Poljoprivreda

DOBRA VIJEST ZA PČELE: Europska komisija ide prema ukidanju 'iznimne' upotrebe zabranjenih pesticida

Autor Euractiv/Natasha Foote

Praksa da se iznimno dopušta upotreba zabranjenih pesticida mogla bi otići u prošlost, može se iščitati iz interpretacije Europske komisije nakon presude Europskog suda u slučaju koji se bavio pesticidima koji su štetni za pčele.

epa09991348 A honey bee collects pollen form a blossoming Lacy Phacelia, or Phacelia Tanacetifolia in a field near Debrecen, Hungary, 02 June 2022. From one hectare of phacelia, bees can produce over 700kg of honey. EPA-EFE/Zsolt Czegledi HUNGARY OUT
Izvor: Zsolt Czegledi/MTI

Odlukom koja je objavljena u siječnju ove godine, Europski sud (ECJ) potvrdio je da državama članicama EU više neće moći uvoditi privremene iznimke kojima se dopušta upotreba sjemena koje je bilo tretirano "izričito zabranjenim" pesticidima po zakonima EU.

Proizvodi na koje se pod tim misli - imidakloprid, klotijanidin i tijametoksam – spadaju u kategoriju pesticida koji se nazivaju neonikotinoidi. Kemijski su slični nikotinu poput onog u duhanu, i koriste se kao sredstvo protiv kukaca. Neonikotinoidi su se u posljednje vrijeme našli pod kritikom jer doprinose sve manjim populacijama pčela, budući da štetno utječu na njihov osjećaj za orijentaciju, memoriju, i reproduktivno zdravlje.

Međutim, nije sasvim jasno koliko daleko presuda doseže. Preciznije, nastalo je pitanje da li ova presuda zahvaća i upotrebu svih zabranjenih pesticide, kao i njihov izvoz.

Sad je služba Europske komisije za sigurnost hrane (DG SANTE) ponudila svoju interpretaciju presude, u kojoj se potvrdilo da Komisija smatra kako se zabrana odnosi i na pesticide koji nisu nužno iz skupine neonikotinoida.

"Smatramo da države članice više ne mogu davati iznimna odobrenja za stavljanje na tržište ili upotrebu proizvoda za zaštitu biljaka, u svim slučajevima kad je donesena odluka o njihovoj zabrani jer dovode do štetnih učinaka," rekla je Clare Bury iz DG SANTE na zasjedanju odbora za okoliš Europskog parlamenta.

"Želim podsjetiti da je Komisija uvijek kritizirala iznimna odobrenja, osobito kad su se ona ponavljala," kaže Bury, i dodaje da je Komisija također poduzela mjere "za povećanje transparentnosti i uvida u hitna odobrenja koja dijele države članice."

Na upit Euractiva iz Komisije su objasnili da još uvijek analiziraju presudu i njene implikacije, i da stoga interpretacija koju je ponudila Bury nije nužno stav kojeg će Komisija zadržati. No, po briselskim kuloarima rašireno je mišljenje da se sadašnje mišljenje DG SANTE ipak neće mijenjati.

Što s već izdanim odobrenjima?

Europski sud je u presudi objavljenoj u četvrtak 19. siječnja rekao da članice EU više ne smiju odobravati privremena izuzeća za upotrebu zabranjenih neonikotinoidnih pesticida štetnih za pčele, čime je oko polovica takvih iznimki poslana u povijest.

Što se tiče država koje su već objavile takve iznimke i omogućile korištenje pesticida zabranjenih u EU za 2023. godinu, Bury kaže da su iz Komisije već preporučili tim članicama da razmotre svoju odluku.

"Sva odobrenja koja su već izdana sad se moraju revidirati, i treba razmotriti mogućnost njihovog poništavanja, u svjetlu njihovih nacionalnih zakonodavstava." Komisija smatra da članice "moraju smjesta djelovati na usklađivanju prakse sa sudskom presudom" i da "više ne mogu odobravati hitne iznimke," dodaje Bury.

Udruga koja se bori protiv pesticida Pesticide Action Network Europe (PAN) proslavila je presudu u objavi na Twitteru, i pritom ponovila poziv državama EU koje su već odobrile takve iznimke za 2023. da ta odobrenja povuku. Među njima su Belgija i Finska.

S druge strane, sektorsko udruženje proizvođača pesticida CropLife Europe kaže je presuda Europskog suda "razjasnila u kakvim okolnostima članice smiju izdavati iznimna odobrenja."

"Sud Europske unije svoju odluku o dva neokinotinoida - klotijanidinu i tijametoksamu - temelji na činjenici da je upotrebu sjemenki tretiranih tim pesticidima izričito ograničila Europska komisija,” rekao je predstavnik te organizacije.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Commission moves towards halting emergency use of all banned pesticides)