Politika

FINSKA NA KORAK DO ULASKA U NATO: Parlament u Helsinkiju dao zeleno svjetlo pristupanju te zemlje Savezu

Autori Hina A. M.

Ulazak u NATO podržala su 184 zastupnika u finskom parlamentu, a sedam je bilo protiv

Helsinki
Izvor: Pixabay

Finski parlament u srijedu je izglasao zakon koji toj skandinavskoj zemlji omogućuje da postane članica NATO-a. 

Finska će NATO-u pristupiti nakon što se dovrši ratifikacija njenog protokola o pristupanju Sjevernoatlantskom savezu, kojeg još moraju potvrditi parlamenti Turske i Mađarske.

Finska ima preko 1300 kilometara granice s Rusijom

Finska, dosad neutralna država, nakon početka ruske invazije na Ukrajinu odlučila se u svibnju prošle godine za članstvo u NATO-u. Istu je odluku tada donijela i susjedna joj Švedska, također tradicionalno neutralna država. 

Finska ima više od 1300 kilometara kopnene granice s Rusijom. Nakon ruske agresije na Ukrajinu, u Finskoj je, kao i u Švedskoj, koja nema kopnenu granicu s Rusijom, zavladao strah od Moskve i režima Vladimira Putina

Finska sada korak ispred Švedske u ulasku u Sjevernoatlantski savez

Usvajanjem temeljnih dokumenata NATO-a Finska je korak ispred Švedske, kojoj je ratifikacija ulaska u NATO zapela na protivljenju Turske. 

Finsku početkom travnja očekuju parlamentarni izbori, pa dio analitičara smatra da želi dovršiti proces pridruživanja do tog datuma. Za članstvo je, inače, glasalo 184 zastupnika u finskom parlamentu, dok je protiv bilo njih sedam. 

Ulazak u NATO moraju potvrditi sve članice tog vojnopolitičkog saveza 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je da je njegova zemlja spremna primiti Finsku, ali da za Švedsku i dalje smatra da pruža utočište pripadnicima terorističkih skupina. 

I Finska i Švedska još uvijek čekaju još i odobrenje Mađarske, čiji je parlament počeo raspravljati o toj temi u srijedu te bi mogao održati glasanje kasnije tijekom mjeseca. 

Članstvo u NATO-u moraju potvrditi sve članice tog vojnopolitičkog saveza. Sve osim Mađarske i Turske su do sada to i uradile.