Poljoprivreda

PRVA FARMA HOBOTNICA NA SVIJETU: Udruge za zaštitu životinja traže da se projekt zaustavi

Autor Euractiv/Hugo Struna

Udruge za zaštitu životinja oštro se protive najavama o izgradnji prvog uzgajališta hobotnica na svijetu u Španjolskoj, te pozivaju lokalne vlasti da 'okrutan' projekt odbiju - a Europsku uniju da bolje zaštiti te životinje.

Izvor: Pixabay

Španjolska kompanija koja se bavi uzgojem ribe i školjki Nueva Pescanova predala je za odobrenje službi za ribarstvo na Kanarskim otocima svoj plan za izgradnju farme hobotnica. Po tom planu, koji je zatim procurio u javnost, svake godine bi se na farmi u gradu Las Palmas na otoku Gran Canaria uzgojilo oko milijun hobotnica od kojih bi se dobilo 3.000 tona hrane za komercijalnu prodaju.

No, nevladine udruge za zaštitu životinja Eurogroup for Animals i Compassion in World Farming (CIWF) rekle su u četvrtak, 16. ožujka, da su te najave "vrlo zabrinjavajuće - i sa stajališta dobrobiti životinja i u smislu zaštite okoliša" i pozvale španjolske vlasti da odbiju zahtjev za izgradnjom farme.

Problematično ubijanje hobotnica ledenom vodom

Posebno pritom ističu na metodu ubijanja hobotnica u kojoj se koristi ledena voda, jer "znanstveno je dokazano da se time nanosi velika bol i patnja, kao i produljeno umiranje" samih hobotnica. Također kritiziraju "pretrpane i sterilne" tankove u kojima bi se životinje trebale držati, jer kažu da se time potiče njihova agresivnost i kanibalizam. Po nacrtima, 10-15 hobotnica bi trebalo biti smješteno u svakom kubičnom metru morske vode.

Zbog takve metode uzgoja, "sudarat će se jedna s drugom, što će dovesti do napetosti i stresa... Kao i lososi, hobotnice mogu napadati i jesti jedna drugu," rekla je za Euractiv eurozastupnica Caroline Roose, koja je nedavno i objavila esej za Euractiv u kojem izražava protivljenje izgradnji farme.

Drugi problem tiče se eksploatacije ribe koja bi se trebala koristiti za prehranu hobotnica.

"Hrana za hobotnice su male pelagičke ribe koje se obično love u vodama oko zapadne Afrike. zbog većeg izlova, lokalno stanovništvo bi imalo manji pristup hrani, jer ta riba im je glavni izbor proteina," dodaje Roose.

"Pozivamo Kanarske otoke da odbiju projekt tvrtke Nueva Pescanova, i hitno pozivamo Europsku uniju da revidira zakone i zabrani komercijalni uzgoj hobotnica," kaže Elena Lara iz udruge CIWF.

Europski zakoni o dobrobiti životinja

U Europskoj uniji zasad ne postoje zakoni za zaštitu hobotnica, pa organizacije za zaštitu životinja žele da se odredba koja bi ih zaštitila uvrsti u novu regulativu o zaštiti prava životinja koju je Europska komisija ove godine najavila.

"Nastavit ćemo tražiti da se u nove odredbe stave i problemi u uzgoju ribe... Europska komisija potpuno zanemaruje pitanje dobrobiti životinja u sektoru ribarstva i akvakulture. Vodene tj. morske životinje se u Europi često zaboravljaju," kaže Roose.

S druge strane, iz Nueve Pescanove su za BBC negirali da bi farme mogle dovesti do ekstremne razine stresa za hobotnice. Umjesto tog, farme bi trebale "smanjiti pritisak na ribolovna područja i osigurati održivu, sigurnu, zdravu i kontroliranu eksploataciju resursa," jer sve veća potražnja za hobotnicom iz izlova vodi do nestašica, kažu iz te kompanije.

Danas se u svijetu izlovi 10 puta više hobotnica nego 1950.

U posljednjih nekoliko desetljeća globalna potražnja za hobotnicom je eksplodirala, osobito u mediteranskim zemljama poput Španjolske i Italije, ali i u SAD-u i u Japanu. Danas se u svijetu izlovi oko 350.000 tona hobotnice, što je 10 puta veća količina nego 1950. Zbog toga se populacija divlje hobotnice drastično smanjila, a izlov više ne može pratiti potražnju.

Nueva Pescanova također ističe da imaju iza sebe već više desetljeća istraživanja učinkovitog uzgoja životinja i da uvijek poštuju dobrobit životinja.

U razdoblju od 2010. do 2019. vrijednost globalnog tržišta hobotnice je naraslo od 1,3 milijarde dolara do 2,7 milijarde, po podacima UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO).

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: NGOs urge EU to oppose plans for world’s first octopus farm)