Politika

AFERA KATARGATE: Belgijski sud produljio pritvor europarlamentarcima Marcu Tarabelli i Eve Kaili

Autor Euractiv/Anne-Sophie Gayet

Belgijski eurozastupnik Marc Tarabella i bivša potpredsjednica Europskog parlamenta, Eva Kaili - oboje u belgijskom pritvoru zbog korupcijskog skandala Katargate - ostaju u pritvoru još dva mjeseca

epa10235151 Parliamentary and the Vice President of the European Parliament, Eva Kaili holds a joint press conference during the meeting of the Parliamentary Assembly of the Union for the Mediterranean (UfM), at the Moroccoan Parliament in Rabat, Morocco, 10 October 2022. EPA-EFE/JALAL MORCHIDI
Izvor: JALAL MORCHIDI/EPA

Odvjetnici Tarabelle i Kaili u utorak su predali zahtjev za njihovo puštanje na slobodu.Njihovi odvjetnici tvrde da se optužbama bivšeg europarlamenatarca Pier-Antonija Panzerija ne treba vjerovati, jer ih iznosi "u zamjenu za nešto." Panzeri je pristao na pokajničku nagodbu i počeo surađivati s tužiteljstvom u zamjenu za blažu kaznu.

Tarabella je tražio i izuzeće sucaMichela Claisea, predsjedavajućeg suca u slučaju Katargate, navodeći "legitimnu sumnju" na njegovu pristranost.

Njegov odvjetnik Maxim Toller objasnio je da pod tim misli na uhidbeni nalog za Tarabellu kojeg je sudac Claise potpisao i u kojem se navodi da je "javni stav okrivljenika nije inicijalno bio na strani države Katar, ali da mu se stav promijenio u istom trenutku kad su otkrivene sumnjive financijske transakcije."

Toller tvrdi da ta izjava jasno ukazuje na unaprijed formirano "mišljenje o krivnji g. Tarabelle u ovom slučaju." Briselski žalbeni sud će u utorak odlučivati o tom zahtjevu.

U međuvremenu, Europski parlament je potvrdio svoju namjeru da podigne građansku tužbu oko slučaja Katargate, izvijestio je u četvrtak belgijski dnevni list Le Soir.

"Postupak je pokrenut, Europski parlament pokrenuo je relevantne interne postupke kako bi do toga došlo," stoji u priopćenju službe za tisak Europskog parlamenta koje je poslano belgijskim medijima.

Za tužbu nije određen nikakav rok, a ime odvjetnika koji će zastupati Europski parlament zasad nije poznato. Nakon izbijanja skandala ozbiljno je narušen kredibilitet Europskog parlamenta, što je nedavno dovelo do niza prijedloga za stroži nadzor lobiranja unutar same institucije, kako bi se spriječili novi korupcijski skandali.

Građanska tužba mogla bi pomoći Europskom parlamentu da se dodatno distancira od skandala nazvanog u medijima Katargate.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Qatargate: Belgium to decide on the release of Tarabella, Kaili)