Politika

VON DER LEYEN U VELIKOJ BRITANIJI: Dogovor oko novih trgovinskih uvjeta za Sjevernu Irsku, a potom - posjet kralju

Autori Hina Reuters

Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen sastat će se s kraljem Charlesom tijekom svog posjeta Velikoj Britaniji u kojem želi dovršiti pregovore s britanskom vladom o novom sporazumu o trgovinskim pravilima za Sjevernu Irsku

Ursula Von der Leyen
Izvor: IGOR PETYX/ANSA

Von der Leyen će razgovarati s premijerom Rishijem Sunakom, nakon čega se očekuje da će objaviti nove trgovinske uvjete kako bi se riješio spor oko Sjeverne Irske.

Komisija je potvrdila da će se Von der Leyen sastati i s kraljem Charlesom.

Neki kritičari navode da je monarha, koji po ustavu ne bi trebao biti uključen u politička pitanja, vlada uvukla u debatu o brexitu jer ostavlja dojam da sastankom s predsjednicom Europske komisije odobrava sporazum.

"Kralju je drago susresti se s bilo kojim svjetskim čelnikom koji posjećuje Veliku Britaniju a vlada savjetuje da to učini", rekao je glasnogovornik Buckinghamske palače.

Izvor iz Buckinghamske palače kazao je kako je susret između Charlesa i Von der Leyen ugovoren nakon što je vlada rekla da će njen posjet pružiti priliku za raspravu u širokoj paleti pitanja, uključujući Ukrajinu i klimatske promjene.

Glasnogovornik Komisije rekao je da će tema sastanka sa Sunakom biti protokol o Sjevernoj Irskoj, dok susret s kraljem "nije dio tog procesa".