, rekla je predstavnica ukrajinske poljoprivrede u obraćanju eurozastupnicima

Izvor: Pixabay

Poljoprivredni sektor Ukrajine jako je pogođen ruskom invazijom.

Prema nedavnoj procjeni Ekonomskog fakulteta u Kijevu, izravna šteta koju je dosad pretrpjela ukrajinska poljoprivreda iznosi 6,6 milijardi dolara (6,14 milijardi eura), dok ukupni gubici tog sektora do kraja 2022. godine iznose više od 40 milijardi dolara (36,9 milijardi eura).

Rat jako ugrozio ukrajinsku poljoprivredu

U međuvremenu, 10 od 20 regija Ukrajine okupirano je ili se na njihovom teritoriju odvijaju borbe, što utječe na 42 posto komercijalne proizvodnje mlijeka i što je dovelo do pada stada krava za 13 posto i za kojeg se očekuje da će pasti i za dodatnih 10 posto.

Peradarstvo i svinjogojstvo također su jako pogođeni. Populacija svinja je dosegnula rekordno nisku razinu - ima ih pet milijuna manje u odnosu na 2022. godinu, dok se peradarski sektor borio s prekidima u opskrbi električnom energijom i vojnim borbama, što je dovelo do pada proizvodnje mesa za osam posto i proizvodnje jaja za 35 posto.

'Čudo da su Ukrajinci uopće u stanju nešto proizvesti'

No, unatoč svemu, ukrajinski su poljoprivrednici nastavili obraživati polja kako bi osigurali sigurnost hrane u zemlji i u svijetu, kako su nedavno istaknuli europarlamentarci.

“Čudo je da su Ukrajinci uopće u stanju nešto proizvesti", kaže socijalistička europarlamentarka Clara Aguilera.

Međutim, predstavnica Ukrajinskog nacionalnog poljoprivrednog foruma, Marija Diduh, upozorila je europarlamentarce da im je potrebna pomoć za održavanje na životu ukrajinske poljoprivrede.

"Poljoprivrednici nemaju potrebna sredstva za sjetvu ovogodišnjih usjeva", upozorila je, navodeći nedostatak novca, prekide u opskrbi strujom i logističke probleme kao glavne prepreke.

Niži urod

Zbog problema s prijevozom i sve većih troškova mineralnih gnojiva, u Ukrajini se očekuje manja žetve pšenice, rekla je Diduh, uz upozorenje da bi urod mogao pasti za čak 34 posto.

"Ukrajinski poljoprivrednici sve više prelaze na uzgoj soje i suncokreta jer su lakši za izvoz", objasnila je Didukh, dodajući da logistički problemi ostaju "značajni" jer čine "60 posto cijene".

Njena upozorenja stižu nakon izazovne jesenske sezone sjetve koja je, zbog nedostatka financijskih resursa za poljoprivrednike da kupe potrebna sredstva za proizvodnju i započnu sjetvu, dovela do smanjenja područja zasijanog sjemenom za 24 posto.

A za nadolazeću proljetnu sjetvu dostupno je tek 74 posto ukupno obradivog zemljišta jer je ostatak teritorija i dalje pod ruskom okupacijom.

Na pitanje kakvu vrstu podrške Ukrajina trenutno treba, Diduh je naglasila da se treba pomoći poljoprivrednicima na oslobođenim područjima uklanjanjem mina, budući da je više od 5 milijuna hektara obradivog zemljišta minirano.

Apel za podrškom

"Željeli bismo zamoliti Europsku uniju da se uključi u razminiranje, i to ne samo pružanjem financijske pomoći, nego i stručnjaka", rekla je Diduh.

Češka eurozastupnica Veronika Vrecionova podržala je taj prijedlog, i naglasila da je ogromna razlika između zapadne Ukrajine, gdje je kapacitet sjetve bio iskorišten do 100 posto, i istočnih regija poput Harkiva, gdje je samo 26 posto zemljišta moglo biti zasijano.

"Puno područja je minirano, pa iako trenutno tamo nema borbi, poljoprivrednici ne znaju što budućnost nosi, a Ukrajina mora naći neki način za motiviranje poljoprivrednika da rade na tim područjima", rekla je.

Drugi zastupnici su izrazili zabrinutost zbog ideje slanja stručnjaka u visokorizična područja i ograničenog opsega pomoći koju EU može ponuditi na okupiranim područjima ili područjima blizu njih.

Skupa logistika

Logistika predstavlja ključan izazov, a ukrajinski poljoprivrednici žele više podrške za prijevoz i izvoz svojih proizvoda.Inicijativa solidarnih puteva za izvoz EU-a dosad je jamčila sigurnost opskrbe hranom, ali od veljače 2023. Ukrajina se suočava sa sve većim problemima na granici s Poljskom.

"Situacija se ozbiljno pogoršala, na poljskoj granici su sad dugački redovi u kojima stoje kamioni, a tu je i zastoj u teretu koji prolazi kroz poljske luke", kaže Diduh.

To uzrokuje teškoće za obje strane, jer budući da ukrajinski poljoprivrednici ne mogu prodati svoje proizvode onda nemaju ni financijskih resursa za novu sjetvu.

U isto vrijeme, dolazak ukrajinske pšenice uzrokovao je probleme na tržištu nekoliko susjednih zemalja - uključujući Rumunjsku, Bugarsku i Poljsku - kojima je nedavno Komisija odobrila dodatnu financijsku pomoć za oporavak nacionalne poljoprivrede.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Ukrainian farmers sound alarm ahead of sowing season)

Tagovi