Politika

ONI BI U NATO, ALI ORBAN IMA PRIMJEDBE...Mađarska najavila slanje izaslanstva za suzbijanje 'fake newsa' u Švedskoj

Zbog rasprave o odobrenju članstva Švedske u NATO savezu, Budimpešta je najavila slanje delegacije u Švedsku zbog, tvrde, "legitimnih razloga za zabrinutost" jer kažu da Švedska u zadnjih nekoliko godina "širi fake news" o Mađarskoj.

epa10147437 Hungary's Foreign Minister Peter Szijjarto talks to media as he arrives for the European Foreign Ministerial Meeting in Prague, Czech Republic, 30 August 2022. EPA-EFE/MARTIN DIVISEK
Izvor: MARTIN DIVISEK/EPA

Mađarski parlament - čiji zastupnici će nakon ovotjedne rasprave sljedeći mjesec formalno glasati o odobrenju švedskog članstva - sad je odlučio i poslati delegaciju u Stockholm. Mađarska i Turska su ostale jedine dvije zemlje NATO saveza koje još uvijek nisu ratificirale članstvo Švedske i Finske u tom vojnom savezu.

"Dužnosnici švedske vlade su posljednjih godina u Švedskoj prilično redovno širili laži i fabricirane vijesti o Mađarskoj," rekao je mađarski ministar vanjskih poslova Peter Szijjarto za emisiju Agenda švedskog javnog servisa SVT. Szijjarto je optužio švedske dužnosnike za vrijeđanje mađarskih parlamentaraca, i dodao da Mađarska sad želi razgovarati o tom problemu.

"Kako bi odgovorili na legitimne razloge za zabrinutost po tom pitanju, odlučili smo poslati delegaciju u parlamente obje zemlje kako bi njihovi predsjednici sastavili zajedničku delegaciju i raspravili o tom problemu," najavljuje Szijjarto.

Kritika iz oporbenih redova

Mađarska rasprava o članstvu Švedske u NATO savezu trebala se dogoditi prošle jeseni. No ona je odgođena zbog niza razloga, od potrebe da se hitno usvoje zakonska rješenja kako bi država povukla europska sredstva iz fonda za oporavak od pandemije Covida, pa do tvrdnji mađarske vlade ga navodno nije mogla ugurati tu točku na dnevni red parlamenta.

Prošle jeseni je mađarski premijer Viktor Orban rekao da će njegova država ratificirati članstvo Švedske i Finske početkom 2023., ali njegovu spremnost da to doista i učini nerijetko su drugi dovodili pod upitnik. U švedskim medijima je među njima bila i mađarska parlamentarka iz redova opozicije Agnes Vadai.

"I Putin i Erdogan u ovome imaju svoj interes. Kruže glasine da Orban želi zadovoljiti Putina. Osobito kad se radi o Finskoj, jer njenim pristupanjem bi došlo do dugačke granice Rusije i NATO saveza. A i Orban ne želi ostaviti Erdogana da bude usamljen," nedavno je Vadai izjavila za švedske novine Aftonbladet.

Unatoč Orbanovoj proklamiranoj spremnosti da odobri članstvo, Vadai tvrdi da se tome ne treba vjerovati. "Ja nisam Viktor Orban, i ne razmišljam kao Viktor Orban - i drago mi je zbog tog. On je uvijek spreman da promijeni mišljenje, u bilo kojem trenutku. Ili zbog političkih razloga, ili da nekome napravi uslugu. Ali nadam se da ipak neće."

Orban: Finska i Švedska šire laži o Mađarskoj

Predstavnici turske, švedske i finske vlade u Bruxellesu će se sljedeći tjedan sastati na novim razgovorima, najavio je u utorak glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg na tiskovnoj konferenciji na kojoj je bila i finska premijerka Sanna Marin. Stoltenberg je rekao da se postigao napredak u pregovorima s Turskom, javio je mađarski Telex, partner Euractiva.

Švedska i Finska su "već u puno boljem položaju nego prije molbe za članstvo, jer je nezamislivo da NATO ne bi reagirao da se Švedska ili Finska danas nađu ugrožene," rekao je Stoltenberg, dodavši da se nada da će njihovom članstvu "ubrzo" u Budimpešti dati zeleno svjetlo.

"Među nama, zastupnici nisu baš sasvim oduševljeni oko tog," rekao je Orban u radijskom razgovoru u petak.

"Ima nekih koji misle da bismo trebali malo popričati s dobronamjernim Fincima i Šveđanima, jer to ne ide kad dvije zemlje od nas traže pomoć a istovremeno neometano šire očite laži o Mađarskoj - kao na primjer da ovdje nema demokracije ili vladavine prava," zaključuje Orban.

(Preveo David Spaić-Kovačić. Originalan članak pročitajte ovdje: Hungary on mission to debunk ‘fake news’ from Sweden)