Poljoprivreda

ZBOG ODRŽIVE POLJOPRIVREDE: Austrija povela pobunu protiv trgovinskog sporazuma sa zemljama Mercosura

Autor Euractiv/Julia Dahm

Niz država EU usprotivilo se trgovinskom sporazumu s četiri zemlje Mercosura na sastanku ministara poljoprivrede u Bruxellesu, 20. ožujka. No, čini se da je sporazum već došao u fazu u kojoj ga je teško mijenjati

epa09214600 A member of the Belgian Stop EU-Mercosur Coalition wearing a mask with slogan attends a protest against the EU-Mercosur free trade agreement urging Belgian governments not to approve the agreement and plead for its renegotiation, at the European district in Brussels, Belgium, 20 May 2021. The free trade agreement was reached in principle in 2019 between the EU and the South American trade bloc, the Southern Common Market (Mercosur) comprising Brazil, Uruguay, Paraguay and Argentina. However, the deal has not been signed or ratified yet and had raised concerns in several EU countries especially among European farmers and over the environment. EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
Izvor: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Debata o trgovinskom sporazumu između Europske unije i četiri zemlje Mercosura (Brazila, Argentine, Paragvaja i Urugvaja) ponovno je oživjela nakon što je promjena vlasti u Brazilu okončala period od nekoliko godina zahlađenih odnosa između glavnih država EU i desničarke populističke vlade bivšeg predsjednika Jaira Bolsonara.

No, sad kad se opet govori o užoj suradnji na području trgovine, neke zemlje se protive takvom sporazumu, ponajprije zbog zabrinutosti kakav utjecaj na domaću poljoprivredu bi suradnja s Mercosurom mogla imati. Među njima se ističe Austrija i njihov ministar poljoprivrede Norbert Totschnig koji je protiv sporazuma.

Kritičari sporazuma s južnoameričkim trgovinskim blokom

Za vrijeme sastanka ministara poljoprivrede EU u ponedjeljak, 20. ožujka, Totschnig je uime Austrije poslao izjavu u kojoj obrazlaže razloge protiv dogovora s južnoameričkim državama. 

"Dok EU i njene članice kontinuirano uvode sve više standarde u pogledu zaštite okoliša, klimatskih promjena, dobrobiti životinja i socijalne države u području poljoprivredne proizvodnje" u sporazumu kakav je trenutno "nedostaje potreban fokus na održivu poljoprivredu", stoji u dokumentu kojeg je sastavila Austrija.

Kritičari tog sporazuma izražavaju zabrinutost da bi sklapanje dogovora o slobodnoj trgovini sa zemljama koje su velike poljoprivredne izvoznice moglo značiti da će na europskom tržištu domaće proizvode mogao istisnuti masovni uvoz iz Južne Amerike, gdje se proizvodnja i dalje odvija po puno nižim standardima za zaštitu okoliša i borbu protiv klimatskih promjena.

Na tiskovnoj konferenciji nakon ministarskog sastanka, švedski ministar poljoprivrede Peter Kullgren potvrdio je da se nekoliko država članica po tom pitanju priklonilo Austriji. Po drugom neimenovanom izvoru koji je bio prisutan na tom sastanku iza zatvorenih vrata, više od 10 država dijeli istu zabrinutost kakvu je opisao Totschnig.

Treći izvor sa sastanka potvrdio je da je niz članica naglasilo da je potrebno za uvozne proizvode primjenjivati europske zdravstvene standarde i kriterije ekološki održive proizvodnje kao što se primjenjuju i unutar Europske unije.

Prekasno za izmjene?

Kako bi se osigurali jednaki uvjeti za domaće proizvođače, tvrde te zemlje, europski standardi bi se trebali promicati i izvan Europe. Države poput Francuske i Austrije prednjače u pozivima da se uvede reciprocitet putem klauzula u trgovinskom sporazumu koje bi osigurale da se unutar njega ispoštuju domaći europski standardi.

"Uvođenje restrikcija u našoj europskoj poljoprivredi kroz sve više i više standarde proizvodnje, i istovremeno uvoz govedine ili šećera iz inozemstva koji su proizvedeni po nižim standardima jednostavno ne ide zajedno... Europska komisija nije pružila nikakve odgovore kad se radi o kontroli uvoza i zaštiti od tržišnih poremećaja," rekao je Totschnig u priopćenju.

No, Komisija oklijeva kad se radi o uvođenju reciprociteta. Uvođenje takvih klauzula "nije prihvatljivo rješenje" rekao je neimenovani dužnosnik za Euractiv.

"Uostalom, ni mi ne bismo htjeli da nama netko diktira kako da reguliramo vlastito tržište".

Osim toga, sporazum je već došao do faze u kojoj je teško napraviti velike promjene, i to iz formalnih razloga. EU i Mercosur već su dogovorile politički sporazum 2019. godine, pa se sad čeka samo da ga obje strane ratificiraju.

Iako je nekoliko europskih država, kao i dobar dio sektora poljoprivrede, kritizirao planirani trgovinski sporazum, njemačka vlada predvodi u zagovaranju slobodne trgovine s Južnom Amerikom, u nadi da se održivost može postići suradnjom s drugim državama.

Austrijsko 'ne'

To znači da se, osim u slučaju novih pregovora o cijelom trgovinskom sporazumu, postojeći dogovor više neće mijenjati. Umjesto toga, obje strane sad pregovaraju o dodatku koji bi trebao riješiti problem održivosti i za kojeg se u Komisiji nadaju da bi mogao biti dovršen do kraja ove godine.

No, kako se radi o dodatku, a ne o glavnom dijelu teksta, tim putem se mogu uvesti samo manji popravci i dodatne odredbe.
Totschnig je već najavio da ga to neće zadovoljiti i da Austrija neće prihvatiti ništa osim otvaranja potpuno novih pregovora.

"Ustrajni smo u našem 'ne' tom sporazumu, kako uostalom i stoji u programu naše vlade," naglasio je Totschnig.

Oba koalicijska partnera u trenutnoj austrijskoj vladi - Totschnigovi konzervativci i Zeleni - protive se trgovinskom sporazumu, a vlada također ima i obvezu poštivanja rezultata glasanja u austrijskom parlamentu iz 2019. na kojem trgovinski sporazum nije prošao.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: EU agri ministers push back against Mercosur deal)